Ароматний бізнес: як заробити на каві?

Ароматний бізнес: як заробити на каві?
36029 ПЕРЕГЛЯДІВ

Кожен українець в рік може випити 375 чашок кави, а 100 із них випивається на вулицях. Тобто на одну людину в рік уходить 3 кг меленої кави. Серед країн Європи Україна набирає найшвидших темпів розвитку у споживанні свіжої меленої кави. Причому це споживання кави спостерігається поза домом, а асортимент вибору тільки збільшується. Усе це робить кавовий бізнес привабливим для бізнесменів. Дехто може відкритися, а через декілька місяців вже закритися. Поріг доходу напряму залежить від формату кав’ярні, цікавої назви, якості кави та місце розташування.

Ароматний бізнес можна розпочати маючи на старті 3 тисячі доларів. Відкриття мінікав’ярень є хорошим варіантом для великого місця, де людина може взяти каву з собою й побігти по справам. Для цього не потрібно мати мільйони грошей для старту, однак мають бути добре розвинені організаторські якості. Адже знайти місце для закладу, підібрати персонал, купити техніку та підшукати постачальників продукції прийдеться самостійно. Найдорожчою обійдеться навіть не оренда, а покупка професійної кавової машини та кавомолка, які коштують в районі 1 200 дол та 500 дол відповідно. Кавомашини преміум-класу у невеликих кав’ярнях зазвичай не використовуються. На початку кавового бізнесу обладнання беруть в оренду, щоб зекономити грошей, їх вартість в районі 1-2 тисяч гривень на місяць. Стартовий бюджет має бути не менше 3 тисяч доларів, а час окупності від 6-7 місяців. Середня вартість чашки кави становить 25 гривень.

Власник мережі кав’ярень «КаваБулки» Анзор Абуладзе в ароматному бізнесі вже п’ять років й за цей час змінив декілька точок розташування. Він каже, що знайти точку, яка буде приносити дохід дуже складно. Адже на сьогодні багато конкурентів у кавовому бізнесі. Він каже, що якщо ви впевнені, що ваш бізнес протримається на плаву, то краще купувати обладнання одразу. Однак, якщо ви починаєте з малим ресурсом, то краще орендувати кавову машинку. Стартові витрати – оренда приміщення, купівля меблів, обладнання для варки кави та розходові матеріали. Маленькі кав’ярні швидко окуповуються, якщо є великий поток людей, тож багато чого залежить від місця розташування. Власники кав’ярень, які працюють за правилом «кава з собою» кажуть, що однакові кав’ярні в різних місцях можуть приносити абсолютно різні доходи. Найбільший потік людей неподалік від метро, але й оренда приміщення там найдорожча – від 3 до 5 тисяч гривень на місяць. Оренда приміщення в підземному переході, де розташувалась одна із кав’ярень «КаваБулки» коштує 8-10 тисяч.

Такий формат відкриття кав’ярні має свою особливість - сезонність. Влітку стає менше студентів й працівників, тому й попит на каву стає набагато меншим. В такому разі власники змушені вносити корективи у меню, а саме додавати холодні напої й коктейлі. Для того, щоб вкладені гроші в бізнес окупилися, то потрібно продавати хоча б 200 порцій кави в день. Тобто, зароблених грошей в день не повинно бути менше, ніж 5 тисяч гривень. Зарплата баристи буде залежати від виручки, але зазвичай це не більше 15 тисяч гривень. Приблизно таку ж суму щомісяця може отримати власник кав’ярні. Якщо ви плануєте працювати самостійно, то доходу буде вдвічі більше. Вдвічі збільшує оборот продаж випічки та морозива. Головне у цій справі мати стратегію та стійкість, бо після локдауну люди захочуть пити каву по дорозі додому або під час прогулянки.