Корупція в Енергоатомі: чому підприємство стало збитковим

Корупція в Енергоатомі: чому підприємство стало збитковим
50995 ПЕРЕГЛЯДІВ

За результатами фінансово-господарської діяльності,  ДП “НАЕК “Енергоатом” за 2020 рік відзвітувало про чисті збитки на суму майже 5 мільярдів гривень. Про це свідчить відповідь  на наш запит Міністерства енергетики України.

При цьому, за результатами 2019 року “Енергоатом” відзвітував  про 3,8 млрд грн прибутку.  Цікаво, що 2018 рік теж завершений з прибутком у розмірі 4,6 млрд грн.  Журналісти центру медіарозслідувань “Булава” проаналізували, чому раніше прибуткова організація стала за один рік збитковою.

Раніше успішна, нині збиткова – шлейф руского міра  

До кінця 2019 року  ДП “НАЕК “Енергоатом” очолював Юрій Недашковський, далі –  т.в.о. Павло Павлишин, щоправда, недовго, бо в лютому 2020-го  Офіс Президента почав заводити на підприємство зовсім нову команду. Буквально протягом кількох місяців призначили трьох людей в керівний склад Енергоатому  – це т.в.о. президента Петра Котіна  та двох  віцепрезидентів: Германа Галущенка і Якоба Хартмута. Останні двоє не є спеціалістами у енергетичній галузі. Тоді ж у ЗМІ писали, що Галущенко й Хартмут були призначені нібито з ініціативи нардепа Андрія Деркача, який по суті встановив негласний контроль над Енергоатомом. Деякі депутати припускали, що таким чином ОП розрахувався з Андрієм Деркачем  за опубліковані “плівки”.

Ар’єв писав і Гео Лерос говорив неодноразово:

Андрій Деркач потрапив у санкційні списки в Сполучених Штатах за втручання у президентські перегони. У травні він оприлюднив записи розмов людей, чиї голоси схожі на голоси вже нинішнього президента США Джо Байдена та 5-го президента України Петра Порошенка.

США жест Деркача не оцінили,назвали його “російським агентом”, а от Деркач тим часом взяв під контроль державну компанію Енергоатом і почав заводити туди “своїх” людей.

Як стверджують окремі медіаканали, кар’єрному стрибку Петра Котіна також  сприяв Андрій Деркач, який привів його до Офісу Президента. Хоча зробити т.в.о президента ДП “НАЕК “Енергоатом” він хотів свого давнього знайомого,  досвідченого юриста та похресника Германа Галущенка. Але через те, що той не мав відповідної освіти, т.в.о президента НАЕК «Енергоатом» призначили Петра Котіна. Відповідно Галущенка — віцепрезидентом.

Герман Галущенко  —  віцепрезидент Енергоатому на постійний основі. Всю свою трудову кар’єру він працював у державних органах. 13 років – у Адміністрації Президента заступником керівника департаменту Секретаріату Президента України. Пан Галущенко пішов звідти у 2010 році, а вже у 2014 році пан Галущенко придбав 4 гектари землі та будинок на триста квадратів у мальовничому селі Велика Солтанівка. Вартість маєтку, як зазначено в декларації,  – 835 тис. грн, що в доларовому еквіваленті становило 104 тис $. Зараз він коштує, щонайменше, 5,5 млн грн.

Ще одна людина з орбіти Андрія Деркача засвітилася у менеджменті Енергоатому. Це  —  Олег Бояринцев. За спеціальністю він – технік-механік гідромеліоративних робіт та педагог.  У 2003 році закінчив Українську академію державного управління при Президентові України, де отримав диплом магістра державного управління.

Бояринцев – помічник народного депутата Андрія Деркача протягом чотирьох скликань (IV – VIII скликання). З 2006 по 2008 роки –  керівник патронатної служби президента ДП НАЕК Енергоатом. Бояринцев був серед перших отримувачів 2 га (з масиву у 42 га) заповідної землі між озерами Конча і Заспа під Києвом в 2010 році, яка згодом опинилися у власності  людей з оточення Деркача.

