В ЧИЇХ КИШЕНЯХ 100 млн грн УКРАЇНСЬКОГО ШОУ-БІЗУ?

В ЧИЇХ КИШЕНЯХ 100 млн грн УКРАЇНСЬКОГО ШОУ-БІЗУ?
9169 ПЕРЕГЛЯДІВ

Як відомо, влітку 2018 року був прийнятий Закон України «Про ефективне управління майновими правами правовласників в сфері авторського права і (або) суміжних прав», яким Верховна Рада України започаткувала реформу колективного управління в Україні, але… 30-річчя Незалежності українська шоу-індустрія зустріла зі збитками  щонайменше в 100 млн. грн., адже в двох ключових сферах й досі не завершена акредитаційна процедура творчої індустрії. І, насамперед, тому 100 млн. грн, чесно зароблених авторами та видавцями у 2021 році осіли в чужих кишенях.

Як трапилося таке кричуще порушення правових норм України?

Згідно Закону про роялті, ще 17 грудня 2020 року Комісією з акредитації організацій колективного управління в складі 8 поважних фахівців, визнаних усіма гравцями ринку, було проведено конкурс і ухвалено рішення про акредитацію українського лідера виплат роялті за останнні роки - Громадської спілки «Організація колективного управління авторськими і суміжними правами (ОКУАСП)» в сфері:

«право на справедливу винагороду, спільну для виконавців та виробників фонограм (відеограм), за публічне виконання фонограм і зафіксованих у них виконань чи публічну демонстрацію відеограм і зафіксованих у них виконань, опублікованих для використання з комерційною метою».

За акредитацію ГС «ОКУАСП» в грудні минулого року проголосували 7 із 8 учасників Kомісії з акредитації. Другою акредитованою організацією в той же день стала Громадська спілка «Автори та видавці». Термін для потенційного оскарження цього рішення Комісії з акредитації збіг 11 січня 2021 року.

Відтоді минуло багато місяців, уже відсвяткували 30-річчя Незалежності України, але Міністерство економіки України (колишнє Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України), досі не видає Наказ про затвердження рішення Комісії з акредитації організацій колективного управління. Проігнорували у високих кабінетах міністерства і с звернення Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку та уповноваженої Верховної Ради з прав людини. Свідомо відмахнулися чиновники й від Спеціального звіту 301 Міжнародного альянсу інтелектуальної власності (InternationalIntellectualPropertyAlliance), де прямо звертається увага, що «процедура акредитації організацій колективного управління має бути завершена» і що «це необхідно з метою уникнення втрати доходів учасників ринку».

Два рішення Української Феміди – Окружного адміністративного суду і Шостого апеляційного адміністративного суду, які вступилися за законне прагнення українських авторів і видавців мати цивілізований європейський ринок роялті чиновники Міністерства економіки України відверто зневажають. Постанову державного виконавця, щобула винесена на виконання рішення суду – також залишили без уваги.

На кону 100 млн +, тож посадових осіб міністерства, схоже, не зупиняє навіть ймовірна кримінальна відповідальність за невиконання судового рішення.

Ось що, зокрема, 24 серпня 2021 р. написала у опублікованому на Фейсбуці та надісланому до Офісу Президента Українивідкритому листі до Володимира Зеленського генеральний директор ГС «Автори та видавці» Руслана:

«…Цими днями по всьому світу звучатимуть українські пісні. У цих пісень є автори, але через затягування акредитації організацій колективного управління авторськими правами, ці автори залишаться без авторських відрахувань – законної належної їм винагороди.

Я разом з іншими українськими музикантами завжди була разом з нашою країною. Ми разом перемагали у великих міжнародних конкурсах, брали участь у революціях, допомагали нашим воїнам.Українська музика й українська музична індустрія – це величезна частка нашої культури та частина кожного з нас.

У цей день, в 30-ліття нашої Незалежності, ми, українські музиканти, просимо владу зробити лише 3 кроки назустріч українській музиці:

1. Завершити акредитацію авторських організацій колективного управління – дозволити чиновникам підписати накази про акредитацію переможців акредитаційних конкурсів, що відбулись 17 грудня 2020 р.

2. Забезпечити прийняття проринкового і проєвропейського Закону «Про авторське право і суміжні права».

3. Забезпечити можливість захищати наші права у професійному профільному суді – Вищому суді з питань інтелектуальної власності!"

З юридичного боку чітко пояснює ситуацію та колізії навколо цієї проблеми й генеральний директор «УЛАСП/ОКУАСП» Олександр Нікін:

«19.07.21 р вступило в силу рішення суду, що зобов'язує Міністерство економіки затвердити рішення Акредитаційної комісії від 17.12.2020 р. За законом в кожній сфері використання авторських прав повинна бути визначена одна організація для представництва інтересів всіх українських та зарубіжних авторів і музичних видавництв. Організацію визначала максимально незаангажована комісія, що складається з 2-х представників Мінекономіки, представника Мінкульту, представника Нацради по телебаченняю і радіомовленню, представника правовласників, представника користувачів, 2-х представників міжнародних організацій. Тобто так зроблено, щоб неможливо було якось "домовитися" з усіма або навіть з більшістю. 17.12.20 р. ця комісія на відкритому конкурсі, абсолютною більшістю (7 голосів з 8) визначила ГС «ОКУАСП» і ГС "Автори та видавці" акредитованими ОКУ в своїх сферах. Результати повинні були бути затверджені Міністром економіки до 11.01.21 р., але чиновники ймовірно вирішили, що поки вони не зрозуміють свою частку в потоках роялті, затверджувати вони нічого не будуть. Для українських і закордонних авторів мало би бути зібраним мінімум 100 мільйонів гривень з телеканалів, радіо, кафе-барів-ресторанів-торгівельних центрів, організаторів концертів – чимала сума, заради частки в якій чиновники, як бачимо, багато на що готові.

Конкретно постраждали: Кузьма Скрябін (дружина Світлана), Руслана, Тіна Кароль, Олег Винник, Оля Полякова, Наталя Могилевська, Андрій Данилко (Вєрка Сердючка), Злата Огнєвіч, «Бумбокс», група «Без Обмежень», Ірина Білик, «Океан Ельзи», «THE HARDKISS», Марія Бурмака, KAZKA, «С.К.А.Й.», «ВВ», «ТІК», «Мотор'Ролла», «DILEMMA» , «MAD HEADS», TAYANNA, KYIVSTONER, «ТНМК», «Тартак», IvanNavi, Макс Барських, Гарік Кричевський, Jerry Heil, Гайтана, TARABAROVA, Оля Цибульська, Ірина Федишин, Lama, ALEKSEEV, Сергій Бабкін, Ані Лорак, Аліна Гросу\ GROSU, «НЕАНГЕЛЫ», МАКSИМ, MamaRika, Віталій Козловський, Джиган, Артем Пивоваров, Влад Дарвін, Альоша, Альона Вінницька, Єгор Крід, Jah Khalib і багато інших авторів і виконавців. Плюс ряд закордонних зірок та їхніх правовласників – зокрема, Елвіс Преслі, Фредді Меркьюрі та «Queen»,Адріано Челентано, Біллі Айліш, Стінг, «Imagine Dragons», «AEROSMITH», «BON JOVI», «ROXETTE», Кріс Рі,«BEASTIE BOYS» та чимало інших зарубіжних зірок і видавців, що недоотримали свої чесно зароблені гроші за музику.

Пане Президенте, чи не час поставити крапку в цій, прямо скажемо, ганебній історії?

Теги: ОКУАСП,шоу бізнес