Начальник ГУ ДПС у м.Києві Злата Лагутіна: “Свідоме декларування доходів та сплата податків – правильний шлях до побудови європейського суспільства”

Начальник ГУ ДПС у м.Києві Злата Лагутіна: “Свідоме декларування доходів та сплата податків – правильний шлях до побудови європейського суспільства”
47123 ПЕРЕГЛЯДІВ

Від початку цьогорічної кампанії декларування доходів громадян пройшло вже три місяці. Тож, які результати першого кварталу “Деклараційної кампанії - 2021” у місті Києві? Які доходи підлягають обов’язковому декларуванню? У який спосіб можна їх задекларувати? Де можна отримати допомогу у заповненні декларації?

Про це та інше в інтерв`ю KV розповіла начальник Головного управління (ГУ)  ДПС у м.Києві Злата Лагутіна.

Пані Злато, кампанія декларування громадянами доходів у самому розпалі. За вашою оцінкою, чи активно кияни декларують свої статки?

Злата Лагутіна: Справді, зараз той період, коли кампанія декларування набирає значних обертів. З досвіду можу сказати, що громадяни проявляють активність саме в останній місяць деклараційної кампанії. Зазвичай, це квітень. Ми  вже маємо результати за попередні три місяці і на мою думку, вони є доволі значними.

Так, до податкової служби столиці вже подано майже 8000 декларацій (на 816 декларацій більше ніж минулоріч), в яких задекларовано близько 8,7млрд гривень отриманих доходів ( на 2,4 млрд гривень більше, ніж за відповідний період минулого року.

За поданими деклараціями було узгоджено до сплати в бюджет понад 174,1 млн гривень податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), що майже на 50 млн гривень більше, ніж за аналогічний період минулого року та більш ніж 23,7 млн гривень військового збору (ВЗ), що на 4,5 млн гривень більше минулорічних показників.

За відповідний період минулого року громадянами було подано 7184 декларації в яких було задекларовано близько 6,3 млрд гривень отриманих доходів. До сплати було узгоджено 124,4 млн гривень ПДФО та майже 19,2 млн гривень ВЗ.

Скільки мільйонерів вже зафіксовано у Києві?

Злата Лагутіна: Наразі, серед загальної кількості поданих декларацій, мільйонні доходи задекларували 1062 мешканці столиці. Загалом ними було задекларовано понад 7,1 млрд гривень отриманих доходів.

У минулому році за відповідний період задекларували свої статки 770 мільйонерів, а сума їх доходів складала майже 5 млрд гривень.

Нагадайте, будь ласка, які ж саме доходи повинні декларувати громадяни?

Злата Лагутіна: Обов’язковому декларуванню підлягають доходи, які громадяни отримували протягом 2020 року. Зокрема, це доходи від надання в оренду рухомого та нерухомого майна, від продажу інвестиційних активів, у вигляді спадщини та подарунків від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення, іноземні доходи.

Також декларуванню підлягають й інші доходи, отримані від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але не звільнені від оподаткування (наприклад: прощений (анульований) банком кредит).

Якщо говорити про необхідність декларування доходів у вигляді спадщини, роз’ясніть, будь ласка, хто з родини вважається першим та другим ступенем споріднення?

Злата Лагутіна: Членами сім’ї першого та другого ступеню споріднення вважаються: чоловік, дружина, діти, рідні брати, сестри, бабусі, дідусі.

Хочу зауважити, якщо громадяни отримують спадок або дарунок від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення, то вони звільняються від сплати ПДФО та ВЗ. Крім цього, такі громадяни не подають до податкових органів декларацію.

А якщо спадок отримує неповнолітня дитина не від близьких родичів, чи звільняється така дитина від подання декларації та сплати податків?

Злата Лагутіна: У таких випадках від імені неповнолітньої дитини подають податкову декларацію та сплачують ПДФО та ВЗ її батьки або опікуни.

Наші співвітчизники, що працюють за кордоном та отримують там доходи, чи зобов’язані вони декларувати їх в Україні?

Злата Лагутіна: Так, громадяни, які працювали за кордоном та отримували іноземні доходи зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан і доходи. Практично з усіма країнами, де працюють наші громадяни, підписані угоди про уникнення подвійного оподаткування. То ж, якщо з отриманих за кордоном доходів вже утримувались податки і це офіційно підтверджено, в Україні повторно їх сплачувати не потрібно.

Для громадян, які не встигли отримати підтверджуючі документи щодо суми отриманого ними доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ними податку в іноземній юрисдикції, Податковим кодексом передбачено перенесення термінів подання декларації.

Подавши заяву до 1 травня поточного року, громадяни можуть продовжити термін подання декларації до 31 грудня.

У яких випадках громадянам не обов’язково подавати декларацію про майновий стан?

