Семен Сирота - оточення віце-мера Харкова, якого судять за корупцію, освоїло 600 мільйонів на харківській комуналці

Семен Сирота - оточення віце-мера Харкова, якого судять за корупцію, освоїло 600 мільйонів на харківській комуналці
31752 ПЕРЕГЛЯДІВ
Майже 600 млн. грн. Саме на таку суму за останні роки виграли тендерів у структурних підрозділів Харківської міськради – фірми з оточення депутата цієї ж міськради Семена Сироти. Самого Сироту вже п’ятий рік судять за корупцію. Але це аж ніяк не завадило його оточенню освоїти півмільярда, а йому самому – посісти одночасно дві топ-посади, заступника міського голови та очільника Департамента ЖКГ з запланованим річним бюджетом у кілька мільярдів гривень. 

Семен Сирота – харківський чиновник, екс-регіонал, депутат міськради вже трьох скликань. Тривалий час працював у приватних будівельних фірмах, а з 2011 року й донедавна очолював КП “Харківське ремонтно-будівельне підприємство” (далі – “ХРБП”). Наприкінці минулого року Сирота отримав одразу дві топ-посади: став заступником міського голови та директором Департаменту житлового-комунального господарства. Господарства, забюджетованого на цей рік на цілих два мільярди.

І ці мільярди Сирота та його оточення вже почали освоювати – Департамент як замовник робіт і послуг розподіляти кошти, а ХРБП в якості підрядника – їх отримувати. З січня Департамент роздав вже тисячі підрядів. Кожен окремо невеликий – але загалом на суму понад 300 млн. грн. Більшість з яких не надто прозоро, а точніше – не конкурентно, за прямими угодами, без відкритих торгів. Зокрема понад половина контрактів (187 із цих 300 млн. грн.), дісталася тому самому КП “ХРБП”, яке упродовж 10 років очолював особисто Сирота. Після кар’єрного стрибка Сироти в крісло начальника Департаменту, його персональний зв’язок із комунальним підприємством не обірвався – адже насиджене крісло директора КП він “лишив у спадок” своєму заступнику Олександру Ярмаку, повний тезка котрого тепер ще й значиться депутатським помічником Сироти.

КП “ХРБП” – одне з трьох харківських комунальних підприємств, яке спеціалізується на ремонтах будівель, а саме багатоповерхових житлових будинків. За останні 5 років це КП отримало підрядів на 1,1 млрд грн. Попри такі масштаби, деталі роботи КП лишалися для громадськості загадкою: в основному підряди були отримані без відкритого конкурсу, а інформація щодо робіт, які мали бути виконані – не публікувалася, зокрема в таємниці лишалися кошториси. Зате цікаві історії з життя комунальників можна було знайти у судовому реєстрі. Діяльність КП у роки, коли його очолював Сирота, призвела до реєстрації декількох кримінальних проваджень щодо розтрати, зловживання службовим становищем тощо. У тому числі отримав підозру й затяжні судові розборки і особисто Сирота.

У червні 2016 року Сироті було повідомлено про підозру у розтраті та службовому підробленні при закупівлі очолюваним ним КП спецавтомобілів для прибирання міста.

За версією слідства, спочатку Сирота за попередньою змовою з приватною фірмою “забезпечив” їй перемогу на тендері свого КП. В результаті договір вартістю 5,14 млн. грн. з приватною фірмою був укладений, бюджетні кошти перераховані, однак автівки з’явилися лише на папері: фірма їх ніби як комунальникам поставила … і зразу ж забрала на зберігання. Після того, як правоохоронці почали цікавитися – а де придбана техніка, експерти знайшли частину далеко не нових машин, а одну не знайшли взагалі.  Тим часом перераховані за цю техніку гроші, за даними слідства, були виведені на рахунки фіктивних фірм та обготівковані, й уже готівкою нібито повернулися в руки Сироти й директора фірми-постачальника.

У червні  2017 року обвинувальний акт Сироти був скерований до суду, комунальника відсторонювали від посади і навіть садили під нічний домашній арешт. Але з того часу засідання постійно переносяться і вироку у справі досі немає.                           

