КОРУПЦІЯ ВІЙСЬКОВИХ НА РИНКУ “7-Й КІЛОМЕТР”: РОКИ СУДОВОЇ ТЯГАНИНИ ТА ЗВЕРНЕННЯ ДО МІНІСТРА ОБОРОНИ

КОРУПЦІЯ ВІЙСЬКОВИХ НА РИНКУ “7-Й КІЛОМЕТР”: РОКИ СУДОВОЇ ТЯГАНИНИ ТА ЗВЕРНЕННЯ ДО МІНІСТРА ОБОРОНИ
45130 ПЕРЕГЛЯДІВ

22 квітня у Приморському райсуді Одеси традиційно не відбулося засідання у справі про вимагання службовцями (на той час) місцевої філії держпідприємства Міністерства оборони України «Військторгсервіс» хабарів у підприємців із ринку «7 кілометр». Про це Резонансу розповіли потерпілі.

WhatsApp Image 2021-04-22 at 17.21.40 (2)

 

За неофіційними даними, судові слухання були перенесені на 30 квітня через особисті обставини судді Дмитра Осііка, відомого у ЗМІ через ухвалу про умовне покарання фігурантові вбивства Катерини Гандзюк.

ВРП ЗВЕРНУЛАСЯ ДО МВС ЩОДО СИТУАЦІЇ У ПРИМОРСЬКОМУ РАЙСУДІ (ВІДЕО)

Як свідчить Єдиний державний реєстр судових рішень, ухвала про призначення підготовчого судового засідання датована ще 10 липня 2017 року.

Востаннє в ЄДРСР справа № 522/12522/17 згадується... 6 листопада 2019 року. Ухвалою слідчого судді Віктора Іванова відмовлено у задоволенні заяви представника потерпілих про відвід судді Приморського районного суду м. Одеси Дмитра Осііка від участі у кримінальному провадженні №42016161010000295 від 13.09.2016р.

"На думку потерпілих, суддя Осіік Д.В. не може здійснювати судовий розгляд у даному кримінальному провадженні, оскільки є обставини, які викликають сумнів у його об`єктивності та неупередженості. Так, суддя призначив справу до слухання лише після двох місяців після надходження у провадження та несвоєчасно повідомив про час слухання справи сторону потерпілих. Враховуючи викладене, потерпілі та їх представник просили відвести суддю від участі у судовому розгляді у вказаному кримінальному провадженні. В судовому засіданні потерпілі та їх представник адвокат Прилепський І. підтримали заяву про відвід судді, просили її задовольнити з наведених підстав. Суддя, якому заявлено відвід, пояснення з приводу наведених обставин не надавав", - це вже цитата з іншої ухвали Приморського райсуду від 29 жовтня 2019 року, якою також було відмовлено потерпілим.

Тим часом один із звинувачених - Вадим Кутовий із лютого минулого року не з‘являється у судові засідання. Є відомості, що він лікується... у Москві!

"Обурюює той факт, що суддя Осіік чомусь не оголошує підсудного Кутового у розшук, а просто незаконно переносить судові засідання через його неявки", - наголошують потерпілі.

ВІЙСЬКОВА ПРОКУРАТУРА ТА СБУ ЗАТРИМАЛИ ХАБАРНИКІВ З «ВІЙСЬКТОРГСЕРВІСУ» (ФОТО/ВИДЕО)

25 листопада 2016 року посадові особи одеської філії концерну "Військторгсервіс" були затримані під час передачі їм 75 тис дол, а сьогодні у нас вже березень 2021-го. Минуло майже п'ять років. На сьогодні зазначені особи не понесли ніякого покарання, - акцентувала у коментарі телеканалу "Дом" адвокат підприємців Олена Синько.

Журналісти програми "Право на право" нещодавно розповіли про скандал із колишніми землями Міністерства оборони України на ринку "7-й кілометр":

Ще з часів СРСР до ринку прилягала територія колишнього військового містечка. За непотрібністю армії цю земельну ділянку в 2000 році передали Авангардівській селищній раді. Однак Міноборони, за договором про вилучення земельної ділянки, зберегло за собою право протягом 99 наступних років безкоштовно і на свій розсуд використовувати пів сотні місць під 20-футові контейнери на ринку.

У 2016 році цими договорами оренди став розпоряджатися державний концерн "Військторгсервіс". І незабаром правоохоронці зафіксували перший хабар: в Одесі затримали співробітника одеської філії "Військторгсервіс", при ньому виявили 8 пакетів з грошима. За версією правоохоронців, чиновник разом із подільником з цієї ж держструктури вимагав 900 тис дол у підприємців з ринку "7-й кілометр". Після першого "траншу" в 75 тис дол "військторгівців" заарештували.

"Встановлено, що чиновники "оцінили" продовження оренди торгових майданчиків, які розташовані на землях Міністерства оборони, на одному з найбільших одеських ринків — у 20 тис дол США за кожну точку. Таку "таксу" за переоформлення договорів вони встановили місцевим комерсантам", — повідомила в листопаді 2016 року СБУ.

У січні 2017 року за поданням, внесеним військовою прокуратурою Одеського гарнізону міністру оборони України, в порядку ч. 3 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» із займаних посад було звільнено гендиректора концерну «Військторгсервіс» та начальника філії «Одеське управління військової торгівлі».

Того ж 2017-ого було завершено досудове розслідування, матеріали справи доправили до суду. Обвинуваченим інкримінована ч. 2 ст. 368 Кримінального кодексу України — "Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди у великому розмірі посадовою особою". Однак судовий процес у Приморському райсуді Одеси досі не завершений.

