Воскресіння Христове – означає очищення людської природи від гріха і подолання смерті – Патріарх Філарет

Воскресіння Христове – означає очищення людської природи від гріха і подолання смерті – Патріарх Філарет
48727 ПЕРЕГЛЯДІВ

9 травня 2021 року, у неділю 2-гу після Пасхи та день пам’яті святого апостола Фоми, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі м. Києва.

Напередодні, 8 травня ввечері, Святійший владика у соборі відслужив Всенічне бдіння.

Його Святості співслужили архієпископ Переяславський і Білоцерківський Андрій, настоятель собору протоієрей Борис Табачек та духовенство храму.

Під час літургії, після прочитання Євангелія, Патріарх Філарет виголосив проповідь, у якій закликав вірян утверджуватись у вірі у Воскреслого заради людського спасіння Господа нашого Ісуса Христа.

Дорогі браття і сестри!

Христос Воскрес!

Сьогодні свята Церква згадує апостола Фому. І згадує не випадково тому, що Фома, так само, як і інші апостоли не вірив у Воскресіння Господа Ісуса Христа. Якщо він не вірив, чому ми повинні згадувати про те, що він не вірив. Не вірив, але потім повірив. А чому людина, яка не вірила, а потім стала вірити, яка причина? Без причини нічого не буває. Значить і в апостола Фоми, який не вірив у Воскресіння Ісуса Христа, змінилась його не віра на віру. Із за чого? Він же сказав: «Не повірю, якщо не доторкнусь до ран Його». І коли Господь явився ученикам, і Фомі втому числі, то Господь показав йому рани, і не вірний став вірним. І цим самим нас напоумлює, що навіть такий не вірний ученик, як Фома, і той повірив у Воскресіння Господа Ісуса Христа.

Чому треба вірити у Воскресіння Господа Ісуса Христа? А тому що, якщо Христос не Воскрес, то це означає, що гріхи нам не прощенні і смерть непереможена, і спасіння не звершено. Тому апостол Павло каже: «Якщо Христос не Воскрес, то і проповідь наша марна і віра ваша даремна». Чому? Тому що ми залишаємося в такому стані в якому були; в гріхах і смерті. Але апостол каже – Христос Воскрес.

Зверніть увагу, що проповідь апостолів зосереджувалася на проповіді про Воскресіння Ісуса Христа. Первосвященники і книжники, які гнали апостолів і всіх учеників Ісуса Христа, не вимагали, а просили не проповідуйте про Воскресіння Ісуса Христа. Чому вони просили не проповідувати? А тому що, якщо Христос Воскрес – значить Він Син Божий. А ви ж первосвященники, книжники і фарисеї за що засудили Його на розпяття? За те, що Він назвав Себе Сином Божим. Коли первосвященники судили Христа, то Каяфа запитав: «Скажи нам; чи ти Христос?» І Господь сказав: «Ти сказав», тобто Я є Син Божий. І тоді первосвященник розідрав одежу і каже: «для чого нам ще свідки, він богохульствує». А Воскресіння Христове свідчить, що Він не богохульствує, а Він дійсно є Син Божий бо Воскрес із мертвих. Не його Воскресили, а Він Сам Воскрес. І цим самим підтвердив, що Він – Син Божий і не тільки, що Син Божий, а підтвердив те, що смерть переможена. Смерті для людини, тепер, не має, бо вона переможена. Ми хоч помираємо, всі помираємо, але твердо віримо, що воскреснемо тілами. Яка зміна для душі настала з Воскресінням Ісуса Христа, що нового стало для душі? А нове те, що раніше душа йшла в пекло, а коли Христос Воскрес то вивів душі із пекла в Царство Небесне. В цьому є різниця. І ми, якби Христос не Воскрес, йшли б в пекло душами, а зараз йдемо не в пекло, а йдемо у Царство Небесне, блаженство. І все це завдяки Воскресінню Христовому. Бо Воскресіння Христове означає очищення людської природи від гріха і подолання смерті.

Воскресіння Христове – це найголовніша подія в ділі нашого спасіння. Не було б Воскресіння Ісуса Христа не було б і спасіння. Тому Церква святкує Воскресіння Христове кожну неділю. Преображення, Різдво, Хрещення – один раз, а Воскресіння кожну неділю. Чому? А тому, що Воскресіння є звершення нашого спасіння, без Воскресіння немає спасіння.

Дорогі браття і сестри, не віря Фоми, яке потім перетворилося у віру утверджує і нашу віру. Ось дивіться, не вірний Фома, а повірив і сказав: «Господь мій і Бог мій». Значить докази отримав Воскресіння Христового? Отримав. Але Господь сказав: «Блаженні ті, які не бачили і повірили». І ось до цих блаженних належимо і ми, бо ми не бачили Воскреслого Христа, а віримо, і тому блаженні. І ця віра перемагає все, які б не були біди, які б страждання не були, а Воскресіння є перемога над усім злом, над стражданнями і над смертю. Тому ми і святкуємо кожну неділю Воскресіння Господа Ісуса Христа, і називаємо невірного Фому блаженним тому, що Він утверджує нашу віру.

На запричасному із словом проповіді до вірян звернувся протоієрей Михаїл Трускавецький.

Після літургії була звершена панахида. Під час панахиди Патріарх Філарет молився за упокій душ воїнів і всіх жертв Другої світової війни. Нагадаємо, що батько Святійшого Патріарха воїн Антоній Денисенко загинув у 1943 році біля Запоріжжя на фронті, захищаючи Батьківщину.

cerkva.info

Теги: Воскресіння Христове,Патріарх Філарет,Пасха, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет ,Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет ,Білоцерківський Андрій,Михаїл Трускавецький, панахида,Антоній Денисенко