Баленко Ігор Миколайович – власник скандального “Фуршету”, якого засудили через пенсіонерів

Баленко Ігор Миколайович – власник скандального “Фуршету”, якого засудили через пенсіонерів
349454 ПЕРЕГЛЯДІВ

Баленко Ігор Миколайович – господар “Фуршету” та скандальний депутат Київради, який заробляє мільйони.

Зміст

Біографія

Ігор Баленко народився 28 липня 1958 року в Києві (вік – 61 рік).

Освіта

У 1976 році закінчив середню школу і пішов служити в армію. Командування військової частини відправило його на підготовче відділення Київського інституту іноземних мов. У 1984-му, вже після демобілізації, Ігор Баленко випустився і отримав спеціальність “викладач французької мови”.

Сім’я

Ігор Баленко двічі одружувався, є діти. Перша дружина народила йому в 1981 році сина Артура, який теж став депутатом Київради.

Вдруге Ігор Баленко одружився на відомій співачці Асії Ахат (Інеса Данилова). У пари в 2002 році народився хлопчик Філіп. Син музикантки від першого шлюбу – Данило Давидов, став політику пасинком.

Кар’єра

Працювати Ігор Миколайович почав ще під час навчання в інституті. Так він влаштувався в компанію “Світанок”, де мив вікна і лагодив підлогу. А потім став токарем київського заводу “Точелектроприлад” і авіаційному заводі імені Антонова.

У 1980-х роках Ігор Баленко почав будувати кар’єру в Грузії. Спочатку працював барменом. Коли в Радянському союзі оголосили “перебудову”, він вирішив піти в бізнес. Незабаром за допомогою кооперативу “ДРВ” поставляв взуття та одяг з Грузії в сусідні республіки. У 1989 році Ігор Баленко став заступником начальника підприємства. Майбутнє депутат виїхав з Грузії в 1990-х, коли почався військовий конфлікт. Він повернувся в Україну, заснував новий кооператив і зайнявся поставками кондитерської продукції.

На початку 1990-х через грузинського військового конфлікту Ігор Баленко повернувся в Україну. Маючи вже підприємницький досвід, він вирішив зайнятися бізнесом на батьківщині і заснував підприємство, яке поставляло цукерки та інші кондитерські вироби.

А вже в 1991 році створив торгову мережу магазинів самообслуговування “Фуршет“. Перший магазин називався “Ля Фуршет” і спеціалізувався на імпортних товарах. У грудні 1998 року Ігор Баленко відкрив на Подолі в Києві перший оптово-роздрібний магазин «Фуршет», поклавши початок нової мережі. До 2006 року вона розширилася до 66 супермаркетів. Сам бізнесмен став президентом компанії, а в 2002 році очолив наглядову раду ЗАТ “Фуршет”.

У 2012 році Ігор Баленко  відкрив власний супермаркет в столиці Грузії – Тбілісі. У 2017 році почав працювати з корпорацією “Auchan” з Франції. Так він відкрив в Україні мережу однойменних супермаркетів і отримав частку в 15%. А також торгово-розважальних центрів “Immochan”, де французи віддали йому 40%. Ігор Баленко займався також ресторанним і готельним бізнесом в Києві, відкривши кілька закладів.

З 2002 року бізнесмен регулярно обирається у Ківсовет. Вперше він став депутатом від “Народного блоку Володимира Литвина”. Через п’ять років, в 2006-му, Ігор Баленко переобрався в столичну раду і став членом комітету з містобудування, архітектури та землекористування.

До наступного депутатського терміну він пішов від Володимира Литвина і потрапив до складу “Фронту змін” на чолі з Арсенієм Яценюком. А в 2012 році навіть пробував потрапити до Верховної Ради, як самовисуванець по мажоритарному округу №212, але програв вибори.

Після євромайдан 2014 року власник мережі “Фуршет” приєднався до партії Петра Порошенка “Солідарність”. Разом з нею в 2015 році він знову потрапив до Київської міської ради.

Компромат

Торгова мережа “Фуршет” прославилася своїми багатомільйонними боргами. Як повідомляють ЗМІ , акціонерне товариство “не повертає кредити ряду комерційних банків на суму близько 160 млн дол.”. Відомо, що проект Ігоря Баленка “заборгував Європейському банку реконстурукціі і розвитку близько 40 млн дол. Таку ж суму Баленко позичив “Райффайзенбанку аваль”. І це далеко не єдині кредитори “Фуршету”. 

Журналісти пишуть, що в 2016 році “виконавча служба Міністерства юстиції України наклала арешт і справила опис понад 7 тисяч квадратних метрів торгових площ, на яких розташовується один з найбільших у Львові супермаркетів “Фуршет”. Приводом для цього став великий борг підприємства банку: “виконавче провадження здійснювалося на підставі виконавчих документів в рамках стягнення заборгованості по кредиту в розмірі 23 млн доларів, наданому компанії ще в 2008 році“.