А СУДЬИ КТО? ИЛИ КАК В МИНОБОРОНЫ ЗАНИМАЮТСЯ РЭКЕТОМ

Затримання, пов'язані з вимаганням хабарів у підприємців ринку "7-й кілометр" відбувались не лише в Одесі.

У лютому 2019 року за процесуального керівництва військової прокуратури Дарницького гарнізону та оперативного супроводу Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ слідчі ДБР у Києві затримали двох осіб за фактом пособництва в отриманні 30 тис дол службовцями МОУ. Екскпрацівника "Військторгсервісу" та посередника взяли "на гарячому" під час передачі грошей нібито для посадовців Міноборони за переукладання договорів оренди тих самих 50 торгових точок "7-го кілометра".

З ЄДРСР стало відомо, що розслідування і по цій резонансній справі завершено. "Кримінальне провадження підсудне Солом`янському районному суду м. Києва. Підстав для закриття провадження та повернення обвинувального акту прокурору для проведення досудового розслідування суд не вбачає", - ухвалив суд, призначивши засідання у справі на  22 січня 2021. А далі - знову тиша.

Тим часом підприємці з Одеси заявляють про подальші спроби тиску на їхній бізнес. Відмову Міноборони продовжувати з ними договори оренди вони вважають розправою за небажання платити хабарі й помстою за заяви про злочини в правоохоронні органи.

ВОЕННАЯ МАФИЯ НА ОДЕССКОМ РЫНКЕ «7 КИЛОМЕТР»

Резонанс отримав копію відкритого звернення до Міністра оборони України Андрія Тарана за підписами 43 підприємців із Одеси. Очільника МОУ вони просять зупинити свавілля, що коється майже 20 років: "Починаючи з 1998-1999 років, ми - підприємці Промринку – 7-й км, через ДП МОУ «Південь», придбали (по 35-40 тисяч дол. США за одне місце, звичайна практика на промринку) у МО України торгові місця для встановлення 20-ти футових контейнерів, після чого, з нами уклали договори оренди, на підставі неіснуючого в МО України трьохстороннього договору, за яким воно, нібито отримало 50 торгових місць у користування.

З тих пір, кожен раз, за ​​переукладання договорів на наступний термін, чиновники МО України вимагали від нас заплатити їм по 40 - 20 тисяч доларів США, в іншому випадку вони продадуть наші торгові місця по 50 - 75 тисяч доларів США іншим підприємцям, з якими укладуть договори. У 2009 році, щоб переукласти договори оренди, кожен з нас заплатив їм по 40 000 долл. США, в 2016 році - вимагали по 20 000 дол. США, в 2019 році зажадали - 85 000 дол. США., реально отримали - 30 000 доларів США.

За двома епізодами, щодо вимагателів були відкриті кримінальні провадження, злочинців затримали, кримінальні справи розглядаються в судах, ряд справ, виділених в окреме провадження, розслідуються у військовій прокуратурі.

Але, ні кримінальні справи, ні звільнення посадових осіб : колишнього заступника МО України Павловського І.В., директора юридичного департаменту МО України Коваля В.П., начальника ГУМР МО України, Бікчантаєва О.Б., генеральних директорів Концерну «Військторгсервіс» Здора А.В., Байди О. Г., начальників Одеської філії Концерну «Військторгсервіс» Короля С.М., Соловйової О.Е., не зупинили нових вимагателів з ГУМР МО України від продовження злочинних посягань на наше майно і законні права володіння торговими місцями.

ЯКІ ЗЛОЧИННІ СХЕМИ РОЗКРИТІ В МІНОБОРОНИ

А все це тому, що прямий розробник та виконавець даних злочинних схем заступник начальника ГУМР Руслан Нетребко залишається на посаді весь період наших митарств.

Підтвердженням цього є наступні події: 27 лютого 2020 року під час особистого прийому у заступника міністра оборони Марценюка О.Е. з врегулювання ситуації, що склалася довкола 50-ти торгових місць «Промтоварного ринку» - 7-км, з нашою вимогою пролонгації договорів оренди торгових місць, з орендною платою, встановленою на ринку, повернення земель у володіння МО України, заключення прямих договорів оренди, безпосередньо з МО України, для виключення корупційної складової, та отримання суттєвого прибутку для МО України.

За результатами прийому заступник міністра оборони дав розпорядження Руслану Нетребко виробити компромісне рішення по суті порушених нами перед керівництвом МО України питань та створити робочу групу за участю підприємців в стислі терміни.

Однак, замість виконання розпорядження заступника міністра,  т.в.о. начальника Головного управління майна та ресурсів МОУ, полковник Нетребко, як твердять підприємці, "ініціював третю хвилю позовів до господарського суду Одеської області з вимогою до нас - звільнити торгові місця. «Не миттям так катанням», але «викурити» нас з торгових місць, ігноруючи факт, що ми купили ці торгові місця у МО України, про що представили квитанції, а також, що торгові місця дають нам можливість жити, працювати, утримувати родини і допомагати нашій армії, тоді як МО України не має жодних законних прав на них, за відсутності оригіналу договору на який посилаються, та зареєстрованих речових прав на торгові місця на його підставі".

Відтак, вони просять Міністра оборони відмовитися від договору доручення № 1 від 14 червня 2016р. укладеного між Міністерством оборони України, в особі міністра генерала армії Полторака С.Т. і Концерну «Військторгсервіс», в особі генерального директора Здора А.В".

Також "для знищення корупційних схем" вони запропонували "підписати нові договори або визнати пролонгованими наші діючі договори на оренду торгових місць з підприємцями, які працюють там з 1998 -1999 років, з розміром оплати, яку отримує ринок від здачі в оренду аналогічних місць".

 

resonance.ua