 У  Енергоатом прийшов невдовзі за Галущенком як головний консультант у Службі президента компанії. Нещодавно він пішов на підвищення і тепер відповідає за всі кадрові призначення.

“ Те, що Бояринцев став директором персоналу – це теж погана ознака.   Це говорить про те, що команда Деркача повністю контролює Енергоатом”.  – Ольга Кошарна, експертка з питань атомної енергетики.

Ще один віцепрезидент компанії – Хартмут Якоб, який теж пов’язаний з Росією. Тільки фінансово. Пан Якоб є власником акцій чотирьох російських компаній. Серед них – «Федеральна мережева компанія Єдиної енергосистеми”. Ця фірма будувала лінії електропередач в анексований Крим. У власності Хартмута є 3 квартири в столиці загальною площею 306 квадратних метрів,  придбані у тому самому 2011 році, що й акції в російських компаніях.  Також він задекларував земельну ділянку та приватний будинок в Німеччині на 250 квадратних метрів.

На момент призначення обох віцепрезидентів – і Галущенка, і Якоба – виникали питання щодо їхньої компетентності, оскільки жоден з них не є ядерщиком за освітою. І жоден з них не працював ані дня на атомних станціях.   Тодішній виконувач обов’язків міністра енергетики Віталій Шубін об’єктивно оцінював ситуацію і повідомив прем’єрміністра, що не може внести їхні кандидатури на зазначені посади, оскільки вони не відповідають ані кваліфікаційним вимогам, ані іншим нормативним документам. Кабмін послухав і… звільнив Шубіна з посади.

Найдосвідченішим з усіх виявився Петро Котін. Тож його і призначили на посаду т.в.о. президента 29 березня 2020 року. З приходом нової команди в НАЕК “ Енергоатом” почалися свої правила гри щодо тендерних закупівель. Нинішній т.в.о. президента компанії Петро Котін – людина в системі не нова. Свою  кар’єру в атомній сфері розпочав у 1985 році на Запорізькій АЕС. Далі працював в адміністрації  Запорізької АЕС начальником управління. У 2003 році  його перевели в центральний офіс ДП НАЕК “ Енергоатом” на посаду директора інженерно-технічного департаменту. А вже у 2018 році  –  призначили головою технічної комісії при тендерному комітеті Енергоатому. З 2019 року він займав посаду генерального директора Запорізької АЕС.

Дует віцепрезидента Германа Галущенка і кадровика Олега Бояринцева взяли під контроль адміністративну вертикаль компанії «Енергоатом» і перетворили т.в.о президента компанії Котіна на слухняну маріонетку. За інформацією, отриманою з поінформованого джерела в керівництві НАЕК «Енергоатом», саме Олег Бояринцев, під тиском свого покровителя Андрія Деркача, вирішував, хто, коли і скільки отримає замовлень від НАЕК «Енергоатом», і в яку суму відкату це обійдеться. Таким чином частина коштів діставалася фірмам, підконтрольним Олегу Бояринцеву. Їхнім завданням у цій оборудці було швидко і без зайвого шуму вивести і обнулити відкати за нібито поставлені товари і послуги. А від теперішніх керівників НАЕК вимагалося лише забезпечити безперешкодне проходження проплат, що по суті і робить т.в.о президента Петро Котін.

Те, що «Енергоатом» знаходиться під впливом агента ФСБ Андрія Деркача, визнав навіть в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко в інтерв’ю радіо «Свобода».

Відкати, тендери, свої люди

Участь Петра Котіна у корупційних схемах була помічена ще у 2018-2019 роках. Тоді Котін очолював технічну комісію при тендерному комітеті. Зокрема, ця технічна комісія під його головуванням розглядала тендерні пропозиції із закупівлі. Зараз НАБУ розслідує можливе розкрадання 600 мільйонів на закупівлях «Енергоатомом» обладнання у «прокладок».  Про це йдеться у матеріалі “Наші гроші”. За даними слідства, у 2018-2019 роках службові особи «Енергоатома», зловживаючи своїм службовим становищем і порушуючи закон «Про публічні закупівлі» під час проведення тендерів, уклали із низкою фірм контракти про закупівлю обладнання для АЕС України за цінами, завищеними на 600,08 млн грн. На думку слідчих, злочин вчинено за попередньою змовою з управлінцями цих фірм.

