КЛАН СУПРУНЕНКІВ: НЕЗАКОННА ЗЕМЛЯ, МІЛЬЙОНИ ГОТІВКОЮ ТА СТРИПТИЗЕРШІ

КЛАН СУПРУНЕНКІВ: НЕЗАКОННА ЗЕМЛЯ, МІЛЬЙОНИ ГОТІВКОЮ ТА СТРИПТИЗЕРШІ
1031 ПЕРЕГЛЯДІВ

Становлення клану

Брати Супруненки

Супруненко Олександр Іванович разом зі своїм братом Вячеславом мають неабиякий вплив в  політичному та економічному житті Києва. Деякі експерти навіть проводять паралелі між Київським  “кланом Супруненків” і мафіозними угрупованнями США початку 20 століття.

На перший погляд Супруненки мають цілком легальний бізнес, зробили політичну кар’єру і обзавелися потужними покровителями та ворогами.

Олександр та В’ячеслав Супруненки, як і багато із відомих мафіозі США, повторили голлівудський сценарій “із грязі в князі”. Сторінка кар’єри Олександра почалася зі служби в армії 1990-1992 роках. Потім він кілька місяців працював водієм спортивного клубу і оператором на бензозаправці. І вже з 1992 року став заступником генерального директора, ТОВ «Бар’єр».

Чи були брати Супруненки в дев’яностих класичними “братками” встановити не вдалося. Однак, деякі ЗМІ повідомляють, що Супруненки стояли на обліку в міліції, як затяті хулігани.   

Говорять, що і посада, яку займав їх батько у вісімдесятих-дев’яностих роках, теж відіграла немаловажливу роль у становленні “сімейного клану”.  Батько Іван Супруненко займав тоді посаду заступника начальника дільниці київського резерву провідників залізниці на станції “Київ пасажирський”. В його підпорядкуванні був 4 тисячний колектив провідників, і саме від Івана Супруненка залежало, кого, та на який маршрут буде призначено. В тому числі і на закордонні рейси. В ті часи, можливість виїхати за межі СРСР була надзвичайно приваблива тим, що можна привезти іноземні продукти харчування, техніку та одяг. Тому щасливчики, які отримували такий “квиток” на потяг, були безмежно “вдячні” Супруненку.

Посаг Черновецького

Леонід і Хрестина Черновецькі

Але брати Супруненки, мабуть так і залишилися б бізнесменами середньої руки, мало чим помітними серед київського істеблішменту, якби не одруження В’ячеслава Супруненка на дочці Леоніда Черновецького Христині наприкінці 1999 року. 

Саме після цієї події “клан Супруненків” став активно розвиватися, обростаючи ресурсами, компаніями та партнерами. 

Олександр та В’ячеслав Супруненки завдячують Черновецькому і своїй політичній кар’єрі. У 2006 році Олександр став депутатом Київради і входив до “Блоку Леоніда Черновецького” та зайняв пост заступника керівника печерського відділення Християнсько-ліберальної партії України головою якої був Черновецький. Був при саправі навіть батько – Іван Супруненко, який мав статус помічника народного депутата, свого свата.

Але вже на позачергових парламентських виборах 2007 року обирається до парламенту за списками Партії регіонів. У 2014 році знову обирається до Київради, а з 2014 року знову в парламенті, як самовисуванець.

Менший брат Вячеслав з 2002 до 2011 року був депутатом Київради і трудився в комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку. Тобто, тримав пульс на фінансових потоках міста.

Час правління столицею Леонідом Черновецьким став для клану “Супруненків” золотою добою розквіту.  Все б було б добре у братів і надалі, якби до влади не прийшов Янукович. 

Супруненко в бігах

Оточення нового президента стало агресивно поглинати столичні ресурси і Супруненки їм були не потрібні. За чутками, Вячеслав Супруненко хотів “відпетляти” від внесків на вибори Януковича, які встановив Андрій Клюєв, хоч його брат Олександр вже був нардепом від ПР. За іншою версією, Вячеслав зійшовся в боротьбі за один із столичних бізнес-активів з Андрієм Портновим, який був заступником голови Адміністрації Януковича.  

