Звернення Патріарха Філарета з нагоди 25-річчя Конституції України

Звернення Патріарха Філарета з нагоди 25-річчя Конституції України
51401 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

29690 ПЕРЕГЛЯДІВ

Дорогі браття та сестри!

Щиро вітаю Вас із 25-річчям від дня прийняття Основного Закону нашої держави – Конституції України.

Цей документ надзвичайної історичної ваги, прийнятий свого часу, як компроміс у протистоянні різних політичних сил, за чверть століття довів свою життєздатність, став об’єднуючим чинником для нашої нації. Він є головним у поточному житті країни і одночасно дороговказом для її  подальшого розвитку.

Основний Закон України продовжує кращі традиції волелюбності та державності ще Руської правди святого благовірного князя Ярослава Мудрого та Конституції гетьмана Пилипа Орлика. Для віруючих людей надзвичайно важливо, що він був ухвалений законодавцями з усвідомленням відповідальності перед Богом.

За непорушність конституційних принципів демократії, суверенності та державотворення, цілісності та недоторканності територій українці віддавали життя під час Революції гідності, а нині не шкодують його на полях неоголошеної російсько-української війни.

На думку більшості експертів, українська Конституція є найкращою у Європі та світі. Громадяни та Держава мають так само неухильно дотримуватися положень Конституції, як християни та Церква – Святого Письма.

Проблема нашої Держави не лише в тому, що у нас погані закони, але й у тому, що вони часто не виконуються. Показовим прикладом цього є те, що ми, вірні Української Православної Церкви Київського Патріархату, більше двох років потерпаємо від кричущого порушення Статті 35 Конституції України, яка кожному гарантує право на свободу світогляду і віросповідання, проголошує відокремленість Церкви та релігійних організацій від держави.

УПЦ Київського Патріархату страждає внаслідок рейдерської атаки Православної Церкви України, здійсненої за безпосередньої підтримки влади. Вона незаконно позбавлена державної реєстрації, що зі свого боку нівелює наше право на повноцінне релігійне життя та фактично зводить до статусу гнаної Церкви, члени якої піддаються дискримінації.

До цього часу жоден український суд так і не розглянув нашу справу щодо незаконної ліквідації УПЦ КП по суті, що є порушенням Статті 55 про вільний доступ кожного до судочинства та захист судом порушених прав і свобод. Державна влада, з часу утворення Православної Церкви України, відверто надає їй більшу перевагу поміж іншими конфесіями. Також вбачаємо у цьому і порушення Статті 24, яка стверджує, що громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом і не може бути привілеїв за релігійними переконаннями.

Найкращим подарунком до Дня Конституції України буде втілення у життя її положень.

Вітаючи українську владу зі святом Конституції, вкотре звертаюся до її представників і, зокрема, до Президента України Володимира Олександровича Зеленського, як гаранта Основного Закону, з проханням забезпечити виконання конституційних прав і свобод вірян УПЦ КП на свободу совісті та віросповідань – повернути державну реєстрацію нашій Церкві.

Саме УПЦ Київського Патріархату не має релігійного центру ні у Москві, ні у Константинополі, ні у Римі, а служить виключного Богові та інтересам українського народу. Її центр – у золотоверхому Києві з патріаршим престолом.

Бажаю у цей святковий день усім співгромадянам миру та достатку, успіху та злагоди, законності та правопорядку, а державним мужам – мудрості та справедливості у служінні людям і Україні.

Закликаю на всіх Боже благословення.

З повагою

ФІЛАРЕТ,

ПАТРІАРХ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ РУСИ-УКРАЇНИ

cerkva.info

Теги: УПЦ ,УПЦ Київського патріархату,День Конституції України,Церква, Патріарх Філарет,Філарет,Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет,Українська Православна Церква,Святійший Патріарх Філарет ,Філарет ,Патріарх Філарет,ПЦУ ,Патриарх Филарет,Томос ,автокефалія,Украина,Україна, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет ,Филарет,церковь,церква, Православна церква України,Орден Святого Пантелеймона ,Киев,Київ ,УПЦ, Святійший Патріарх Філарет
Автор: wikibazacom