За схожою корупційною схемою діяли і у 2019-му році при закупці РДЕС. Резервна дизельна електростанція або РДЕС призначена для подачі електроживлення на системи безпеки в разі їх знеструмлення (втрати електропостачання) для розхолоджування і безпечної зупинки реактора.

РДЕС на українських АЕС встановлені ще з пуском енергоблоків в 70-тих роках, тож вони вимагали модернізацій і капремонтів.  «Енергоатом» взявся шукати, хто буде постачати запчастини, інструменти, приладдя для ремонту РДЕС.

У листопаді 2019-го року «Енергоатом» затвердив на три роки постачальником продукції російську компанію ООО « Кингесеппський машиностроительный завод» далі – ТОВ «КМЗ», саме у цього підприємства були виробничі потужності українських РДЕС. Дилером ТОВ «КМЗ» стала австрійська компанія Inkla Trading Engineering GmbH .

У той час, чинний т.в.о. президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін вже був генеральним директором ВП «Запорізька АЕС». Але стару схему відмивання коштів він не забув – укладав договори, за результатами торгів, з компанією-переможцем Inkla Trading & Engineering GmbH. Ну і,звичайно, за змовою керівника цієї фірми. І це не дивно, адже його син Ілля Котін з 2012 року працює директором підприємства «ІНКЛА-Київ», яке займається оптовим продажем обладнання.

Ще в 2016 році українські ЗМІ писали, що «Інкла-Київ» разом з її ж материнською австрійською компанією INKLA Trading & Engineering GmbH зареєстрована в одному будинку в Києві і мають загальний номер телефону.  Отже, випливає, що схему привласнення коштів енергогенеруючого держпідприємства батько і син виконували за спільною змовою.

Та вже у серпні 2020-го року «Inkla» та ще двох дилерів «КМЗ» відхилили з посиланням на лист від голови Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) Григорія Плачкова про неможливість використання продукції «КМЗ» при ремонті дизель-генераторів АЕС. А у вересні 2020 року рішення (від 11.2019) про затвердження до 2022 року постачальника ТОВ «КМЗ» взагалі визнали недійсним за «систематичне постачання продукції неналежної якості в ЗАЕС.» СБУ повідомило, що «Inkla Trading & Engineering GmbH» за вищезгаданим договором із ЗАЕС від 12 листопада 2019 року поставила неякісні запчастини без документів. Тому СБУ закликала провести службову перевірку обставин проведення аудиту і затвердження «Кінгісеппського машинобудівного заводу» постачальником, а також здійснити претензійно-позовну роботу за договором. Після отримання листа, ЗАЕС відмінила два тендери, виграні  «Inkla Trading & Engineering GmbH».

Також з джерел правоохоронних органів стало відомо, що при надходженні до  ЗАЕС даних запчастин до дизель генератора ДГ 78Г були виявлені зауваження відносно актів випробувань, хімічної складової матеріалу, марок сталей з якою вироблена продукція.

Раніше, Петро Котін заявляв, що має конфлікт зі своїм сином і не спілкується з ним близько 5-ти років. Окрім того запевняв, що жодних рішень щодо компанії «Інкла-Київ» не ухвалював. Також посадовець говорив, що йому нічого не відомо про кримінальні провадження, у яких фігурує ця фірма.

Що у декларації?

У декларації за 2018 рік Петро Котін вказав свого сина Іллю, а також автомобіль, яким нібито той володіє. Однак чиновник не вказував його місця роботи. А вже у новій декларації за 2020-й рік Іллі Котіна у списку членів сім`ї немає. Та й взагалі декларація т.в.о президента дуже підозріло порожня . Згідно з нею, Котіну не належить майже нічого.

