НБУ не очікує швидкого зростання кредитування на купівлю землі - Катерина Рожкова

НБУ не очікує швидкого зростання кредитування на купівлю землі - Катерина Рожкова
52431 ПЕРЕГЛЯДІВ

Перша заступниця голови Національного банку України Катерина Рожкова заявила, що НБУ не очікує швидкого зростання кредитування на купівлю землі.

"Ринок землі лише для фізичних осіб і є обмеження за обсягами землі, яка може бути придбана однією особою. Тому на цьому етапі ми не очікуємо, що обсяг кредитів на придбання землі буде зростати якимись дуже швидкими темпами в банківському секторі", — заявила Рожкова під час брифінгу 22 червня.

Разом з тим, за її словами, для банків кредитування під заставу землі — це тверда застава й у будь-якому випадку це "менш ризиковано, аніж кредитування під товари".

"Тому ці кредити будуть привабливі для банків, банки готові працювати з такими кредитами. У нас якихось додаткових вимог до оцінки якості позичальників, до оцінки кредитних ризиків не буде", — пообіцяла заступниця голови НБУ.

За її словами, у межах правил, що існують, банки оцінюватимуть позичальникам ринкову вартість застави. Рожкова зазначила, що певний час всім гравцям ринку — і тим, хто буде продавати, і хто буде купувати — потрібен буде час, щоби визначитися з ринковою ціною.

"Інтерес банків є, вони готові, але на початку ми не очікуємо, що це швидко призведе до зростання частки кредитів під землю в кредитних портфелях банків", — підсумувала вона.

Що відомо

  • У ніч на 31 березня 2020 року український парламент ухвалив закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення". Закон надає власникам сільськогосподарської землі право на продаж своїх ділянок (паїв), а також купувати землю. До цього часу люди могли передавати землю лише в оренду.
  • Продаж землі стане можливим з 1 липня 2021 року. До 2023 року право на покупку землі буде лише у фізичних осіб. Для юридичних осіб ринок землі має запрацювати з 2024 року.
  • Кабінет міністрів під час засідання 16 червня затвердив правила перевірки власників земельних ділянок з боку нотаріусів. Зокрема перевірки стосуватимуться перевищення встановлених лімітів на купівлю землі.
  • Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що з 1991 року близько 5 мільйонів гектарів української землі були виведені у приватну власність через різноманітні "схеми".
  • 24 травня президент України Володимир Зеленський публічно підписав закон, який спрощує населенню та бізнесу доступ до землі.

suspilne.media

Теги: Катерина Рожкова,Екатерина Рожкова,Рожкова НБУ,НБУ ,кредитування , земля,Украина,Україна,Екатерина Викторовна Рожкова,Рожкова,Екатерина Рожкова Википедия,НБУ,Нацбанк,Нацбанк Украины,Нацбанк України,Национальный банк,Национальный банк Украины,Національний банк, Національний банк України, Денис Шмигаль,Шмигаль
Автор: wikibazacom