Родина нардепа Палиці скупила майже 2 гектари землі на острові під Києвом

Родина нардепа Палиці скупила майже 2 гектари землі на острові під Києвом
304042 ПЕРЕГЛЯДІВ

Родичі народного депутата від Луцька Ігоря Палиці придбали вісім земельних ділянок на острові у селі Плюти поблизу Києва. Загалом там тепер їм належить майже 1,8 га землі та два житлові будинки. Сім земельних ділянок записані на колишню дружину нардепа Оксану Палицю, ще одна – на його батька Петра Палицю.

Про це Центру журналістських розслідувань «Сила правди» стало відомо з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Публічної кадастрової карти України.Оксана Палиця, колишня дружина Ігоря Палиці, придбала сім земельних ділянок у селі Плюти поблизу Києва впродовж 2020-2021 років. На чотири з них площами 0,21 га; 0,093 га; 0,05 га; 0,07 га, які розташовані поруч, право власності вона оформила у липні 2020-го року. На них розміщені два житлові будинки площами 398,4 кв. м та 131,5 кв. м., які Оксана Палиця купила теж у липні. Ще дві ділянки площами 0,063 га та 0,09 га поблизу цієї нерухомості, які прилягають до річки Козинка і входять до того ж двору, вона орендує в Української міської ради. Їх цільове призначення – для сінокосіння та випасання худоби, однак насправді на них частково розміщений спортивний майданчик та альтанка.Цікаво, що ці ділянки придбані за два місяці до інтерв’ю Ігоря Палиці «Українській правді», в якому він зазначив, що попросив дружину з донькою переїхати з Швейцарії жити до нього, оскільки через політичну діяльність не має можливості часто їздити до них.


Розгледіти будинки Оксани Палиці з вулиці неможливо через високий паркан і дерева на ділянках. Зображення з Google Maps

У вересні того ж 2020-го вона купила ще дві земельні ділянки площами 0,27 га та 0,25 га. А уже у квітні цього року Оксана Палиця стала власницею ще 0,51 га землі. Усі ці три ділянки розташовані поруч та просто через дорогу від придбаної у липні 2020-го землі.

На знімках з Google Maps ділянки Оксани Палиці, які придбані у вересні 2020-квітні 2021-го, обгороджені парканом17-го травня цього року батько нардепа від Луцька Петро Палиця став власником ділянки площею майже 0,3 га на тому ж острові у селі Плюти Київської області. Землю він придбав у Андрія Каменецького, який був помічником народного депутата 5-го та 6-го скликань від Партії регіонів Василя Демчишина. Відтак, загалом родина Ігоря Палиці володіє майже 1,8 га землі на острові.  


Ділянка, яку придбав Петро Палиця. Поруч розташований будинок Ігоря Богатирьова. Зображення з Google Maps


Червоним на карті позначена земельна ділянка у Плютах, яка належить Петру Палиці, зеленим – Оксані Палиці. Блактиним позначено ділянки для сінокосіння та випасання худоби, які орендує Оксана Палиця

 

Цікаво, що родичі нардепа придбали землю поруч з відомими сусідами. Серед них – Ігор Богатирьов, син ексміністерки охорони здоров’я часів Віктора Януковича Раїси Богатирьової. Йому належить 0,46 га землі. Також по сусідству має земельну ділянку площею майже 0,3 га і вже загаданий помічник екснардепа від Партії регіонів Андрій Каменецький.

Серед відомих й Ганна Демчишина, дружина ексдепутата від Партії регіонів Василя Демчишина. Їй належить земельна ділянка площею майже 0,15 га.

До слова, прокуратура Київської області кілька років оскаржувала в судах передачу землі у селі Плюти на вулиці Луговій у приватну власність. Правоохоронці повідомляли, що землі належать до земель водного фонду. У цьому переліку опинились і дві ділянки площами 0,21 та 0,07 га, які тепер належать Оксані Палиці.

У 2016 році Обухівський райсуд Київської області не погодився з прокуратурою та зазначив, що згідно з висновком Обухівського міжрайонного управління водного господарства від травня 2007 року, ця земля не відноситься до земель водного фонду, а межує з ними. Також він зазначив, що прокуратура пропустила строк позовної давності. Тоді ділянки продали, а на частині з них уже була зведена нерухомість. Відтак, власників визнали добросовісними набувачами. Того ж року апеляційний суд Київської області відхилив і апеляційну скаргу прокурора.

Окрім того, про схожу ситуацію з частиною ділянок на цій же вулиці Луговій у Плютах у 2016-му писало видання «Наші гроші». У переліку ділянок, які хотіла відсудити прокуратура, опинились і ті, які належать відомим сусідам родичів Палиці. Зокрема, Андрію Каменецькому, Ганні Демчишиній тощо. При цьому окремо прокуратура судилась за землю з Ігорем Богатирьовим. Однак тоді він виграв суд та залишився її власником.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Офіс Генерального прокурора відкрив кримінальне провадження щодо ймовірної легалізації (відмивання) незаконно отриманих доходів нардепом Ігорем Палицею. Справу розслідує ДБР.

При цьому у декларації Ігоря Палиці за 2020-го рік так і не з’явилось майно та бізнес, які належить його родині, зокрема, і колишній дружині. Хоча в інтерв’ю «Українській правді» нардеп обіцяв задекларувати їх.

Аліна Бекерук

hromadske.volyn.ua

Теги: Ігор Богатирьов,Ганна Демчишина,Оксана Палиця,Палиця Ігор,село Плюти , земля,земельна ділянка,Плюти Київської області,Андрій Каменецький,Василь Демчишин