А поки у суді тягнеться справа про, так би мовити, не надто ефективне тринькання Сиротою коштів комунального підприємства … фірми, так чи інакше пов’язані з Сиротою, його помічниками, його оточенням із КП – продовжують освоювати бюджетні й комунальні мільйони. Отримують підряди як від структур, що підпорядковуються самому Сироті, так і від інших бюджетних замовників. Не соромляться розігрувати торги між собою та періодично виконувати роботи з використанням техніки все того ж комунального “ХРБП”. 

Помічники

До свого призначення директором “ХРБП” Сирота був акціонером та директором будівельної фірми ПАТ “Рембудсервіс” (нині ТОВ “СБ Рембудсервіс”), яка протягом останніх семи років активно отримує бюджетні підряди на ремонти. 

У 2011 Сирота офіційно став комунальником, однак зв’язок з приватною фірмою не втратив. Його частку і посаду переписали на Олександра ШепотькоТака людина теж значиться у переліку помічників Сироти як депутата міськради, уже два скликання поспіль. 

Рідна фірма Сироти отримувала гроші в т.ч. і напряму від “ХРБП”, коли його очолював Сирота. Взагалі старі контракти комунальників майже неможливо відслідкувати у відкритих джерелах. Адже до 2016 року, коли була введена система “Прозорро”, дані щодо підрядників КП майже не публікувалися. Але “сліди” знову знаходимо у судовому реєстрі: “ХРБП” наприклад віддавало ТОВ “СБ Рембудсервіс” підряди на ремонт дахів. Конфлікт інтересів? Ні, не чули. 

Крім того, з 2016 року “Рембудсервіс” отримав підрядів на суму 179 млн. грн., з яких понад 65 млн. грн. від Департаменту освіти та його районних підрозділів, а ще 38 млн.  грн. від КП “Жилкомсервіс”. На балансі цього КП знаходяться понад 8 тис. багатоповерхівок, але що важливіше в нашій історії – зараз це КП підпорядковано Департаменту Сироти. 

Договір на 4,5 млн грн його рідна фірма отримала якраз після призначення Сироти на Департамент. При цьому в  тендерній документації “Рембудсервіс” заявив, що при виконанні контракту буде використовувати техніку КП “ХРБП” – керувати котрим після Сироти, нагадаємо, поставили його екс-зама і повного тезку депутатського помечника Ярмака. Мало того, що в Харкові є спроможні виконати ці роботи комунальні підприємства, а гроші осіли у приватників. Виникає ще й інше питання: чому власне ці профільні комунальники з необхідною технікою самі навіть не подаються на тендер, зате потім віддають цю техніку в користування приватній фірмі, пов’язаній із керівником Департамент? 

До речі, кілька слів про сам контракт. Мова йшла про послуги зі скидання снігу з дахів, чистку наледі та прибирання бурульок з покрівель будинків. На самі роботи з чистки дахів дали 1,2 млн. грн., ще майже стільки ж – на т.з. чергування при виконанні робіт з очищення покрівель. Мова йде про 189,5 грн. за годину чергування. Тобто майже 200 грн. за годину за те, що людина просто стоїть та відганяє перехожих від будинку. Хороший тариф, а головне – перевірити, скільки людей та як саме чергували, по суті неможливо.

Але “СБ Рембудсервіс” – це лише одна фірма із великої павутини компаній, пов’язаних із Сиротою та його оточенням, які освоюють харківські тендери.

Йдемо далі: під одним дахом із “Рембудсервісом” розташувалася ще одна компанія зі схожою назвою “Підприємство об’єднання громадян “Орембудсервіс”. Фірма заснована “гошкою” осіб з інвалідністю, але керівником фірми є Ольга Білозерова. Сюрприз – повна тезка якої також значиться у переліку помічників Сироти. За останні 5 років “Орембудсервіс” отримало підрядів на 100 млн. грн. з яких понад 57,6 млн. грн. від Департаменту освіти та його районних підрозділів. Як бачите, у пов’язаних із Сиротою фірм є певна схильність до освітнього сектору.

