Штучний інтелект став на заваді Людмилі Слотюк

Штучний інтелект став на заваді Людмилі Слотюк
4643 ПЕРЕГЛЯДІВ

Останні два роки ДПС в Чернігівській області постійно утискає бізнес та блокує його роботу – блокуючі податкові накладні та відносячи підприємства до ризикових. Розблокувати роботу підприємств, що потрапили під утиски податкової, не спроможні навіть рішення судів. Їх податкова просто не виконує. Про цю проблему ми вже писали минулого місяця і наводили приклади підприємств із 20-ти річною історією, які не можуть працювати через дії податківців. Тоді, очільниця ПДС в Чернігівській області Людмила Слотюк зустрілася із представниками бізнесу і пообіцяла вирішити створену податківцями проблему. Але, як нам стало відомо із публікації керівника організації «Ми платники податків» Олексія Барановського, очільниця податкової нічого не вирішила – їй на заваді став ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ! Публікацію Олексія Барановського ми публікуємо в повному обсязі, щоб кожен міг оцінити діяльність податківців, їх штучний інтелект та вибірковість його роботи.

ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ МАЄ ОКРЕМУ ДУМКУ!

Шановні друзі ! 

Я завжди з повагою відносився, як до держслужбовця так і підприємця. 

 Але той стан справ, який зараз спостерігається  з блокуванням податкових накладних для реального сектора економіки, це просто  межа, за якою потрібно прийняти кадрові рішення , як на рівні центрального апарату ДПС так і регіонів.

Для розуміння витоків проблеми необхідно зробити невеличкий історичний екскурс та нагадати, що з літа 2017-го року в Україні працює система автоматизованого моніторингу податкових накладних, відома як СМКОР.

Безпрецедентна особливість системи полягає у тому, що вона не лише здійснює моніторинг, але й здатна превентивно «блокувати» податкові накладні, які постачальники товарів або послуг складають на своїх покупців. Таке блокування відбувається у разі виявлення певних ризикових ознак. Заблокована накладна не дає покупцеві право включити суму ПДВ, яку той сплатив в складі ціни придбаних товарів чи послуг, до податкового кредиту. Розблокувати накладну постачальник може подавши пояснення та документи, які стосуються суті здійсненої операції, на розгляд відповідної комісії при податковому органі.

Система СМКОР, вводилася саме тоді , коли я очолював податкову службу в Чернігівській області. 

Моя особиста думка, це система ефективна і застосовуватися вона повинна виключно відносно підприємств, які здійснюють ШАХРАЙСЬКІ ДІЇ З ПДВ , направлені на ухилення від сплати податків.

Тобто, якщо запобігти шахрайським діям з ПДВ, весь бізнес працює в ” білу”  та сплачує ПДВ на загальних підставах.

Фактично такі підприємства, за їх ознаками називаються ризикові та беруться під постійний моніторинг.

Беремо для прикладу аграрні підприємства Чернігівської област( УВАГА ПІДПРИЄМСТВА  СПЛАЧУЮТЬ ПОДАТКИ РЕГУЛЯРНО)і, керівники яких вже не знають кого кликати на допомогу, щоб їм пояснили, чому філософія керівництва ДПС у Чернігівській області повністю співпадає з рішенням ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ, який в автоматичному порядку визначає , які податкові накладні блокувати , а які ні і взагалі відкидає поняття логіки та норм чинного законодавства.

Це твердження підтверджується не одним десятком судових рішень, про незаконні дії податкової служби. Але навіть і після цього, ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ  продовжує свою чорну справу.

Які наслідки, аграрний бізнес із- за блокування накладних не може продати свій урожай, відповідно і сплатити ПДВ.

Задається логічне питання, податкова служба Чернігівської області,  як сервісна служба, розяснює офіційно та публічно  платникам , як їм  позбутися цієї проблеми від ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ, відповідь- ні.

Друге питання, а чому ?