Як би там не було, беззаперечним фактом стало відкриття проти В’ячеслава Супруненка кримінальної справи за побиття юриста. І тут для Вячислава відкрилася одна із романтичних сторінок ганстерського життя – він змушений був податися в біга. І поки його шукали кілька років, навіть через ІНТЕРПОЛ, відбулася ще одна карколомна подія. Розпався шлюб з Хрестиною Черновецького – донькою “дона”, який сприяв становленню “клану Супруненків”.

Варто відзначити, що також і Олександр Супруненко після розлучення брата з дочкою Черновецького значно здав позиції. Він вийшов з фракції Партії регіонів у парламенті невдоволений переслідуванням брата, а вже в 2014 році не зміг обратися до парламенту.

“оЖИТИ по-новому”

Після обрання Петра Порошенка президентом України справи у Супруненків знову почали налагоджуватися. 

Брати зуміли закласти міцні позиції за часів Черновецького. Нині, жоден із братів не є депутатом Київради та не займає політично значимих посад, але журналісти заявляють, що до Київради Супруненку вдалося завести кілька своїх людей: Роман Ярошенко; Сергій Кримчак; Віталій Павлик; Юрій Сулига; Юлія Ярмоленко; Костянтин Бровченко, Ірина Никорак.

Але крім публічних діячів з орбіти родини Супруненків, є ще і менш публічні, але не менш впливові особи. Зокрема, Заєць Андрій, він є співвласником десятків товариство з обмеженою відповідальністю кінцевим баніфіціантом яких є або Вячеслав, або Іван Супруненки. Лише з 2018 року Заєць та Супруненки організували 21 ТОВ, які всі зареєстровані в столиці по вулиці Хорива 55-д. У більшості цих ТОВ пан Заєць має свої скромні 10%. Також, відповідно до декларації за 2019 рік, Олександр Супруненко винен Андрію Зайцю 1 мільйон 785 тисяч гривень за акції АТ “ЗНВКІФ “Анест Девелопмент”.

Родині Супруненків вдалося “накласти лапу” на столичні “Київхліб” та “Київмлин”, а вірним соратником у цих схемах виявився Костянтин Бровченко, який нині став депутатом Київради від “Єдності”. Бровченко виступав основним ініціатором щодо банкрутства “Хліб Києва” та “Київмлин”. Очолювана ним компанія “Аграфуд трейдінг” посилаючись на те, що в 2016 році суд узаконив борг “Хліба Києва” перед “Київмлином” на 5 мільйонів гривень, після чого компанія викупила собі право витребування цього боргу. 

Бровченко Костянтин

Допомігши Супруненкам провести всі ці схеми, Бровченко став представником “клану” у “хлібному” бізнесі столиці. На нього оформлено низку підприємств галузі: ТОВ “Київмлин”, ТОВ “Київський БКК”, ТОВ “Київхліб Агро”, ТОВ “Київський пекарний дім”, ТОВ “Київхліб” тощо. 

Зв’язок з Супруненками проглядається досить прозоро, відповідно до декларації, Костянтин Бровченко та його дружина Ольга Маковецька мають відкриті рахунки лише в одному банку, звісно – “Асвіо Банк”. В цьому банку знаходився повний пакет акцій “Київмлина”, якими володів “Хліб Києва”.  До того ж, сестра дружини Бровченка Маковецька Людмила має сина від Андрія Зайця.

Земля для батька

маєток супруненків у Козині

Також значно поповнився “земельний банк” родини. Придбану землю “клан Супруненків”  воліє записувати на главу родини – батька Івана Супруненка. 

В елітному селищі Козин на 65 сотках розташувався маєток Супруненків. На 3 ділянках офіційно значиться будинок розміром в 577.2 квадратних метри. Гараж у 166,8 квадрата, баня у 153 квадратних метри та будинок для охорони. Лише вартість землі в тій місцевості сягає понад 10 тисяч доларів за сотку, але ділянка має вихід на річку, тому земля може коштувати і значно більше. Якщо ж оцінювати увесь комплекс, то ціна його може стартувати з 5-7 мільйонів доларів.

