Лікаря Львівського перинатального центру підозрюють у смертельній халатності

Лікаря Львівського перинатального центру підозрюють у смертельній халатності
4459 ПЕРЕГЛЯДІВ
26 липня Галина Б. втратила дитину через лікарську халатність. Смерть малюка наступила через внутрішньоутробну гіпоксію (кисневе голодування).
 

Що трапилось

20 липня пані Галина прийшла на прийом до лікаря Леха Володимира Любомировича, завідувача відділення патології вагітності у перинатальному центрі. Саме його жінка обрала для родів і  повірила у багаторічний досвід лікаря. Галина Б. прийшла не просто на прийом, а пересвідчитись чи все гаразд, бо на 37 тижні почав виділятись слиз, що неабияк насторожив вагітну. Попри це, лікар не звернув увагу на цей симптом, а просто зробив кардіограму. Після цього відправив пані Галину додому. Вже за кілька днів вагітна жінка відчула, що щось не так –  дитинка зовсім не рухалась. 26 липня її записали на прийом і тоді ж вона дізналась, що носить вже мертву дитину. Причиною такої трагедії стала патологія плаценти, і дивні виділення були першою ознакою цієї патології.

Галина очікувала на народження хлопчика, якого спокійно виношувала 9 місяців без будь-яких ускладнень. Немовля також було здорове.

«Тоді, 20 числа я дуже перелякалась і подзвонила йому. Приїхала і він зробив кардіограму, а саме за виділення нічого не сказав! Лише сказав, щоб 2 серпня до нього знову приїхала, хоч я налаштувалась народжувати вже. Вже в понеділок, 26 числа, я відчула що немає рухів, що щось не так. Коли я приїхала, лікаря ще не було. Інші послухали серцебиття і сказали, що нічого не чути. Вже на УЗД мені сказали, що немає ні серцебиття, ні рухів дитини. Потім він приїхав і сказав, що зранку, 27 липня, будуть стимулювати пологи. Хлопчик мав вагу 3100 грам, 54 сантиметри. Повноцінна і здорова дитина».

Спочатку Галина написала відмову від розтину, але коли відійшла від наркозу, то зрозуміла, що він потрібен –  дитина була здорова, мати почувалась добре, тому причина була у чомусь іншому.

«Я його запитую, чому він не звернув увагу на плаценту? На що лікар відповів, що робили раніше УЗД, тобто тиждень тому. Але це ж пройшов час, все могло ж змінитись і за один день. На питання, чому він не звернув увагу на ті виділення, він сам відповів, що це один з сигналів проблем з плацентою. А от чому не звернув на це уваги так і не відповів мені. Він просто проігнорував можливі зміни в плаценті і відпустив мене додому».

Галина зазначає, що ходила до висококваліфікованих “УЗДистів”, до яких з’їжджаються зі всієї країни, тому вони помилки допустити не могли.

Дитина загинула через внутрішньоутробну гіпоксію

“Народиш ще!”

27 липня жінку прооперували. Після важкої втрати лікар Лех Володимир почав відверто ображати Галину Б. Лікар дозволяв собі звинувачення жінки у смерті дитини.

«Вже тоді, коли стало відомо, що дитинка мертва, він постійно говорив, що у всьому винна я. Якби не я, то все би було добре…Жінка і так в горі, а він психологічно ще добиває».

Особливо він перестав добирати слова після того, коли Галина написала заяву у поліцію.

Спочатку лікар дорікнув, що жінка сама винна у смерті дитини, потім проявив відвертий ейджизм, вказавши на вік жінки. Галині 39 років, а це, на думку Володимира Леха, є пом’якшуючою обставиною його халатності. Хоча, коли пацієнтка такого віку стає на облік вагітності, до неї навпаки приділяють більше уваги.

Як стверджує Галина, Володимир Любомирович вів себе зверхньо, а свою помилку виправдовував тим, що “вже старий”.

«Знаєте, він потім мені ще погрожував, ображав. Прийшов до мене в палату, після того, як я написала заяву, просив забрати її. Розказував, що він вже старий, а я ж ще народжу! Що інший лікар взагалі би до мене не приходив більше, і щоб я не забувала, що мені «взагалі-то 39 років». Також приходила директорка, Малачинська Марія Йосипівна, просити забрати заяву. Ще мені розказували, що я взагалі не у них мала лежати, наче це забирає відповідальність за трагедію. А після того, як я виписалась, Володимир Лех навіть не прийшов до мене, не дав рекомендацій –  що мені робити, які таблетки пити…».

Інші випадки

 В розмові з Галиною лікар згадував, що такий випадок у нього буває раз на 30 років.

Після трагедії у одній з відомих Фейсбук-спільнот, подруга Галини написала допис зі згадкою про Володимира Леха і його професійні, та і людські, якості.

Реакція людей здивувала, бо багато жінок саме у цього лікаря втратили дитину або ж піддались булінгу з його сторони.

Зокрема, «Ділу» розповіла свою історію і Альбіна К. Жінка народжувала 14 квітня 2020 року і потрапила на зміну Володимира Леха. На щастя, роди приймав не він, але стимулювати пологи довелось йому. Дитину Альбіна втратила, проте розповідає про відсутність етичного спілкування лікаря. Вона пригадує, як йшла по коридору лікарні і почула розмову Леха Володимира з іншим лікарем. Він говорив, що жінка сама винна у смерті дитини і обурювався, що вона з села! І їй у цьому закладі не місце.

«За те село я почула разів з 30! А коли лежала на кріслі, коли він мене стимулював, то махав переді мною, тикав в лице і кричав, що я сама винна у смерті своєї дитини. А я його запитую, чому я винна? Я рахувала рухи, я вивчила графік своєї дитини!», – розповідає Альбіна К.

Реакція перинатального центру

Журналістам «Діла» вдалось зв’язатись з директоркою Центру та отримати відповідь на запит щодо ситуації із смертю дитини Галини Б.

Жодної оцінки роботі Леха Володимира та його непрофесійній поведінці надавати у Центрі відмовились до моменту, поки не відбудеться засідання медичної ради закладу.

На цей час можемо лише очікувати результатів розслідування поліції та висновок медичної ради закладу, та сподіватись на справедливість.

Источник

Теги: Лех Володимир Любомирович,Лех Володимир,Лех ,Украина,Україна,УЗД,Галина Б,лікар,врачи,врач,доктор,лікарі,Львов,Львів,перинатальний центр,Малачинська Марія Йосипівна,Малачинська Марія,Малачинська ,Альбіна К, Львівський перинатальний центр,Львовский перинатальный центр,перинатальный центр,смертельна халатність,халатність,халатность
Автор: wikibazacom