Зокрема, у 2017 році “Орембудсервіс” приходило  в якості спаринг-партнера для ХРБП, коли його очолював Сирота, на тендер по капітальному ремонту Харківської школа №72 вартістю понад 6 млн. грн. Можна було б вважати збігом, але ось вам ще цікавий збіг. В КП “ХРБП” головним бухгалтером щонайменше донедавна працювала Людмила Дзюбенко. Її чоловік – Сергій Матвейко – згідно з декларацією дружини одночасно працював в обох фірмах, пов’язаних з Сиротою – і “Рембудсервіс”, і “Орембудсервіс”.
І все б нічого, та тільки розіграш того тендеру між дружніми приватниками і комунальниками обійшовся освітянам у серйозні переплати. За матеріали для ремонту переможець злупив по завищеним цінам, подекуди в рази. Переплата мінімум, яку вдалося виявити зараз, склала 200 тис. грн. А тендерів, які отримали фірми з цього кубла, не десятки, а сотні. І роками вони отримували підряди, не публікуючи жодних кошторисів, а подекуди навіть самих договорів. Тож реальну суму зловживань могли б порахувати хіба правоохоронці, вилучивши усі кошториси й акти. Вони це можуть – але, на жаль, рідко хочуть.

Товар Вартість у
кошторисі
Вартість у
прайсі 2017 р.
Вартість у
2021 р.
Сеrеsіt СМ 117  клеюча суміш 42,97 грн./кг 9,99 грн./кг 13,98 грн./кг
Сеrеsіt СТ 190 Суміш МВ 15,45 грн./кг 7,77 грн./кг 10,6 грн./кг
Чаша Генуя 2827/шт 2288/шт

 

 

 
цемент м400 3391/т 1987 грн/т

 

 

2800 грн./т

 

 

Світильник накладний OPL/S 258 2530 грн. / шт   1413-1732 грн./шт

 

 

Сеrеsіt СТ 64 Штукатурка декоративна полімерна 42,99 грн./кг 34,39 грн./кг 41,56 грн,/кг
Снігозатримувачі 231,85 грн./м   99 грн./м 

Іще пов’язана із Сиротою людина, про котру варто знати – Олена Дзюбенко. Вона, як і Ярмак працює в “ХРБП”, начальником відділу кадрів. А ще, уже традиційно, її повна тезка – одна з помічників депутата Сироти. Примітним є і її чоловік – Дмитро Дзюбенко, котрий за даними декларації його дружини останні роки працює у двох фірмах – ПП “Будтранс-груп” та ТОВ “Транспортно-будівельна компанія “Сіті-Буд”. 

Перша фірма натендерила в останні роки 45 млн. грн., зокрема 9 млн. грн. від КП “ХРБП”. Всі тендери стосуються завезення піску на дитячі майданчики. Останній контракт, який ця фірма отримала від КП “ХРБП”, був вже цього року, коли Сирота став заступником мера, а Ярмак уже  “успадкував” комунальне підприємство.

Ефективність співпраці можна легко оцінити по цінах на пісок. Так, “ХРБП” платить за привезення 1 куб.м. піску 402 грн. В той час коли інші комунальники в тому ж Харкові, “Харківблагоустрій”, замовляють значно дешевше – по 285 грн/куб.м. У сусідньому  Краматорську ще дешевше – 257 грн./куб.м. – тобто у півтора рази. 

І подібні історії стосуються не лише помічників депутата Сироти та афілійованих з ними фірм. Ще є низка фірм співробітників КП “ХРБП” та їхніх родичів.

Рідні комунальники

Детальної розповіді заслуговує родина Віктора Малінки – начальника дільниці КП “ХРБП” та за сумісництвом співробітника ТОВ “СБ “Рембудсервіс”. Фірми Малінки та його родичів щорічно отримують міські підряди на десятки мільйонів гривень.

Малінка є засновником ПП “Харківремсервіс” , ТОВ “Харківремсервіс-М” та ТОВ “Ремсервіс-М”За останні роки ці фірми отримали підрядів на суму 79,13 млн. грн., у тому числі 69,91 млн грн від, як ви вже могли здогадатися, улюбленого Департаменту освіти та його районних підрозділів

Директором однієї з цих фірм, “Харківремсервіс-М”, є вочевидь ще одна родичка  Людмила Малінка. Її чоловік Олександр Ільченко працював в КП “ХРБП” виконробом. Тепер Ільченко є директором та засновником ТОВ “Рембуд-Харків”. Ця фірма натендерила майже 24 млн. грн. Цікаво, що левова частка цих коштів – це підряди від освітян. Так само, як й у решти фірм оточення Сироти. А серед конкурентів на торгах зазвичай є пов’язане з Сиротою “Орембудсервіс”. 

