«Національний банк третій тиждень поспіль не приймав участі в операціях на валютному ринку зважаючи на відсутність надмірного тиску на обмінний курс гривні», - Голова Ради НБУ Богдан Данилишин

«Національний банк третій тиждень поспіль не приймав участі в операціях на валютному ринку зважаючи на відсутність надмірного тиску на обмінний курс гривні», - Голова Ради НБУ Богдан Данилишин
7290 ПЕРЕГЛЯДІВ

Особистий експертний Прес-дайджест Голови Ради Національного банку України Богдана Михайловича Данилишина щодо ситуації в економіці та на фінансових ринках

Економічна ситуація

Динаміка показників економічної діяльності в Україні свідчить про поступове відновлення економічної активності, проте його темпи все ще є повільними. Так, за даними Держстату, промислове виробництво в Україні у березні збільшилося на 2,4% до березня 2020 року, однак в цілому у 1 кварталі 2021 року було нижчим від минулорічного на 2,0%. При цьому, позитивну динаміку демонструють виробничі показники підприємств з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря (+4,1% у 1 кварталі 2021 до відповідного періоду минулого року), що є наслідком вищого попиту на їх продукцію через холодні погодні умови на початку року. У добувній та переробній промисловості зниження виробництва за січень-березень 2021 року (до січня-березня 2020 року) становило “-”2,8% та “-”3,3% відповідно, що свідчить про уповільнення темпів падіння випуску (за січень-лютий 2021 р. річне падіння виробництва за відповідними видами діяльності становило “-”3,4% та “-”6,5%); за групою інвестиційних товарів зниження у 1 кварталі 2021 року уповільнилося до “-”8,2% у річному вимірі (порівняно з “-”14,6% у січні-лютому 2021 року).

На споживчому ринку також спостерігається активізація економічної діяльності. У березні 2021 року порівняно з лютим 2021 року індекс фізичного обсягу обороту роздрібної торгівлі зріс на 11,8%, порівняно з березнем 2020 р. – на 13,1%. Загалом, річні темпи збільшення фізичних обсягів роздрібного товарообороту у 1 кварталі 2021 року становили 7,5%, що визначає ключову роль споживчого попиту у поточних процесах відновлення економічної активності.

Бюджетна сфера

Обсяги державних запозичень на первинному ринку з початку квітня суттєво знизилися. З початку квітня до Державного бюджету України було залучено лише 5,9 млрд. гривень та 49 млн. доларів США. Середньозважена ставка за гривневими запозиченнями становила 10,78% (порівняно з 10,90% у березні), що було результатом скорочення строковості державних запозичень: понад 90% від зазначеного обсягу коштів було залучено на строк не більше 1 року. При цьому, під час останнього розміщення гривневих ОВДП на цьому тижні Міністерством фінансів було підвищено ставки за державними запозиченнями на усіх строках: за 3-місячними – на 73 б. п., за 1-річними – на 40 б. п., за 1,5-річними – на 20 б. п., за 6-річними – на 25 б. п., що відповідає тенденції до зростання очікуваної доходності за операціями з ОВДП на вторинному ринку.

Таким чином, з початку року на внутрішньому ринку було розміщено ОВДП на суму 100,9 млрд. гривень та 28,6 млрд. в іноземній валюті у гривневому еквіваленті, що становить 26% від обсягу внутрішніх державних запозичень, запланованих на 2021 рік.

Заплановане цього тижня розміщення нового випуску єврооблігацій на суму 1,25 млрд. доларів США із погашенням в 2029 році дозволить виконати 19% річного плану зовнішніх запозичень на 2021 рік, проте у подальшому потребує активізації перемовин з МВФ та іншими міжнародними партнерами як з метою отримання офіційної фінансової підтримки міжнародних фінансових організацій, так і покращення умов державних запозичень на зовнішніх ринках.

Загальний обсяг ОВДП в обігу за минулий тиждень збільшився на 3,2 млрд. гривень за рахунок збільшення вкладень в державні цінні папери банків (+3,8 млрд. гривень) та юридичних осіб (+1,4 млрд. гривень). Водночас скоротилися обсяги ОВДП у власності нерезидентів (-0,9 млрд. гривень) та Національного банку (-1,1 млрд. гривень).

