Не задекларував позичених пів мільйона: волинського митника оштрафували на 17 тисяч гривень

Не задекларував позичених пів мільйона: волинського митника оштрафували на 17 тисяч гривень
298910 ПЕРЕГЛЯДІВ

Волинський суд оштрафував на 17 тисяч гривень старшого державного інспектора відділу митного оформлення №2 митного поста «Ягодин» Володимира Камінчука, який не задекларував позичених фірмі понад пів мільйона гривень. Він намагався повернути позику через суд, відтак, правоохоронці помітили, що цих коштів службовець не вказав у своїй декларації. Наразі на це рішення Володимир Камінчук подав апеляцію.

Про це йдеться у постанові Любомльського районного суду від 29 квітня.

Інспектор відділу митного поста «Ягодин» Володимир Камінчук у своїй щорічній декларації за 2019 рік не вказав інформації про позику у сумі 530,43 тис. грн СТОВ «Юнайтед Гроуверс». Таким чином він завідомо подав неправдиву інформацію.

У суді митник підтвердив, що не задекларував позичені кошти та просив закрити провадження у справі через те, що минув тримісячний строк для накладення стягнення. Прокурор, своєю чергою, зазначив, що вину Володимира Камінчука доводять зібрані у справі докази, тому просив оштрафувати інспектора митного поста.

Із матеріалів справи відомо, що в ухвалі Господарського суду Київської області від 27 квітня 2017 року митника визнано кредитором СТОВ «Юнайтед Гроуверс». У ній йдеться, що митник позичив компанії 530 426 грн. А рішенням Броварського міськрайонного суду Київської області від 21 липня 2008 року з фірми стягнено цю заборгованість на його користь.

12 лютого 2010 року цей же суд видав виконавчий лист на підставі якого було відкрите виконавче провадження. Після чого митник та СТОВ «Юнайтед Гроуверс» уклали мирову угоду про виконання рішення суду. Відповідно до неї, за згодою сторін в рахунок погашення боргу СТОВ «Юнайтед Гроуверс» передало у власність Володимиру Камінчуку п’ять земельних ділянок. У подальшому за позовом «Аїсі кепітал Лімітед» до митника державні акти на них визнали недійсними.

Через те, що рішення Броварського міськрайонного суду від 21 липня 2008 року у цій справі лишилось невиконаним він звернувся до ВДВС Броварського міськрайонного управління юстиції про відкриття виконавчого провадження. Його відкрили 28 листопада 2012 року за виконавчим листом від 12 лютого 2010 року про стягнення з СТОВ «Юнайтед Гроуверс» на його користь боргу у сумі понад пів мільйона гривень. Постановою від 31 січня 2017 року воно було зупинене.

Відтак, суд зазначив, що вимагаючи повернути гроші, митник чітко усвідомлював, що вони йому належать. При тому у своїй декларації він їх не вказав. Так само він не подав і виправленої декларації, де б зазначив відповідну інформацію.

Суддя Сергій Шеремета повідомив, що адміністративне стягнення за такого роду правопорушення можуть накласти упродовж шести місяців з дня його виявлення, але не пізніше двох років з дня його вчинення. Відтак, аргументи Володимира Камінчука про закриття провадження через те, що з моменту його вчинення минуло три місяці є неприйнятними. Адже порушення виявили 30 грудня 2020 року, а з врахуванням шестимісячного строку від цієї дати і до дня розгляду справи судом (29 квітня 2021 року) цей строк ще не минув.

Також при винесені рішення суддя врахував позитивну характеристику порушника та те, що він вперше притягується до адміністративної відповідальності. Відтак, він визнав митника винним і наклав на нього 17 тис. грн штрафу. Окрім того, він має сплатити 454 грн судового збору. Наразі відомо, що інспектор митного поста подав на таке рішення апеляцію.

До слова, у декларації Володимира Камінчука за 2020 рік уже з’явилась інформація про 500 тис. грн, які позичив фірмі «Юнайтед Гроуверс». Окрім того, він вказав, що має 148 тис. грн готівкою. Ще майже 6 тис. грн митник зберігає на рахунку в АТ КБ «ПриватБанк», а 19 648 грн – у АТ «Райффайзен Банк Аваль».

Також він вказав, що у 2020 році отримав 213 363 грн заробітної плати від Волинської митниці Держмитслужби, 21 157 грн пенсії, 559 грн відсотків від ПАТ КБ «ПриватБанк», 2 тис. грн матеріальної допомоги від ППО Волинської митниці ДФС та 141 грн відсотків від «Райффайзен Банку Аваль». Володимир Камінчук володіє квартирою площею 79,40 кв. м у Києві.

Він також задекларував пенсію своєї матері Ніни Камінчук у сумі 30 тис. грн. Окрім того, їй належить житлові будинки площами 82,30 та 218,8 кв. м у селі Куснища та у Любомлі відповідно. Вона володіє двома земельними ділянками площами 10 та 4,08 сотки у Любомлі.

Нагадаємо, раніше Центр журналістських розслідувань «Сила правди» повідомляв про іншого волинського митника Олега Матвійчука, який не задекларував майже пів мільйона гривень позичених своєму куму-депутату.

sylapravdy.com


Редакція не несе відповідальності за зміст опублікованих повідомлень інформаційних агентств та реклами і може публікувати статті, не поділяючи точку зору автора.

По всіх питаннях щодо опублікованого матеріалу звертайтесь на електронну пошту: politica.chat@gmail.com

Теги: Волинський суд,Волынская таможня,Волинська митниця,Володимир Камінчук,Камінчук митниця,Ягодин,митний пост Ягодин,Юнайтед Гроуверс,декларація