Алла Ландар: Договір на поховання прижиттєвий як можливість подбати про себе і своїх близьких заздалегідь

Алла Ландар: Договір на поховання прижиттєвий як можливість подбати про себе і своїх близьких заздалегідь
296418 ПЕРЕГЛЯДІВ

Прижиттєвий договір на ритуальні послуги – це особисте волевиявлення громадянина, яке набуває чинності після його смерті. За словами президента Міжнародної асоціації професіоналів похоронної справи (МГО МАППС), Національного члена від України у Всесвітній Федерації Похоронних Виконавців (FIAT-IFTA) і керівника Приватної фірми "Петро Великий", Заслуженого працівника сфери послуг України Алли Ландар, у договорі конкретно і детально описується, за яким обрядом (ритуалом) буде відбуватися похорон, із зазначенням усіх важливих деталей і особистих уподобань. Документ безстроковий, але якщо виникає у тому потреба, то до нього можна повернутися і внести певні зміни.

Перебуваючи з нашою делегацією на черговому зібранні федерації FIAT-IFTA у Дюссельдорфі, столиці землі Північний Рейн-Вестфалія, мені вдалося познайомитися з ритуальною сферою на прикладі його супутника – міста Крефельд. Докладний виклад про похоронний сектор економіки Німеччини – у  матеріалі за цим посиланням. А тепер поговоримо про все більш докладно…

Одного вечора у кав’ярні приватного ритуального бюро Крефельда зібралося товариство переважно літніх людей, окрім хіба що двох сімей, котрі були родиною чоловіка, який цього дня був похований на місцевому цвинтарі. На столі були кава і чай, маленькі пляшечки з мінералкою, тістечка і булочки з корицею. Досить незвично для нас, українців, де поминальний обід традиційно складається із трьох столів і лише завершується тим, чим у них розпочався.

Зала поминальних заходів кафе Шульте (Німеччина)

Тільки-но всі розмістилися за столом, як на екрані великого монітору на стіні з’явився літній чоловік у білій сорочці і звернувся до присутніх:

– Радий сьогодні Вас усіх привітати за цим столом. Хоча усі ви мене бачите і чуєте, все ж це говорить про те, що я пішов від вас назавжди…

Альфред, а так звали того чоловіка, упродовж  кількох годин віртуально спілкувався з гостями поминального заходу, надавав слово присутнім і навіть сам ставив музичні твори. Необізнаний навряд чи зрозумів би що ж насправді тут відбувається…

Із вступного слова Альфреда всі дізналися, що голова сімейства в такий спосіб вирішив у цей день зняти з рідних і близьких не лише будь-які грошові витрати, але й детально спланував свій останній день включно з прощальними заходами, про що від його імені родину поінформував приватний нотаріус під час оголошення заповіту за день до цього.

Таким чином, Альфред задовго подбав про свій останній день на Землі, уклавши договір з ритуальним бюро, і завчасно за все сплатив згідно прижиттєвого Договору на поховання. Безперечно, частину коштів на себе перебрала страхова компанія, адже в Німеччині страхування життя має солідну історію…

У країнах розвиненої демократії ЄС, США, Канаді, Австралії і новій Зеландії, Латинській Америці громадяни задовго готуються зустріти свій останній день на Землі. Вони самостійно, або з членами родини спочатку обирають ритуальну фірму або похоронного оператора, якому довіряють. Як правило, це те бюро, до якого вже доводилося звертатися в минулому.

На глибоке переконання більшості людей, а особливо успішних, ніхто не має розпоряджатися твоїм останнім днем. Тому у прижиттєвому договорі на ритуальні послуги вони прописують навіть тих людей, котрих неодмінно потрібно запросити на церемонію прощання.

Для нас незвичним може здатися бажання запросити людину, через котру у небіжчика були серйозні проблеми, наприклад, у бізнесі. А виявляється саме завдяки йому, чи кільком таким людям, померлий створив щось нове, пішов далі, досяг успіху, відкривши при цьому потужну сімейну справу на багато поколінь наперед.

Фактично  такий договір є заповітом прижиттєвим. Детально прописується місце, де має відбутися прощальна церемонія. Так як весілля чи заручини відбуваються на березі моря, на кручі, у лісі біля озера тощо, так і остання мить прощання може бути на березі океану чи в старовинному замку.

Зрозуміло, традиція така має в багатьох країнах уже свою історію. Прописується у документі місце останнього спочинку: сімейна ділянка, біля батьків, поруч з дружиною, у сімейному склепі… А нині – на екологічному зеленому кладовищі, якщо це урна з прахом – то прописується як колумбарна стіна, так і поховання в родинний склеп чи могилу, або екологічне кладовище  на кшталт Лісового цвинтаря – пам’ятки світової культури ЮНЕСКО у Стокгольмі. Останнім часом нерідко можна стати свідком процедури розвіювання праху померлого на окремих екологічних ділянках сучасних кладовищ, де потім на спеціальних постаментах можна буде розмістити табличку з іменем, прізвищем та роками життя. Крім того, це може статися у парку чи лісі, де любив прогулюватися померлий, а в азійських регіонах – ще й розвіювання над морем чи океаном…

Особисто я вважаю традицію прижиттєвого договору абсолютно правильною. Ніхто крім нас не знає, як ми прожили своє життям, якими зусиллями досягнуто чогось, чи навпаки, через що довелося чимось пожертвувати заради певної мети. Хто в реалізації моєї особистості зіграв ключову роль, поклавши на це можливо немало сил і часу. Колись настане й твій останній час, а ти маєш можливість уже сьогодні стати його режисером, вирішивши все до найменших деталей, як усе відбуватиметься. Тому ми зараз і започатковуємо не просто нову послугу, а закладаємо підвалини майбутньої традиції. Переконана, що вона знайде широку практику в українському суспільстві.