Тож ситуація наступна. У Харкові є низка фірм, так чи інакше пов’язаних з теперішнім віце-мером Сиротою та комунальним підприємством, яке він очолював десять років. І ці фірми роками отримують пачками комунальні тендери і комунальні мільйони. І отримують вони їх або геть без конкурсу, або “конкуруючи” між собою. 

Але й це ще не все. Були помічники, були співробітники, але є ще одна категорія – заступники директора “ХРБП”, яким нині керує Ярмак.

Заступники

Окрім Ярмака, заступниками Сироти у КП були Ігор Малюгов та Ігор Шкурко. 

Дружина Малюгова Ірина довгий час працювала в комунальній сфері, у “Харківспецбуді”. Зараз Ірина вже не співробітниця КП, а ФОП Малюгова, яка теж сидить на підрядах міського Департаменту освіти, і загалом виграла тендерів майже на 12 млн. грн. Майже все без конкурентів. 

Але цікавіший Ігор Шкурко. Людина достатньо близька Сироті, принаймні коли останній апгрейднувся до очільника Департаменту, Шкурко перебрався разом з шефом туди ж, знову заступником.

Дякуючи судовому реєстру знаємо, що у часи “до Прозорро” фірма  ПП “Солметснаб”, де серед засновників був особисто Шкурко, отримувала підряди на капремонт дахів та фасадів будинків від КП “ХРБП”, яке тоді очолював Сирота.

Пізніше фіму перепишуть на Олександра Горбача, котрий цікавий для нас тим, що на нього записана ще одна фірма – ПП “Харківстартстрой”. Ця компанія отримала підрядів від КП “ХРБП” на суму 25,77 млн. грн. у ті роки, коли комунальниками керував Сирота. 

При чому перший же – без проведення жодних торгів, а на наступних, де все ж відбувався бодай якийсь конкурс – суперниками “Харківстартстроя” були і “Орембудсервіс”, і комунальне “ХРБП”, а зовсім нещодавно ще й згаданий вище ФОП Малінка. Коротше кажучи, конкурували “всі свої”.

Ще одна цікава фірма, яка розігрувала торги з “Харківстартстроєм” (а часом і з самим ХРБП) – це ПП “Престиж Буд Сервіс”. Фірма не тільки виступала так би мовити спаринг-партнером для компаній з оточенням Сироти, але й сама отримувала великі підряди. У тому числі від комунальників, які підпорядковуються Департаменту Сироти. Був навіть випадок, коли виконувати роботи починали ще до проведення відкритих торгів, ніби наперед знаючи результат конкурсу. Загалом “Престиж Буд Сервіс” вже отримала підрядів на суму 154,3 млн. грн. “Суперниками” на торги ходить – ніби навзаєм – КП “ХРБП”, а також  “Орембудсервіс”. 

Тендерні суперники “Харківстартстрой” та “Престиж Буд Сервіс”, до речі, зареєстровані в одному й тому ж офісному центрі на вул. Серповій, 4. У цій будівлі також прописане ПП “Гарант Буд Сервіс”У тендерній документації фірма показувала, що орендує приміщення у фірми сина Шкурка. Тож чи сильно ви зараз здивуєтеся, якщо ми скажемо, що ця компанія також розігрувала тендери  і з обома сусідами, і з фірмами помічників Сироти?  На даний час, “Гарант” натендерив під 10 млн. грн., у тому числі 5,2 млн. грн. від Департаменту житлового господарства.

Як бачимо всі ці фірми, формально записані на різних осіб і ніби конкурують на тендерах, але якщо глянути більш прискіпливо, то виявляється, що всі вони пов’язані між собою, і така конкуренція починає більше скидатися на домовленість. А ми всі чудово знаємо, до чого зазвичай призводить відсутність реальної конкуренції – до неефективного освоєння коштів та зниження якості. 

