Громадскість США підозрює колишнє керівництво Вікаріату в США та Канаді у маніпуляціях з коштами, відсутності звіту, а Євстратія Зорю у розпаленні релігійної ворожнечі у Америці

Громадскість США підозрює колишнє керівництво Вікаріату в США та Канаді у маніпуляціях з коштами, відсутності звіту, а Євстратія Зорю у розпаленні релігійної ворожнечі у Америці
349286 ПЕРЕГЛЯДІВ

Звернення Ліги української діаспори «За Київський патріархат».

У світлі подій, пов’язаних з фінансовими махінаціями, в яких підозрюють колишнього секретаря Вікаріату УПЦ Київського патріархату США і Канади прот. Віктора Полярного та його  голови Управи парафії святого Андрія у Чикаго Івана Яреська, зазначаємо, що справа набрала розголосу і сьогодні було б доречним долучити до її розгляду компетентний орган IRS для вивчення не з причини внутрішніх конфліктів між православними інституціями в США, як дехто вважає, а через те, що колишні представники Вікаріату є відповідальними в тому, що, спираючись на закон, у ході виконання своїх щоденних обов’язків не звітували про певний фінансовий обіг.

Ми відкрито звинувачуємо конкретних осіб задля захисту церковної інституції в США.

Упродовж 20 років років існування Вікаріату УПЦ КП в США і Канаді добрими та патріотично налаштованими жертводавцями було задіяно сотні тисяч американських доларів, які мали бути спрямовані на розвиток незалежної церкви як в Україні, так і в діаспорі. 

Після незаконного переоформлення майна Київського патріархату, всі кошти та священні антимінси Вікаріату УПЦ Київського Патріархату в США і Канаді були привласнені двома особами – прот. Віктором Полярним та Іваном Яреськом - (який приєднався до Вікаріату УПЦ КП останнім).

Звертаємо увагу на абсурдну несправедливість з боку цих двох панів. У чому вона полягає? А в тому, що вийшовши зі складу Київського патріархату, священик Полярний та Яресько не маючи на це благословення правлячого архієрея і жодного єпископа світу, об’явили свій власний «Вікаріарт» у США, приплівши сюди, крім Канади, ще Австралію Латинську Америку та Японію... 

Такими діями вони намагаються вбити двох звірів одночасно. По-перше, прикриваючись державним документом про реєстрацію, вони привласнили кошти Київського патріархату, пограбувавши все майно Патріархату на нашому континенті. І, по-друге, вони продовжують маніпулювати чесним ім’ям Патріаршого Вікаріату, дурячи добросовісних вірян, які й досі продовжують вносити пожертви, не розуміючи, що їхня довіра до цих панів невиправдана.

Ви спитаєте, для чого ж цим панам потрібні на стільки великі кошти? Невже гору над побожністю взяла банальна людська жадоба до збагачення? Прихованих мотивів такого крутого їхнього розвороту ми не можемо знати напевне. Однак є речі, які важко приховати у нашій державі. Наприклад, нам стало відомо з публікацій інтернету, що частину Патріарших коштів Вікаріату було без благословення правлячого архієрея потрачено на придбання Іваном Яреськом гірського будиночку в українських Карпатах. Очевидно любов до України в них проявилася у такий спосіб.

Також ми звернули увагу на часті приїзди до Штатів архієрея Православної церкви України Євстратія (Івана Зорі). Нам достеменно відомо, що пограбовані Патріарші кошти великою мірою були спрямовані на транспортні витрати цього одіозного архієрея, а також на виплату йому пристойних гонорарів та відпочинку в США, так би мовити, щоб підмазати справу. Чи декларував прибуток з доходу Зоря нам не відомо.

Ну і хай би собі возили Америкою одіозного Зорю, тут дійсно є на що подивитися і повчитися. Так, саме повчитися – повчитися законослухняності та толерантності (культурі). 

Для чого ми акцентуємо увагу на цих двох речах? Справа в тому, що закон Америки в частині прозорості обігу коштів та сплати податків – однозначний і безкомпромісний. Кожен громадянин США повинен сплачувати податки. Це аксіома. Однак прот. Віктор Полярний вочевидь приховав великі грошові потоки витрачені на благо архієпископа Євстратія та за рахунок Вікаріату Київського Патріархату неодноразово привозили до США митрополита Емануіла Константинопольського патріархату за кошти американських жертводавців і від тих сотень трудових мігрантів які щиро вірять у Велику Україну.