Злата Лагутіна: Законодавством передбачено низку таких випадків. Так, податкова декларація не подається, якщо платник податку отримував доходи:

- від податкових агентів, які відповідно до Податкового кодексу не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

- виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених IV розділом Кодексу;

- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений  податок на доходи фізичних осіб  та військовий збір;

- у вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку (від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення) та/або  з яких сплачено податок.

Давайте поговоримо про ту категорію громадян, які мають право подати декларацію, щоб скористатися податковою знижкою. Які саме понесені витрати дають можливість компенсувати частину сплачених податків?

Злата Лагутіна: Хочу зауважити, що у 2020 році внесено зміни до Податкового кодексу і ті громадяни, які протягом 2020 року перераховували кошти або передавали товари, як благодійність відповідним організаціям та/або органам виконавчої влади, закладам охорони здоров'я тощо, з метою  запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби COVID-19, мають право на податкову знижку.

Також скористатися правом на податкову знижку можуть платники, які протягом 2020 року:

– сплачували кошти за навчання себе або своїх дітей;

– перераховували благодійні внески неприбутковим організаціям;

– страхували себе та свою родину;

– сплачували кошти за переобладнання транспортного засобу на альтернативні види палива;

– сплачували проценти за іпотечним кредитом;

– здійснювали оплату допоміжних репродуктивних технологій та оплату вартості державних послуг при усиновленні дитини, включаючи сплату державного мита;

– сплачували кошти на будівництво (придбання) доступного житла, у тому числі на погашення пільгового іпотечного кредиту;

- сплачували кошти за оренду житла громадяни, які мають статус внутрішньо переміщеної особи.

Говорячи про статистику, то для реалізації права на податкову знижку було подано майже 4000 декларацій, якими до повернення задекларовано близько 22,3 млн гривень.

Якщо у громадян виникають питання при заповненні декларацій, куди можна звернутися за необхідною консультацією?

Злата Лагутіна: На період проведення деклараційної кампанії наші фахівці проводять широкомасштабну роз’яснювальну роботу. Свідоме декларування доходів та сплата податків – правильний шлях до побудови європейського суспільства.

І ми розуміємо, що донесення інформації до громадськості щодо необхідності декларування доходів – це запорука своєчасного наповнення бюджету. Водночас, зважаючи на карантинні обмеження ми частіше запрошуємо платників до онлайн-спілкування. Так, щоп’ятниці наші фахівці проводять навчання через платформу ZOOM, під час яких розглядається конкретний приклад заповнення декларації. Наприклад, при отриманні спадщини, іноземних доходів, доходів від оренди рухомого та нерухомого майна тощо. Анонси навчання ми розміщуємо на нашій сторінці у мережі Facebook та на офіційному субсайті.

Тематичні відео роз'яснення наших фахівців також розміщуються на Youtube-каналі.

Окрім того, на сайті створено банер “Деклараційна кампанія – 2021”, який постійно наповнюється актуальною інформацією з питань декларування, а також містить зразки заповнення декларації та контактні телефони за якими можна отримати необхідну інформацію.

Крім цього, платники податків можуть отримати консультації у наших  Центрах обслуговування платників, які продовжують працювати у звичному режимі, однак, підкреслю, з дотриманням усіх протиепідеміологічних рекомендацій.

У який спосіб громадяни можуть відзвітуватися перед податковими органами про отримані доходи?

Злата Лагутіна: Є кілька способів відзвітуватися. Зокрема, офлайн та онлайн.

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається громадянами особисто або уповноваженою на це особою до Центру обслуговування платників за місцем реєстрації. Декларацію можна надіслати поштою (з повідомленням про вручення та з описом вкладення) або ж скористатися сервісом Електронний кабінет.

Із загальної кількості податкових декларацій, поданих за січень – березень поточного року 2487 подано у електронному вигляді, що становить 31%. Минулоріч за вказаний період лише 19% громадян звітували через електронні сервіси.

Підкреслю, у разі відправлення декларації поштою, це необхідно зробити не пізніше, ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання, а при поданні декларації в електронній формі – не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

Цьогоріч останній день подання декларації настає 30 квітня, а термін сплати задекларованої суми ПДФО та ВЗ – до 1 серпня.

Якщо громадяни бажають подати декларацію через Електронний кабінет, з якими труднощами вони можуть зіштовхнутися?

Злата Лагутіна: Не повинно виникати жодних труднощів. Я б навіть сказала, що подача декларацій через електронний сервіс, навпаки, допомагає уникнути помилок. Деякі дані заповнюються автоматично.

Єдине, що необхідно громадянам, це завчасно подбати про отримання особистого електронного цифрового підпису. Отримати його можна у будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів.

Цей сервіс, як ніколи стає в нагоді для громадян під час карантинних обмежень.

Фото: прес-служба ГУ ДПС в м. Києві

КиевVласть

Теги: Злата Лагутіна,Електронний кабінет,декларація,декларування ,ГУ ДПС у м.Києві,податки,ПДФО