Провадження 

При такій багаторічній практиці не дивно, що фірми з умовного “пулу Сироти” і його оточення регулярно потрапляли в поле зору правоохоронців. 

У 2017 році в рамках одного провадження прокуратура досліджувала одразу кілька тендерів очолюваного Сиротою КП “ХРБП”. Комунальників підозрювали в зловживанні службовим становищем та розтраті місцевого бюджету. В одному випадку йшлося про розіграш 2-мільйонного тендеру на постачання піску – на користь “заздалегідь визначеного переможцю, який не мав реальної можливості виконати послуги”.  В іншому – про тендер на обрізку та знесення дерев, за даними слідства гроші “злили” фіктивному ФОПу, зареєстрованому нібито самими ж посадовими особами КП, а роботи насправді виконали самі комунальники.

“Орембудсервіс” у 2019 році прокуратура запідозрила у тому, що він не повністю виконав ремонт Харківського НВК №24. Фірма отримала підряд на 6 млн грн., але  роботи були виконані тільки частково, на третину суми, та й ті правоохоронці відправили на експертизу. Справа завмерла на час проведення дослідження. Окремо правоохоронці досліджують сам тендер, бо підозрюють, що виграла його компанія непрозоро.

Директор ПП “Харківстартстрой” Олександр Горбач зараз є обвинуваченим по справі щодо завищення вартості робіт з ремонту у Слобожанському ліцеї Зміївського району. Вартість ремонту спочатку мала скласти 700 тис грн, але потім сторони погодили збільшити вартість удвічі. За результатами будівельної експертизи – реальна вартість робіт була на 220 тис грн менша. Як не дивно, інкримінують Горбачу всього лише службову недбалість – ніби як не перевірив ні обсяги робіт, ні ціни, а просто напідписував в актах те, що йому підсунув виконроб.  Горбач визнав свою провину, повернув зайві гроші і тепер просить звільнити його від кримінальної відповідальності, це питання суд вирішуватиме у листопаді. 

Окрім того “Харківстартстрой” підозрювали у змові з КП “ХРБП” під час проведення тендеру на ремонт нежитлової будівлі по вул. вул. Танкопія, 12Б загальною вартістю понад 14 млн. грн.,  що привело до розтрати коштів. Подробиці в матеріалах судових ухвал відсутні, але є підозра, що їх ми і не довідаємося: активних слідчих дій в ухвалах не простежується, а вилучене при обшуках суд відмовився арештовувати.

Ще одну фірму з “пулу Сироти”, про яку ми писали вище – “Престиж Буд Сервіс” – підозрювали у завищенні цін під час вирубки дерев. При чому, за даними слідства, фірма по суті виступила просто “прокладкою”, аже для реального виконання робіт найняла в субпідрядники КП “ХРБП” і низку ФОПів. 

Як бачимо, ці історії не проходили повз увагу правоохоронців, але завзяття поки що чомусь вистачило лише на обшуки та призначення експертиз. Нагадує спортивну рибалку, коли вилов потрібно відпускати.         

Під час підготовки цього тексту ми скерували до поліції декілька запитів з питаннями щодо цих справ. Чи були вони закриті, чи дійшли до логічного завершення, але в нацполі вирішили, що громадськість не має права знати про успіхи правоохоронців та відмовив у наданні інформації. 

Призначення 

Щодо  Сироти, то як ми вже зазначали на самому початку історії, всі ці кримінальні провадження і суди ніяк негативно не позначився на його кар’єрному рості. І в нас є припущення, чому все складається так спокійно і позитивно.

Наприкінці 2020 році Сирота, який знаходиться на лаві підсудних за корупцію, стає заступником міського голови та директором об’єднаного Департаменту ЖКГ. В той час, коли до смерті Геннадія Кернеса залишався тиждень, у міськраді голосували його заступників. Перелік замів, у порівнянні з минулим скликанням, не змінився, за єдиним винятком. Цим винятком став Сирота, якого призначили “додатковим”, 12-м заступником. 