Іван Супруненко окрім того ще має у власності майже 43 гектарів землі, які придбані у 2019 році. В основному, це дорога земля, яка знаходиться поблизу столиці. Зокрема, під Макаровим на Івана Супруненка оформлено 15,65 гектарів для утримання будівель. Це ділянка чистого орного поля, та, мабуть, скоро там з’явиться котеджне містечко.

Ще великий клин землі Іван Супруненко має під селом Нова Гребля (Бородянського району), загалом аж 5 ділянок загальною площею у 12,63 гектарів. Всі вони поки оформлені, як земля надана для ведення особистого селянського господарства.

Дві ділянки розміром у гектар кожна розташовані поблизу лісистої місцевості поряд села Фасова (Макарівський район). Вони також оформлені, як земля для ведення сільського господарства. Ще 25 соток в цьому селі Супруненко має під забудову.

В селі Забуяння (Макарівська ОТГ) розміщується дві ділянки лісу у 85 соток та 9,15 гектар. А в сусідньому селі Волосінь – 2,37 гектари лісистої місцевості вже переведеної розряд землі під забудову.

Звісно ж Іван Супруненко не кроликів з курочками надумав розводити у свої 74 роки. Згодом всі землі будуть оформлені, як для забудови, і на них постануть елітні маєтки та котеджні містечка. 

15,65 гектарів Супруненко має вже повністю готових для початку побудови котеджного містечка. Йдеться про ділянку поблизу з вже готовим житловим комплексом “Пейзажні озера”, що майже поряд з житомирською трасою та містечком Макарів. Нині в цьому житловому комплексі трикімнатну квартиру можна придбати від 750 тисяч гривень.

Як видно, родина Супруненків в обхід земельного законодавства зуміла сконцентрувати значний “земельний банк” вартість якого може сягати понад 25 мільйонів гривень лише за саму землю. Однак, у разі зведення там житлових комплексів чи котеджів – вартість землі злетить у сотні разів. Зокрема, ділянку в 1 гектар під Фасовою виставлено на продаж за 515 тисяч гривень. Але це лише за голу ділянку, де навіть деревця немає.

Іван Супруненко отримав якраз у 2019 році 2 мільйони 840 тисяч доларів позички від свого сина Олександра Супруненка, що випливає із декларації. Можливо, саме ці гроші і були використані для скуповування землі. Якщо це так, то увесь земельний клин Супруненків складає 79 мільйонів 520 тисяч гривень. Тому, логічно припустити, що земля оформлювалась не лише на батька.

Генпрокурор і декларація Олександра Супруненка

Свідченням того, що “клан Супруненків” отримав друге дихання саме після повалення режиму Януковича є і показова спроба у лютому 2017 року генпрокурора Юрія Луценка зняти імунітет з Олександра Супруненка за несплату податків на 50 мільйонів гривень. Окрім піару самого Луценка з цього нічого путнього не вродило. 

Генпрокуратура перевіривши декларацію Олександра виявила, що загальна вартість статків депутата Супруненка становить 413,5 млн гривень. Однак ДФС змогла знайти підтвердження лише 178 мільйонів, які задекларував депутат. Він мав сплатити податків на 50,5 мільйона гривень, але – ні

В рік, коли Олександр Супруненко став народним депутатом він ще став власником маєтку під Києвом розміром у 664 квадратів. 

В декларації за 2019 рік Олександр Супруненко вказав квартиру у столиці розміром у 313,4 квадратні метри, яка набута у 2011 році за 1 млн 659 тисяч гривень, що складає всього лише 5 296 гривень за квадратний метр. 

В той час, квартира придбана у 2010 році за 4.65 мільйони гривень з меншою квадратурою (293,6 кв.метрів) обійшлася Супруненку у 15 тисяч 837 гривень за метр.