Однак гість з України, котрий неодноразово приїздив на запрошення прот. Полярного та Яреська так і не зміг второпати загальноприйнятої картини толерантності (культури в поведінці) в нашій країні. І одіозному архієпископу Євстратію на двері виходу з США показав інший авторитетний митрополит Елпідофор, глава архієпископії Константинопольського патріархату в США та прогнав цих трьох негідників, нагадавши про Томос та не пішов на підкуп зрадників Київського Патріархату. 

Після кожного приїзду архієпископа Євстратія Зорі до США відбувався сплеск непорозумінь серед наших і так небагаточисельних громад та інших конфесій. У результаті такого некомпетентного втручання, ми й досі не можемо прийти до порозуміння в багатьох питаннях єдності, а декілька парафій обманом опинилися у секті Полярного та Яреська.

Крім того під час однієї з таких візитацій архієпископ Зоря намагався ввести в оману та злісно маніпулювати дипломатичним представництвом України у Вашингтоні, за президента Порошенка, даючи вказівки, кого саме варто підтримувати, а кого вважати чужим. Зводячи наклепи на священиків та меценатів. 

На щастя колишній Посол пан Валерій Чалий, будучи високоерудованою людиною, зумів прогледіти в діях Зорі злісне намагання втручатися у міждержавні стосунки. Виключно завдяки діям пана Чалого конфлікт, спричинений діями архієпископа, вдалося попередити і не допустити погіршення стосунків між Україною та США, а також між іншими юрисдикціями. За високий професіоналізм вся діаспора вдячна панові експослу Валерію Чалому адже саме він врятував ситуацію від подальшого загострення.

Заслугою наших добрих священиків та голів управ також є запобігання незаконному провезенню до Штатів майна, викраденого у Святійшого Патріарха Філарета: антимінсів та священних реліквій (мощів святих), які архієпископ Зоря намагався провести контрабандою та заробити на їхній продажі чималі кошти.

Тому ми звертаємося до всіх українців та членів православних громад в діаспорі із закликом не довіряти професійним облудникам, а саме: закордонному куратору неспокою у США архієпископу Євстратію (Івану) Зорі, прот. Віктору Полярному та Івану Яреську, які діють без благословення будь-якої помісної церкви світу. Вважаємо, що їхня структура, яка чинить виключно з маніпулятивними цілями, не має нічого спільного до Церкви Христової. 

А якщо ми помиляємося, то нехай вони покажуть всьому православному товариству США грамоту чи благословення єпископа, за згодою якого вони нині проводять свою «церковну» та фінансову діяльність.

До того ж часу, поки цього не станеться, закликаємо їх повернути неправдою привласнене майно Вікаріату УПЦ КП в США! 

Якщо ж побажають та знайдуть внутрішню сміливість, то хай і самі повертаються в лоно Церкви, звідкіля вони пішли як злодії – через паркан. 

Але головне це те що Іван Яресько та священик Віктор Полярний спробою ліквідувати Київський Патріархат у США нанесли шкоду національним інтересам державі Україна. Це спроба позбавити українців мати будь-який молитовний і канонічний зв’язок з Матір’ю Церквою з центром у Києві!

Наші православні громади в США, кожен їхній член, мають право знати, куди були спрямовані наші пожертвування, чи взагалі щось залишилося? 

У нашій церковній праці ми повинні дотримуватись принципів православної віри та соціальної доктрини Церкви за прикладом діяльності святих апостолів. 

Наші прибутки повинні йти на пастирську діяльність у тих напрямках, які погоджені всіма членами громади та мати благословення правлячого архієрея як засновника Вікаріату. 

В іншому випадку, приховуючи від людей їхнє ж добро, вони стають перед небезпекою продовжити справу Іуди, який і сам крав із загального майна Христа та його учнів.

Біймося справи Іуди. Тікаймо від його лукавства, гордині та зради. Тримаймося Христа.

Ліга українців діаспори «За Київський Патріархат» (США).

P.S. Звертаємося до пана Полярного та Яреська за поясненнями.

Джерело

Теги: Вікаріат,Київський патріархат,УПЦ Київського патріархату,Віктор Полярний,Вікаріат УПЦ КП,Яресько Іван,Іван Зоря,Євстратій,Євстратій Зоря,За Київський Патріархат,США