«Це про реакцію на агресію Росії», – Андрій Таран прокоментував прийнятий Закон «Про основи національного спротиву»

«Це про реакцію на агресію Росії», – Андрій Таран прокоментував прийнятий Закон «Про основи національного спротиву»
334434 ПЕРЕГЛЯДІВ

16 липня Верховна Рада України прийняла Закони України, які є визначальними у формуванні системи національного спротиву. За закон № 5557 «Про основи національного спротиву» та закон № 5558 «Про чисельність Збройних Сил України» проголосувало конституційна більшість народних депутатів України – понад 300 голосів народних обранців за кожен із законопроєктів.

– 2014-й рік наочно і болюче продемонстрував: в умовах гібридної війни у нас не буде часу на тривалі мобілізаційні процеси. Неоголошена війна Росії проти України спонукала нас до розробки і прийняття цього Закону. Тепер в країні «де-юре» сформовано систему національного спротиву. Ми говоримо, як про створення ефективного та оперативного механізму протидії агресивній політиці Російської Федерації, так і про впровадження системи загальновійськового навчання населення та розвиток територіальної оборони і руху опору, що охоплює широкі верстви населення України, – прокоментував прийняття законів Міністр оборони України Андрій Таран.

За його словами, цьому передувало схвалення низки стратегічних документів, таких як Стратегія національної безпеки, Стратегія воєнної безпеки. Наразі ведеться робота над Стратегічним оборонним бюлетенем, Планом оборони України, що також співвідносяться із щойно схваленим законом «Про основи національного спротиву».

– Тепер слово за Президентом, який має підписати закон. І тут затримки не буде, бо документ був розроблений під загальним керівництвом Глави держави, спільними зусиллями силових відомств, представників ветеранських організацій, волонтерів та експертів. У Міністерстві оборони цілком готові до наступного етапу – імплементації Закону. У нас вже напрацьовані керівні документи, плани, тому запуск системи має відбутись без зволікань, – зазначив Андрій Таран.

У Законі «Про основи національного спротиву» враховано досвід країн-членів НАТО, зокрема Литви, Естонії та Польщі, сучасні практики організації всеохоплюючої оборони та національні особливості з організації спротиву агресору.

Законом «Про чисельність Збройних Сил України» передбачено збільшення граничної чисельності українського війська на 11 тисяч: 10 тисяч – тероборона та одна тисяча – спецпризначенці. Це спрямовано на забезпечення виконання завдань, визначених Законом «Про основи національного спротиву».

mil.gov.ua

Теги: Міністр оборони України,Андрій Таран,НАТО,Росія,Збройні сили України,Закон про основи національного спротиву