Слід відзначити відносну чесність Супруненка щодо вартості картин, які є в його колекції. Йдеться про 16 картин, які загалом оцінені у понад 142 тисячі гривень. Але із 6 внесених до декларації годинників брендів “VACHERON CONSTANTIN”, “BREGUET”, “PARMIGIANI”, “BOVET”  вартість у 79.9 тисяч гривень зазначена лише за “ROLEX”. 

Задекларував Олександр Супруненко у своїй власності акцій номінальна вартість яких становить понад 137 мільйонів гривень.

Крім “Асвіо Банк” Супруненко є кінцевим бенефіціарним власником ще 25 компаній в Україні. Та одну офшорну фірму “ФАВОРІЯ ГРУП ЛТД” засновану на Британських Віргінських островах. Скромно захована офшорка не фігурує в декларації, як джерело хоч якогось доходу Супруненка.

Корпоративні права в грошовому еквіваленті перевищують 100 мільйонів 614 тисяч гривень.

Серед задекларованих за 2019 рік 12 мільйонів 155 тисяч доходів від здачі в оренду майна, зарплати депутата, дивідендів та процентів, доходи від офшорної структури не зазначаються. 

Також в доходах значиться 4.75 мільйона гривень за відчуження майна та цінних паперів.

Готівкою Олександр тримає про всяк випадок 1 мільйон 985 тисяч доларів та 1 мільйон 300 тисяч євро.  На банківських рахунках має 368 тисяч гривень та трохи більше тисячі доларів. 

Ще 2 мільйони 840 тисяч доларів він позичив своєму батьку. 

Банківські вклади дружини складають 23.3 тисячі гривень, але процентів за вкладом отримано 67 988 гривень. 

“Салун” з голими дівчатами для розваг

стріп-шоу Зоряний носоріг

“Клан Супруненків”, як видно, має всі характерні ознаки мафіозних угруповань США їхньої “золотої доби”  початку 20 століття. Однак, для повноти образу, не вистачає однієї промовистої деталі – “салону з випивкою і напівоголеними дівчатами”.

Та нам вдалося знайти і цю досить статусну, як для кожного голлівудського мафіозі, річ.

Супруненко Вячеслав має у власності оформлену у квітні 2020 року земельну ділянку в понад 21 сотку на подолі по вулиці Верхній вал. На цій землі розмістився відомий стриптиз клуб “Зоряний Носоріг”. В ЗМІ пишуть, що цей клуб має певне відношення до Максима Конобаса, колишнього депутата Київради і очільника Солом’янського осередку “БПП-Солідарність”. Наразі встановлюється, що поєднало саме за цією адресою В’ячеслава Супруненка та Максима Конобаса. Чи це давні партнерські зв’язки, чи поглинання клубу Супруненками. У 2020 році оформлена як власність В’ячеслава Супруненка і ділянка у 12 соток поряд з клубом де розташована автомобільна стоянка, що свідчить про досить серйозні наміри “клану”.

Але за даними аналітичної мережі youcontrol “Зоряний носоріг” належить родині Рашко, хоч за чутками, родина Рашків є лише прикриттям. Притаманно, що Брати Андрій та Руслан Рашко в 2013 році відкрили ще один стрип-клуб “Зоряний носоріг” у місті Ялта. Не вдалося отримати достовірної інформації, чи працює цей клуб досі, і в якому режимі. Однак, є відомості, що юридичну особу було внесено до єдиного державного реєстру РФ. А станом на 2019 рік за особою числиться низка податкових недоїмок.

Матеріал створено за допомогою аналітичної системи YouControl, державного судового реєстру, державного реєстру речових прав на нерухоме майно та інших відкритих джерел.

Булава

Теги: КЛАН СУПРУНЕНКІВ,НЕЗАКОННА ЗЕМЛЯ,СТРИПТИЗЕРШІ,Брати Супруненки,Супруненко Олександр Іванович,Супруненко ,Вячеслав Супруненко,Олександр та В’ячеслав Супруненки,ТОВ «Бар’єр».,Леонід і Хрестина Черновецькі,Іван Супруненко,Андрій Клюєв, Петр Порошенко,Петр Алексеевич Порошенко,Порошенко