При цьому його кандидатуру вносять за допомогою електронного ключа міського голови. Нагадаємо, чинний міський голова Геннадій Кернес тоді перебував у німецькій клініці і стан його був невідомий.

Секретар міськради Ігор Терехов на зауваження, що Сирота фігурує у кримінальній справі щодо привласнення та підробки, вирішив посилатися на презумпцію невинуватості: «По-перше, є презумпція невинуватості. По-друге, є суди. І по-третє, можу вам сказати, що є закон. І закон треба виконувати. Тому сьогодні ми діємо відповідно до законів про місцеве самоврядування, які говорять нам, що Харківський міський голова Геннадій Кернес вніс кандидатури своїх заступників, в тому числі і Сироту Семена Борисовича. (…) Ми дуже добре розуміємо, коли є економічна складова, а коли — політична. Тому давайте не будемо змішувати професіоналізм, компетенцію Семена Борисовича Сироти з тим, що на нього був тиск».
І ось тут доречно згадати, що за призначенням як Сироти, так і самого Терехова в сесійній залі особисто слідкував друг Геннадія Кернеса – Павло Фукс. Тобто в прямому сенсі слідкував – бізнесмен не зрозуміло на яких підставах був присутній у залі під час того засідання. В ситуації, коли часто в сесійну залу у Харкові не пускають й мешканців міста, Фуксу місце знайшли. Тоді бізнесмен всіх запевняв, що Кернес найближчим часом повернеться до Харкова. В той час він де-факто був єдиним джерелом інформації щодо стану здоров’я Кернеса. Після смерті мера Фукс і далі підтримує Терехова, який тепер керує міськрадою.

Чому ми вирішили згадати про цей факт? Тому що бізнес-партнером Фукса є Ігор Абрамович, нині нардеп від “Опозиційного Блоку – За Життя”, а за сумісництвом – зять Семена Сироти. Тесть із зятем – не просто родичі, сімейні стосунки підкріплені бізнесовими інтересами.

Наприклад, є така компанія як ТОВ “Інтер Енерджі Груп”. Зараз її засновником є батько нардепа – Олександр Абрамович. Але у 2016 році засновником був сейшельський офшор Авінтез Холдінг Інк., а бенефіціаром була вказана Ганна Сирота – дружина вже Сироти, тобто тещу Абрамовича.

І ось тепер напередодні виборів у заступника Терехова є – Департамент з мільярдним бюджетом та пул фірм та комунальних підприємств, які роками набили руку на освоюванні бюджетів, зате, здається, геть немає  – особливих проблем через те, як саме вони освоювалися.

***
Упродовж тижня ми намагалися отримати коментар Семена Сироти. Однак, слухавку він не брав, а після наших повідомлень у месенджери – замість Сироти зателефонувала його помічниця з приймальні та сказала, що віце-мер, можливо, сконтактує з нами. Однак пізніше на запит Bihus.Info Сирота відповів відмовою надавати коментар.

Павло Новик, “Харківський антикорупційний центр”


Редакція не несе відповідальності за зміст опублікованих повідомлень інформаційних агентств та реклами і може публікувати статті, не поділяючи точку зору автора.

По всіх питаннях щодо опублікованого матеріалу звертайтесь на електронну пошту: wikibazainfo@gmail.com

Теги: Украина ,Україна,орупція,віце-мер Харкова,Семен Сирота,харківський чиновник,міськрада ,КП “Харківське ремонтно-будівельне підприємство”,Олександр Ярмак, ТОВ “СБ Рембудсервіс”,Олександр Шепотько,Підприємство об’єднання громадян “Орембудсервіс”,Ольга Білозерова,Олена Дзюбенко,Ігор Шкурко,ПП “Харківстартстрой”, корупція,ХРБП,КП “Харківське ремонтно-будівельне підприємство” ,КП Харківське ремонтно-будівельне підприємство,Харківське ремонтно-будівельне підприємство,КП,КП “ХРБП”,КП ХРБП,Ярмак,ТОВ “СБ Рембудсервіс”,ТОВ СБ Рембудсервіс,СБ Рембудсервіс,Білозерова,Орембудсервіс,Людмила Дзюбенко,Дзюбенко,Сергій Матвейко,Матвейко
Автор: wikibazacom