До прикладу, київська квартира площею 156,3 кв. м оформлена на його нову дружину Наталію Котіну. Немає у Котіна і частини іншої київської квартири площею 151,4 кв. м, яку він поділяв навпіл зі своєю колишньою дружиною Раїсою. Немає даних і про її відчуження.

Щодо рухомого майна, то у самого начальника «Енергоатому», який до того був заступником директора з виробництва, потім директором з виробництва, а потім гендиректором ВП «Запорізька АЕС» – свого авто не було і досі немає. Його дружина теж – офіційно без машини.

Що стосується доходів, то вони в сім’ю приходять виключно від Петра Котіна, який в минулому році заробив в «Енергоатомі» понад два мільйона гривень (2 034339 грн) і отримав ще понад 150 тисяч гривень пенсії (156 833 грн).

А от на банківських рахунках Петро Котін зберігає лише гривню – загальною сумою у понад півтора мільйона (1 665 219 грн).

Ще одним доказом того, що Петро Котін «добре співпрацює» з Германом Галущенко та Хармутом Якобом, а також ретельно приховує корупцію, слугують незаконно виписані премії. Керівництво «Енергоатому» розуміло, що підприємство уже є збитковим, але це однаково не завадило їм преміювати «своїх».  Ексголова Дирекції із запобігання і протидії корупції «Енергоатома» Олег Поліщук розповів, що 21 вересня минулого року на скриньку довіри (це внутрішній канал зв’язку в Енергоатомі для повідомлень про порушення закону про запобігання корупції) надійшло повідомлення, що т.в.о. президента Котін, віцепрезиденти Якоб і Галущенко вчинили корупційне правопорушення – неправомірно заволоділи 560 тис. грн. Нібито Котін безпідставно виплатив Галущенку і Якобу квартальну премію за 2 квартал 2020 року, в той час, коли вони не мали права на отримання такої премії, бо на той момент ще не здали екзамен з радіаційної та ядерної безпеки, який був необхідною передумовою.

Згодом в інтернеті з’явився протокол екзаменів за 22 вересня 2020 року. Тобто Галущенко і Якоб здали екзамени після спливу встановленого терміну та отримання премій. А також через день після того, як Поліщук повідомив НАЗК і Міненерго про порушення закону. При цьому в серпні 2020 року Галущенко задекларував заробітну плату в сумі 278 тис грн., а Хартмут – 255 тис грн.  Це дуже не сподобалось керівництву «Енергоатому», тож у січні Олега Поліщука звільнили не лише без згоди НАЗК, а й без запиту Котіна щодо її отримання. «Енергоатом» не надав документи на три запити НАЗК щодо цієї ситуації.

А вже у серпні 2020-го Петро Котін  не допустив НАЗК до проведення позапланової антикорупційної перевірки на «Енергоатомі». (Цікаво, що він приховував?).  Через це колишня в.о. міністра енергетики Ольга Буславець звернулась до Кабінету міністрів з проханням ініціювати розслідування стосовно Котіна щодо вчинення ним можливого корупційного правопорушення. Але 20 листопада 2020-го року службове розслідування стосовно керівника «НАЕК Енергоатом» припинили через рішення Конституційного суду. Суд визнав неконституційним ряд положень Закону “Про запобігання корупції”.

Найцікавіше попереду! Незабаром чекайте на другу частину…

bulava.info

Теги: Корупція в Енергоатомі,ДП “НАЕК “Енергоатом”,Міністерство енергетики України, Юрій Недашковський,Офіс Президента ,Андрей Деркач,Андрій Деркач,Гео Лерос,Герман Галущенко,Ольга Кошарна,Петро Котін, Ілля Котін,INKLA Trading & Engineering GmbH, Олег Поліщук,Міненерго,Украина,Україна,Енергоатом,Деркач,Андрей Деркач Википедия,Гео Лерос Викибаза,Гео Лерос Википедия,Галущенко,Кошарина,Котин,Котін,Поліщук
Автор: wikibazacom