Коли я переглядає публікації на цю тему від податкової служби в Чернігівській області , натрапив на цікаву інформацію, де ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ,  якимось чином тривалий час не міг помітити РЕАЛЬНЕ  РИЗИКОВЕ ПІДПРИЄМСТВО і податківці без його рішення, наскільки я зрозумів не змогли прийняти самостійно рішення.

Далі мова оригіналу.

Майже рік у зв’язку з карантинними обмеженнями, пов’язаними з COVID – 19, контролюючі органи не проводили перевірок платників податків, які формували податковий кредит за рахунок оформлення ризикових операцій з придбання товарів або послуг. Наразі податківцями області викрито схему розкрадання бюджетних коштів.

Так, в поле зору податківців потрапив суб’єкт господарювання, який протягом 2019-2020 років, маючи обсяги продажу понад 450 млн грн., не сплатив до бюджету жодної гривні податку на додану вартість. Дане підприємство займається будівництвом, капітальним ремонтом, утриманням доріг державного та місцевого значення на території Чернігівської, Сумської, Київської та Житомирської областей та є неодноразовим переможцем публічних закупівель, які фінансуються за державні кошти, замовниками робіт є державні департаменти та управління зазначених областей.

Податковими аудиторами Головного управління ДПС у Чернігівській області в ході проведення документальної позапланової виїзної перевірки встановлено, що крім звичайного бітуму, асфальту, щебеню, піску, переважно за державний кошт, дане підприємство освоїло використання нового компоненту, який має назву «схемний податковий кредит».

При формуванні ризикового податкового кредиту з ПДВ підприємство задокументувало отримання бітуму, піску, щебеню невідомого походження більш як від 30 постачальників. Фактично ці контрагенти – постачальники, використовуючи так звані «скрутки ПДВ» лише умисно формували податкову вигоду для даного підприємства, з метою несплати ним ПДВ. Наприклад, при постачанні бітуму у контрагента відсутнє придбання бітуму, натомість, його податковий кредит з ПДВ сформовано за рахунок придбання одягу та продуктів харчування.

Такі підприємства не мали можливості реального постачання будівельних матеріалів у зв’язку з відсутністю найманих працівників, виробничих ресурсів, є фігурантами у кримінальних провадженнях. Ділки, які залучені до ланцюга постачання, звітували з ПДВ лише декілька місяців, а саме, в період надання податкової вигоди вищезгаданому будівельному підприємству та іншим платникам податків.

В результаті такої оборудки, з використанням  схемного податкового кредиту, підприємство ухилилось від сплати до бюджету податку на додану вартість на суму 15 мільйонів гривень ( додам від себе цих грошей бюджет вже не побачить).

Тобто реальний бізнес під постійним контролем, а той хто краде ПДВ – той спокійно краде.

Хто винен  – ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ?

Що необхідно зробити: ІНІЦІЮВАТИ КОМПЛЕКСНУ ПЕРЕВІРКУ ДПС У ЧЕРНІГІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ З ПИТАНЬ БЛОКУВАННЯ ПОДАТКОВИХ НАКЛАДНИХ ТА ДАТИ ОЦІНКУ ДІЯМ КЕРІВНИЦТВА.

Я тільки підтримую , коли перевірка охопить і період, коли я очолював податкову.

P.s  ІЛОНУ МАСКУ, я думаю також цікаво на практиці оцінити роботу ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ, який можливо вже самостійно приймає свої неадекватні для людини рішення.

newch.news

Теги: ДПС в Чернігівській області,ГНС Украины,Людмила Слотюк,Слотюк налоговая, коррупция,СМКОР ,налоговая Чернигов,ПДС в Чернігівській області,Штучний інтелект,ПДВ,Система СМКОР,Украина,Україна,ДПС,Чернігівська область,Чернигов,Чернігів,Черниговская область,Слотюк,Корупція,ПДС
Автор: wikibazacom