Стало відомо, хто піде під суд за незаконні рубки лісів в Шацькому нацпарку на 17 мільйонів гривень

Стало відомо, хто піде під суд за незаконні рубки лісів в Шацькому нацпарку на 17 мільйонів гривень
282908 ПЕРЕГЛЯДІВ

За незаконні рубки в Шацькому національному природному парку судитимуть колишніх директорів установи Володимира Захарка та Віталія Цвида. Їм загрожує до 5 років позбавлення волі.

Про це «Сила правди» довідалася з матеріалів справи у реєстрі судових рішень. 

В ухвалах в рамках кримінального провадження, відкритого за частиною 2 статті 246 Кримінального кодексу України «Незаконна рубка», йдеться, що впродовж 2016-2017 років Захарко і Цвид видавали лісорубні квитки без лімітів та дозволів на спеціальне використання природних ресурсів. 

«Внаслідок неправомірних дій було проведено незаконні рубки у межах природно-заповідного фонду загально-державного значення – Шацького національного природнього парку, а саме: вибірково санітарні рубки на 121 ділянці, загальною площею 452,4 гектара, прохідні рубки на 17 ділянках, загальною площею 72,7 гектара, проріджувальні рубки на 5 ділянках, загальною площею 8 гектарів, чим державним інтересам було спричинено тяжкі наслідки»

Управління Західного офісу Держаудитслужби у Волинській області, перевіривши господарську діяльність Шацького нацпарку, нарахувало понад 17 мільйонів 164 тисячі гривень збитків. З них майже 7 мільйонів 848 тисяч гривень, нібито завдали неправомірні дії Володимира Захарка, який перебував на посаді директора у період з січня 2015 року по травень 2017 року. Віталій Цвид, який керував парком всього кілька місяців – з червня по листопад 2017 року – нашкодив ще більше – на 9 мільйонів 316 тисяч гривень. 

Справу відносно посадовців природоохоронної установи відкрили влітку 2018-го. Слідство вело Державне бюро розслідувань.

У повідомленні про оголошення підозри посадовцям йдеться, що інкримінований розмір завданих державі збитків становить 16 млн 851 тис. гривень. А справу вже перекваліфікували з незаконної рубки (ч.2 ст. 246 КК) на службову недбалість (ч. 2 ст. 367 КК). Та найцікавіше, що за інформацією офіційного слідства, фігуранти вже всі збитки відшкодували.

До слова, Володимир Захарко у восьмому скликанні Верховної Ради був помічником народного депутата України Ігоря Гузя. Нині він – пенсіонер. А Віталій Цвид після того, як полишив роботу в Шацькому нацпарку, працював секретарем Грабівської сільської ради, зараз – її депутат. 

Волинська прокуратура наприкінці квітня повідомила про скерування до суду обвинувального акту щодо Володимира Захарка, а у травні на розгляд Феміди передали і справу Віталія Цвида.

Нагадаємо, у 2018 році «Сила правди» також писала, як Шацький національний парк на догоду бізнесу вирізав сосни на території рекреаційної бази Гушівський хутір.

Відповідь Шацького національного природного парку на запит про рубку на території урочища Гушівський хутір

Правоохоронці тоді відкрили кримінальне провадження, а екологи намагалися притягнути до адмінвідповідальності директорку Марію Христецьку. Однак безуспішно.

sylapravdy.com

Теги: Володимир Захарка,Цвид Віталій,Шацьк,Шацький пару,вирубка лісів,незаконна рубка