Тендерні махінації слуг народу на Тячівщині або як красиво забити на закон

Тендерні махінації слуг народу на Тячівщині або як красиво забити на закон
28544 ПЕРЕГЛЯДІВ

Свого часу голова Тереблянської сільської ради Руслан Янчій вже був героєм публікацій. Мало того, що місцеві жителі його звинувачували у кришуванні родичів судді Віталія Чопика, так п. Руслан ще вирішив не відповідати на запити журналістів. А питання, варто сказати, там були цікаві: зокрема, і ті, які стосувалися землі.

Чому п. Янчій не відповів, можна лише здогадуватися. Що не кажи, скромник, який нагадує персонаж зі знаменитої кінострічки, де в когось завжди був рум’янець на обличчі після вкраденого… Однак невдовзі п. Руслану таки буде варто чекати нових запитів від представників мас-медіа.

З приходом на пост президента Володимира Зеленського більшість людей полегшено зітхнули, сподіваючись на позитивні зміни у суспільстві і очищення суспільства від заплямованих чиновників. Відчувши, що з приходом нової влади можна легко втратити крісло, багато з посадовців поспішно покидали свої старі партії і просто на очах у людей стали «зеленіти», намагаючись заскочити у новостворену команду «Слуга народу», яка мала на той час чималу популярність. Дивина? Так. А таке, як правило, можливо лише в нашій країні.

Опинився у згаданій партії слуг і п. Янчій з п. Синетаром, котрий теж балотувався на Тячівщині. Щоправда, за порівняно короткий час п. Синетар (теж відомий у цікавих справах) навіть встиг влипнути у скандал (про це писали ЗМІ). Причиною конфлікту стало те, що він нібито збирав гроші за вступ у партію і його навіть викинули з СН. Та через львівську Феміду п. Синетар поновився і таки залишився в когорті слуг, потрапивши у депутати.

Чи давав п. Янчій гроші за вступ у партію слуг чи ні, нам достеменно невідомо. Бо якщо й заплатив, то важко віриться, щоби п. Руслан раптом визнав цей факт і покаявся. Уявляєте який буде гучний скандал на всю державу?

Перед основною темою ще маленька ремарка з життя голови: свого часу п. Янчій був великим прихильником екс-президента України Петра Порошенка. У районі жителі розповідали, що на президентських виборах Руслан гаряче підтримував Порошенка і був категоричним проти Володимира Зеленського. Отож, за логікою речей голова Тереблянської селищної ради повинен був балотуватися від команди Порошенка. Та ба! Мабуть зметикувавши, що з шоколадним олігархом йому вже нічого не світить п. Руслан раптом жагуче захотів потрапити в партію «Слуга народу» швидко направивши у зворотному напрямі політичний флюгер.

І, як здогадується читач, річ тут явно не в симпатіях до Зе чи ідеології команди. Якщо в мене ще були якісь ілюзії, що голосування людей на щось впливає, то в розмові з однією людиною на Тячівщині почув конкретні розклади до виборів хто і куди пройде. Відверто здивувало.

Скажімо, за прогнозами головний лікар КНП «Тячівська районна лікарня» Федір Яринич мав пройти в обласні депутати, а Руслан Янчій стати головою ОТГ. І це беззаперечно і безсумнівно. Так сказати, вже все визначено і чужих тут не повинно бути.

Щодо першого персонажа, то у соціальних мережах про нього стільки публікують негативних фактів діяльності, що пересічний закарпатець здивувався б тому, що п. Яринич якимось дивом може пройти в обласні депутати?

Так само, знаючи «любов» жителів смт Теребля до п. Янчія чомусь не дуже вірилося, що він може виграти вибори. Але, прогнози нашого співрозмовника повністю збулися. Обидва персонажі пройшли на посади. Так само, до речі, як пройшов й Іван Синетар. Словом, як і прогнозували, все на виборах було на «мазі».

А зараз, як кажуть, повернемося до наших баранів, себто про тендерні діяння Буштинської ОТГ, очільник якої п. Янчій. На ресурсі «Прозорро» ми побачили цікаву інформацію про прямі угоди в смт Буштино (здається у дитячий садок). На поставки понад трьох десятків найменувань продуктів у заклад тут значилася всього одна людина: Ольга Маджара.

Ну жінка просто щасливчик, зірвати такий джек-пот. І як виграла новостворений підприємець п. Маджара, котра, до слова, зареєстрована у 2021 році і немає продуктового складу, оскільки ніколи таким подібним не займалася це залишається ну дуже цікавою загадкою. Невже у районі не було більше жодного ФОП, який би також хотів поставляти продукти у дошкільні заклади? Сумнівно. 