Повернемось до України. Сьогодні наша компанія комплексних ритуальних послуг "Петро Великий" і я, Алла Ландар, як її керівник, підемо на зустріч будь-кому, укладаючи договір, що надає можливість заздалегідь подбати про себе у фінальній частині життєвого шляху. Кожен може обрати вид поховання, кладовище, все необхідне для похорону: труна, її матеріал і колір, вся ритуальна атрибутика, товари і послуги.

Детально складається план похорону. Передбачено все: музичне оформлення і порядок виконання творів, похоронний ліфт, виїзна церемонія на місці прощання, декорування, доріжки і штучний газон, флористика, призначений час і місце церемонії.

Прописується транспорт і його маршрути: мікроавтобус чи VIP-катафалк. Бригада з виносу, організатор, підготовка документів тощо.

Катафалки представницького класу компанії «Петро Великий»

Договір безстроковий, а текст може бути переглянутий і доповнений у нашому юридичному бюро.

Питання гідного поховання постає серйозною проблемою для літніх одиноких громадян: кому довірити відкладені на похорон власні заощадження, хто візьметься за організацію похорону тощо. Як бачимо на прикладі німецької сім’ї, навіть за умови щасливої родини і кола друзів, людям похилого віку нерідко спадає на думку не обтяжувати родину турботами про власний похорон.

Час ухвалювати важливі рішення…

Після відходу з життя того, хто уклав прижиттєвий договір, довірена особа приходить до нашої компанії з нотаріально посвідченим договором, після чого всі умови, що прописані, виконуються та надаються всі необхідні товари і комплекс послуг.

Прижиттєвий договір на надання ритуальних послуг – це особисте волевиявлення громадянина. У договорі зазначено, за яким обрядом (ритуалом) буде відбуватися похорон: православний, католицький, протестантський, мусульманський, буддійський тощо.

Католицький похоронній обряд

Прижиттєвий договір має відплатний характер і може вступити в силу лише за фактом смерті самого замовника або людини, на котру було складено дану угоду. Прижиттєвий договір на надання комплексу ритуальних товарів і послуг можна укладати як на самого замовника, так і на ім'я іншої особи. В тексті вказано ім'я особи, для котрої буде організована похоронна процесія. У документі вписана довірена особа, завдання якої полягатиме в повідомленні Call-Центру компанії "Петро Великий" про смерть людини, на яку був укладений прижиттєвий договір на ритуальні послуги.

Всі турботи щодо похорону в майбутньому знято вже сьогодні. Замовник з цього дня не залежить в майбутньому від коливання цін, курсу валют, знецінення його заощаджень тощо.

Договір може бути розірваний клієнтом в будь-який момент. У житті бувають різні ситуації. Наприклад, вирішила людина переїхати до іншого міста. Або літні люди перебираються на схилі літ до своїх дітей чи онуків до іншої країни. За таких умов замовник може розірвати договір і повернути собі власні кошти.

Важливий і аспект психологічний. Замовник не переймається сумними думками і навіть тривогою за те, що буд е в фінальній частині життя. Постійні наші контакти в рамках федерації FIAT-IFTA з представниками США, країн ЄС, Австралії, Канади та інших держав засвідчують: члени їхніх сімей, котрі уклали прижиттєвий договір на ритуальні послуги, позбулися багатьох переживань. Багатьом це подарувало додаткові роки життя.

Договір за життя практикується нерідко й серед людей молодих і активних. Прагнуть укласти угоду ті, чия професія чи служба пов’язані  з ризиком для життя. Передусім це військові і поліція, рибалки (особливо на північний морях), нафто і газо видобувачі на морських платформах, лікарі, що ведуть боротьбу з епідеміями в азіатських та африканських країнах, авто і мото гонщики, і навіть альпіністи. Хоча перелік значно ширший.

Підсумовуючи, хочу наголосити: самотня людина отримує реальний шанс, підписавши таку угоду з нашою компанією, надалі бути впевненою в тому, що з її тілом у майбутньому обійдуться гідно, а сам похорон пройде без перешкод та у відповідності до прописаного плану так, як того і бажав замовник особисто. Головне – все вирішено заздалегідь.

unian.ua

Теги: Алла Ландар,Петро Великий,ритуальні послуги,ритуальні послуги Київ,поховання ,ритуальні послуги Петро Великий,похорони