Валютний ринок

На фоні деескалації конфлікту на сході України тиск на обмінний курс гривні на міжбанківському ринку послабився, що обумовило його укріплення на 0,5% до долару США. Водночас попит на іноземну валюту з боку клієнтів банків продовжував переважати її пропозицію як на спотовому, так і на форвардному сегментах ринку. Збалансування ринку відбувалося за рахунок продажу іноземної валюти банками з власної валютної позиції, підтримку якій надавала чиста купівля банками іноземної валюти у фізичних осіб, чистий продаж якої у квітні сягнув 4-річного максимуму (+422 млн. доларів США).

Національний банк третій тиждень поспіль не приймав участі в операціях на валютному ринку зважаючи на відсутність надмірного тиску на обмінний курс гривні. Сальдо валютних інтервенцій НБУ з початку 2021 року продовжує становити +220,5 млн. доларів США.

Фінансовий сектор

Залишки коштів банків на кореспондентських рахунках в Національному банку та у депозитних сертифікатах НБУ незначно скоротилися минулого тижня (до 208,5 млрд. гривень), проте продовжують залишатися вчетверо вищими від встановленого нормативу обов’язкового резервування. Основний внесок у скорочення обсягу ліквідності в банках здійснювали акумуляція коштів на Єдиному казначейському рахунку (через сплату податків наприкінці місяця), а також збільшення готівки поза банками. Зважаючи на профіцит ліквідності, ставки за операціями на міжбанківському ринку були близькими до нижньої межі діапазону операційних ставок НБУ (6,5%).

За опитуванням Національного банку про умови банківського кредитування висока ліквідність банківської системи та посилення конкуренції між банками за клієнтів стимулюватимуть банківське кредитування передусім у сегменті фізичних осіб (іпотека та споживчі позики). 4/5 банків також відзначили свої наміри щодо збільшення корпоративного кредитного портфелю та пом’якшення зі свого боку стандартів кредитування бізнесу. Високий рівень капіталізації банків (понад 22% за Н2 та понад 16% за Н3) разом зі значним обсягом ліквідності в банках та розширенням їх ресурсної (депозитної) бази, на мою думку, містить значний потенціал у розширенні банківського кредитування економіки України.

Підтримку банківському кредитуванню продовжує надавати державна програма „Доступні кредити 5-7-9%”, обсяг наданих кредитів в рамках якої минулого тижня прискорився до 2,2 млрд. гривень, що є тижневим максимумом з початку дії відповідної програми. У структурі нових кредитів за минулий тиждень переважали позики, надані на поповнення обігових коштів підприємств (59%). Натомість частка кредитів, наданих на рефінансування попередньо наданих позик минулого тижня скоротилася до 30,5% (+672 млн. гривень), проте продовжує переважати у загальному обсязі кредитів наданих в рамках програми (15,6 млрд. з 35,8 млрд. гривень).



Голова Ради НБУ Богдан Михайлович Данилишин

Теги: Голова Ради НБУ,Богдан Михайлович Данилишин,Економічна ситуація,ВВП ,Валютний ринок,Данилишин НБУ,Економіка,фінансовий ринок ,Богдан Данилишин,Данилишин,Богдан Данилишин Википедия, Богдан Михайлович Данилишин,Голова Ради НБУ Данилишин Богдан Михайлович, Голова Ради НБУ Богдан Данилишин ,Богдан Данилишин рада НБУ,Рада НБУ,Нацбанк,Нацбанк Украины,Украина,Україна,Нацбанк України, Національний банк України,Національний банк,Национальный банк,Национальный банк Украины,НБУ,Экономика,ОВДП,Голова Ради Національного банку України Богдан Михайлович Данилишин,Держстат,США,Європа,ОВДП ,Голова Ради НБУ Богдан Данилишин,Голова Ради НБУ ,Богдан Динилишин Википедия,Динилишин,Банки України, Данилишин Богдан Михайлович, Богдан Данилишин,економіка України, академік НАН України Богдан Данилишин ,МВФ,ДАНИЛИШИН, Банки,Політика , ВВП України ,ВВП,Девальвація гривні ,бізнес,економіка України ,мікрокредити,кредити, курс валют ,валюта ,депозити,Голова ради НБУ Богдан Данилишин ,НБУ , Верховна Рада,Державний бюджет України,Богдан Данилишин НБУ,.Нацбанк ,ліквідність,бюджет, Міністерство фінансів, Міністерство фінансів України,COVID-19
Автор: wikibazacom