Але чомусь за значно завищеними цінами були підписані угоди між відділом освіти Буштинськоі селищноі ради та ФОП Ольгою Маджарою. Оголошення про закупівлі були оприлюднені за… декілька хвилин до укладання договору. Браво! Бурхливі аплодисменти!

Невже ви панове втратили почуття простору і часу і проводили конкурс за якимось космічним виміром? Скажімо де хвилину можна прирівняти до доби. Круто, чи не правда панове слуги? Не бажаєте поділитися з міжнародною спільнотою своїм досвідом? А може у вас існує свій власний закон, як і якась своя підпільна республіка, які відмінні від справжньої держави? А як же закон про оприлюднення оголошення за 5 днів згідно закону для того, щоби поставки могли запропонувати й інші особи? Чи їх не було (бо комусь не вигідно)?

Чи ну в ліс тих інших осіб, щоби не псували тут всю малину? Виходить що так панове слуги? Деякі оголошення про закупівлі , скажімо, робилися о 20 годині і одразу ж укладалися договори. Виходить, що тут вже заздалегідь був визначений переможець без конкуренції?

А далі, як наслідок всього цього тендерного спектаклю, стали укладатися договори за значно вищими цінами. Скажімо, березовий сік 40 гривень за літр, молоко 33 гривні за літр, яловичина 170 гривень за кг, крупи удвічі дорожче. Ринкова вартість названих товарів практично у двічі нижча.

Для подрібнення однакових кодів, так як виходило понад 50 тисяч, манну кашу віднесли до групи крохмалів. Як вам таке панове прокурори і представники правоохоронних органів? Цікаво чи не так?

Загадка для жителів громади і Тячівської прокуратури: з мільйон 100 тисяч гривень можна було зекономити близько 400 тисяч гривень. Але для садка шикнули з розмахом. Як вам такий варіант від верхівки ОТГ? Тут для харчування дітей організували просто ресторанні ціни. Щоправда сумнівно те, що їжа також відповідатиме ресторанним стандартам, але… Як кажуть, гроші не пахнуть.

Спочатку, мабуть, читач міг здивуватися: було дещо дивно те, що всі види продуктів тут виграла саме п. Ольга. Чому, скажімо, не якийсь умовний Петро, Василь, Микола не брали участь у конкурсі? Не хотіли? Чи не знали? Але трохи покопавшись у фактах та згодом дивина зникає. Давайте, як кажуть, привідкриємо завісу. П. Ольга Маджара перебуває у партії «Слуга народу», так само, як і Руслан Янчій. Ну як тут не піти назустріч однопартійцю? Рука руку миє? Правда панове слуги? Або ж своя сорочка ближче до тіла.

2-1 Тендерні махінації слуг народу на Тячівщині або як красиво забити на закон

Цікаво, а хтось оголошував тендери на згадані поставки продукції? А чи хоча б здогадуються слуги, що вони грубо порушили ст.11 про організацію закупівельної діяльності Закону України «Про публічні закупівлі» тобто вони поступили по закупці по спрощеній закупівлі до 50 тисяч, але вони навіть не оголошували тендер, а лише внесли по закінченню. А це не грубе порушення закону є п. Янчій? А ви про Закон чули? Ні? А якщо все ж таки знаєте закон, то чому наявні такі грубі порушення? Чи діє правило: що дозволено Юпітеру не дозволену бику? Якщо прямі угоди ви підписували десь о 20 годині вечора, то можна вже було дотягнути й до півночі, скажімо, підписати договори при свічках і шампанському. Ну так було б пікантніше і романтичніше. Як мовиться з родзинкою.

Щодо якості продукції тут може бути окрема тема. Сподіваємося, що згадані факти зацікавлять правоохоронні та контролюючі органи, котрі повинні провести ретельну перевірку у результаті якої можуть випливти досить цікаві нові факти діянь чиновників Тячівщини.

Далі буде

Антикорупційне агентство
Special Investigation of Corruption Objects. (SICO.EU)
Спеціальні розслідування об’єктів корупції Європа-Україна.

pero.org.ua


Редакція не несе відповідальності за зміст опублікованих повідомлень інформаційних агентств та реклами і може публікувати статті, не поділяючи точку зору автора.

По всіх питаннях щодо опублікованого матеріалу звертайтесь на електронну пошту: wikibazainfo@gmail.com

Теги: Руслан Янчій,Віталій Чопик,суддя Віталій Чопик,Тячів,Федір Яринич,смт Теребля,Іван Синетар,Ольга Маджара,Маджара,Буштинська ОТГ,Тендерні махінації,Янчій,Чопик,тендер ,махінації ,Маджара Ольга,Синетар Иван,Чопик Виталий,Украина,Україна
Автор: wikibazacom