Арсен Аваков: Технічне оснащення ДСНС та підготовка особового складу за останні роки покращилися в рази

Арсен Аваков: Технічне оснащення ДСНС та підготовка особового складу за останні роки покращилися в рази
340441 ПЕРЕГЛЯДІВ

Понад 630 рятувальників, 65 одиниць спеціальної та авіаційної техніки,  надзвичайні ситуації на кількох локаціях відразу – це все спеціальне навчання з комплексного застосування наземних та авіаційних сил ДСНС (вертольоти Мі-8, Н-225 Airbus, пожежні літаки Ан-32П).

Сьогодні, 4 червня, на базі Міжрегіонального центру швидкого реагування ДСНС, що розташований у місті Ромни Сумської області, відбулися масштабні тренування всіх підрозділів ДСНС – рятувальників, саперів, авіаторів, кінологів та психологів. 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що за декілька років технічне оснащення рятувальників, підготовка та методи подолання надзвичайних ситуацій покращилися в рази.

«Кожен рік ми збираємося на комплексне навчання, на яке залучаємо всі підрозділі МВС. Сьогодні це були навчання на базі Державної служби з надзвичайних ситуацій. Я хочу, щоб кожен подивився, як ми укріпилися за останні роки, яку техніку використовуємо. Залучаємо літаки, вертольоти, дрони, спеціальні 8-тонні пожежні машини, кінологів. Коли подивишся на якусь велику пожежу, ситуацію із вибухами або терактом, то на місці пригоди завжди відчувається метушня. Мета цих навчань, щоб в метушні була логіка дій, і кожна служба її відпрацювала», - сказав Арсен Аваков.

Своєю чергою голова ДСНС Микола Чечоткін зазначив, що сьогодні особовий  склад відпрацював також ситуації, які особливо часто виникають в літній період – лісові пожежі, ліквідація наслідків дорожньо-транспортних пригод. 

«Для нас важливо відпрацювати як практичні дії наших рятувальників, так і їхню взаємодію з Нацполіцією, Нацгвардією, лісовим та газовим господарствами. Вважаю, що мета навчань досягнута і питання відпрацьовані», - зазначив глава ДСНС. 

За легендою навчань, сталася надзвичайна ситуація та пожежа. До зони лиха прибула повітряна та наземна розвідка.

Екіпаж вертольота здійснив десантування спеціалістів, які мають визначити межі району надзвичайної ситуації та скорегувати роботу наземних сил, які своєю чергою мають провести хімічну, радіаційну розвідки, уточнити масштаби руйнувань, провести пошук постраждалих.

Мобільна група реагування розпочинає евакуацію постраждалих осіб, залучивши авіацію. Водночас, альпіністські групи продовжують проводити рятувальні роботи, також кінологічні розрахунки знаходять під завалами постраждалих. На наступному етапі, підрозділи ДСНС розгортають сортувальний майданчик тимчасового пункту збору постраждалих та організовують роботу на ньому силами медичних працівників та психологів. 

Під час навчань рятувальники також відпрацювали можливий сценарій ліквідації наслідків аварійного приземлення літака, розмінування території та гасіння лісової пожежі, а також зіткнення потяга з автобусом і автомобілем із загорянням та потерпілими.

На базі Міжрегіонального центру швидкого реагування ДСНС рятувальники продемонстрували новітню техніку, зокрема мобільні шпиталі, один з яких було розгорнуто взимку на Прикарпатті під час пандемії короновірусної хвороби у час пікового навантаження на медичну систему регіону.

Департамент комунікації МВС України

 

Теги: Арсен Аваков,Технічне оснащення ДСНС,рятувальники,ДСНС,вертольоти Мі-8, Н-225 Airbus,пожежні літаки Ан-32П,пожежні літаки,тренування всіх підрозділів ДСНС ,Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков,Микола Чечоткін,лісові пожежі,ліквідація наслідків дорожньо-транспортних пригод,наземна розвідка.