А в 2014 році “Райффайзен Банк Аваль почав судовий розгляд проти компаній, пов’язаних з продуктовою мережею” Фуршет “Ігоря Баленка, вартістю майже в півмільярда гривень”. Як повідомляють журналісти , банкіри обурилися в зв’язку з “невиконанням 23 кредитних договорів, укладених в 2006-2009 роках між фінансовою установою та компаніями, пов’язаними з групою “Фуршет”, в числі яких “Господарник”, “Маркет-Плазо”, “Гарантія-Маркет”, “Продмережа”, “Регіон-Маркет”, “Строй -Маркет Груп “,” Мережа-Маркет “,” Мережа-Трейд “. Сума боргу досить значна: “$ 30,9 млн і 180,1 млн грн, або разом – близько 480 млн грн”.

У 2012 році Ігор Баленко потрапив в скандал під час чергової виборчої кампанії. У ЗМІ з’явилася інформація про підкупі виборців: “помічники кандидата від його імені поширювали бланки заяв на отримання картки учасника пенсійної дисконтної програми”. При цьому господар “Фуршету” попадався на очі виборцям, адже “на 7% -ної дисконтною карткою, яку отримували пенсіонери після заповнення документів, була розміщена фотографія Баленко”.

В результаті 16 вересня відбулося судове засідання, за даними столичних ЗМІ – “Київський апеляційний адмінсуд визнав власника мережі супермаркетів« Фуршет », кандидата в народні депутати по 212-му виборчому округу (Дарницький район Києва) Ігоря Баленко винним у підкупі виборців“.

Журналісти стверджують, що Ігор Баленко став “рекордсменом по перереєстрації бізнесу в окупованому Криму. Так “в грудні 2014 січня 2015 років в російський ЕГРЮЛ були внесені відомості про чотирьох його компанії – ТОВ” Готель “Чайка”, ТОВ “Виробничо-комерційне об’єднання” Соляріс “, ВАТ” Ремез “і ТОВ” МП “Оптимум-К”. засновником клону “Соляріса” виявився сам Баленко, а “Чайки” і “оптимум” – його українські компанії ТОВ “7 днів” та ТОВ “Н.С.К. Сіті “. У деклараціях ж депутата ці компанії не значаться.

Декларації

Вже майже десять років Ігор Баленко потрапляє до рейтингу найбагатших українців. В електронній декларації за 2018 рік депутат Київради вказав, що власник семи земельних ділянок. Вони розташовані в Києві, селах Сухолуччя і Козин Київської області, а також в Квітневому Житомирської області. Депутату належать три житлових будинки та два гаражі. Ще одне житло Ігор Баленко недобудував в Козині. Його дружина Ассія Ахат має ще три ділянки.

Політик написав в декларації, що не має автомобілів. Зате катається по довіреності на трьох легковиках: Мercedes Вenz GL 550 2008 року випуску і BMW Х6 2009 року випуску, що належать почесному консульству Перу в Києві, а також Мercedes Вenz A350TD 2014 року – ним володіє віце-консул Хуан Олівас Корнехо. Зате Ігор Баленко має два катери Buster 2004 і 2011 випуску.

Бізнесмен вказав акції компаній “Кияне”, “Форум Сателіт”, “TKR Consulting Limited”, “Locrin Holdings Limited”, “Byberry Limited”. Деякі з них зареєстровані на Віргінських островах. До того ж, депутат назвав себе бенефіціаром більше сотні організацій. Дружині Інесі належить частка в АТ “Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд “Кассіопея”.

Ігор Баленко задекларував п’ять меблевих гарнітурів, два набори кухонних меблів, більярдний стіл і ряд дизайнерських комодів. А також швейцарський годинник Ulysse Nardin. Ассіе Ахат належить ціла колекція брендових годинників і ювелірних прикрас.

У 2018 році Ігор Баленко заробив 1 939 610 гривень на своєму бізнесі. Крім того, йому повернули 37 753 319, 351 тисячу, 22 150 747, що 1 мільйон, 43 тисячі гривень фінансової допомоги і 255 тисяч гривень боргу. Ще 5 314 645 депутат заробив на відчуженні майна. При цьому він зберіг 1,7 мільйона доларів, 8,6 мільйона гривень і 900 тисяч євро готівкою. На різних банківських рахунках у політика в загальному залишилося 106 299 гривень і 3199 доларів.

Посилання

Сторінка Ігоря Баленка в Фейсбук , де він публікує новини про свою роботу в Київраді.

politeka.net


Редакция не несет ответственности за содержание опубликованных сообщений информационных агентств и рекламы и может публиковать статьи, не разделяя точку зрения автора.

По всем вопросам относительно опубликованного материала обращайтесь по электронной почте: politica.chat@gmail.com

Теги: Баленко Ігор Миколайович,Баленко Ігор,Баленко Ігор депутат,Баленко Ігор декларація,Баленко Ігор компромат,Фуршет