Суддя Конституційного Суду України Петро Філюк знову збрехав у декларації?

Суддя Конституційного Суду України Петро Філюк знову збрехав у декларації?
11127 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нещодавно, 6 квітня на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) з'явилось повідомлення про початок перевірки декларацій 27 осіб, серед яких – міністри, заступники міністрів, судді Верховного та Конституційного Судів. У цьому списку особлива увага активістів та ЗМІ прикута до суддів Конституційного Суду, адже саме ця інстанція 27 жовтня 2020 року прийняла скандальне рішення - скасування  відповідальності за недостовірне декларування. Зазначимо, стаття 366-1 Кримінального кодексу за недостовірні дані у деклараціях передбачала штраф або кримінальну відповідальність і також суддям зокрема. Після прийняття цього доленосного рішення у ЗМІ було опубліковано список суддів КС які проголосували за його прийняття. 

 

Наразі, серед суддів Конституційного Суду НАЗК взялось перевіряти Колісника Віктора Павловича та Сас Сергія Володимировича, які голосували “проти” і “за” скасування відповідальності за недостовірне декларування - відповідно. На превеликий жаль, на даний час ще не всі судді КСУ підпали під перевірку декларацій, та початок покладено і це вже добре. Громадськість вірить, що всі недостовірні дані декларантів будуть виявлені, і за порушення вони понесуть покарання.

 

Ми ж в свою чергу, хочемо звернути увагу, що один із суддів КСУ Петро Тодосьович Філюк, до якого черга перевірки НАЗК ще не дійшла, і який голосував «ЗА» скасування відповідальності за недостовірне декларування - знову вніс недостовірні дані у декларацію. Та найцікавіше те, що саме щодо цих недостовірних даних він уже був фігурантом журналіського розслідування.

 

Петро Філюк п’ять років поспіль не вказував у декларації бізнес дружини – про нього, а також про 20 тисяч доларів кешем та 644 тис грн на рахунку суддя згадав лише після призначення в КСУ. Про це повідомляли журналісти Bihus.Info.

 

“Суддя КСУ Філюк з 2015 по 2019 роки, будучи на посаді голови Апеляційного суду Волинської області,  не вказував у своїх деклараціях ПП «Акрополь», що належить його дружині Олені Філюк. В усіх деклараціях суддя зазначав дружину, її нерухомість, її авто, її зарплатню – однак не зазначав корпоративні права”, - йшлось у розслідуванні. 

  

Також журналісти Bihus.Info навели дані із фінансової звітності «Акрополя» на YouControl. Згідно них фірма стабільно збиткова, а єдиний нібито дохід від неї, згідно з деклараціями самого судді, Олена Філюк отримує у вигляді невеликої зарплатні (вона в цій фірмі не тільки власник, а й директор).

 

До речі, нещодавно ми повідомляли, що цей самий гастроном сімейства судді Конституційного Суду продавав алкоголь неповнолітнім, за що на ПП «Акрополь»  було накладено штраф.  До того ж Філюки аж ніяк не бажали добровільно сплатити штраф, а тому фіскальна служба вимушена була звертатись до суду. Крім того,  за продаж алкоголю неповнолітньому особисто покарали навіть дружину Петра Філюка, правда розмір її покарання був оцінений всього у 85 гривень, адже згідно даних судової постанови вона щиро покаялась.

 

Повернемось до декларацій Петра Філюка 

Найперше слід підкреслити: якщо допущено помилку в декларації, то  впродовж 7 днів із дати подачі - можна подати виправлену декларацію, але не більше 3 разів. - дані НАЗК.  

 

Доволі цікаві дані: декларацію за 2019 рік подав у травні 2020 року! Але за дивних причин вона піддавалась виправленню через 8 місяців(що явно не 7 днів) - у січні 2021 року!!! Чому???

 

Та це явно не всі питання які у нас виникли. Повернемось до ПП «Акрополь»…

 

Розглянемо цю, загадково виправлену через 8 місяців після подачі декларацію за 2019 рік. В ній уже вказано ПП «Акрополь», що належить Олені Філюк, і це уже “плюс”.  (Нагадаємо, що згідно Bihus.Info в усіх деклараціях 2015-2019 років суддя зазначав дружину, її нерухомість, її авто, її зарплатню – однак не зазначав корпоративні права).

Як бачимо, у розділі “Доходи, у тому числі подарунки” вказано, що Олена Філюк будучи директором у ПП «Акрополь» отримала дохід - заробітну плату 50100 грн. І це важливо. 

 

Тепер переходимо до свіжої декларації Петра Філюка за 2020 рік, подана вона 26 березня 2021 року. Згодом, 2 квітня 2021 року суддя подав виправлену декларацію.  Все в нормі - термін змін у 7 днів дотримано. Та ми все-рівно заглянемо у неї, і тут же зазначимо - уже жодних змін робити він не може. 

Що ж…

Розділ “Корпоративні права” - АКРОПОЛЬ вказано. 

РозділЮридичні особи, трасти або інші подібні правові утворення, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб’єкт декларування або члени його сім'ї” - АКРОПОЛЬ вказано.

 

Ну і розділ “Доходи, у тому числі подарунки”

А тут уже в порівнянні із декларацією за попередній рік - заробітна плата Олени Філюк як директора ПП “Акрополь” - відсутня. Чому? - невже вона більше не директор?! Та ні, згідно даних YouControl станом на 05.04.2021 року вона все ж являється - директором. Тоді чому Петро Філюк не вказав дані отриманого доходу - як це було у попередній декларації??? 

Зазначимо, що в 2018 році під час кваліфікаційного оцінювання Петро Філюк ">заявляв, що з дружиною не розлучений офіційно, але не проживає однією родиною нібито вже понад 10 років. І саме тому допуска помилки в декларуванні. Разом з тим не знати, що в дружини є бізнес, суддя навряд чи міг – адже цьому бізнесу вже понад 20 років. І якщо тоді комісія поставилась лояльно, то як сьогодні Петро Тодосьович пояснить - чому в один рік декларує дохід дружини як директора, а в наступний - уже ні??? 

 

Ці та інші дані явно повинні бути перевірені НАЗК, а тому чекаємо результатів перевірки.

 

Тепер ще коротко глянемо на інші дані в цьогорічній декларації.

 

І так, суддя Конституційного Суду України Петро Філюк за рік заробив 3 322 599 гривень, тобто в середньому більше 276 тисяч у місяць. Також отримав 123 574 гривні боргу з пенсійних виплат.

  

У власності Петра Філюка - земля на 0,58 га, 0,1494 га, 0,25 га, 1,1143 га, 0,3857 га у Тарасовому, що під Луцьком, 0,08 га - у Шацьку. І ці його “земельні фонди” також були приводом журналістського розслідування. 

 

У спільній власності з дружиною Оленою та сином Андрієм Філюком має суддя квартиру в Луцьку на 60,9 кв. м. Є право користування в Петра Філюка на будинок батька у Тарасовому площею 252,50 кв. м, а також землею на 0,32 га.

 

Петро Філюк не задекларував жодних транспортних засобів, лише право користування на автівку Toyota Land Cruiser 150, придбану в березні 2020 року, котра є у власності Анастасії Філюк (дружина сина Андрія). Його дружина, власниця ПП “Акрополь” кермує BMW Х1 2012 року випуску. До речі вказана ціна на час придбання(11.11.2016) становила 288 371 грн, що по курсу на той час становило не більше 11 тисяч доларів. Хоча ціна тоді на таке авто, і цього року випуску стартувала від 17 тисяч доларів, тобто в районі 500 тисяч гривень. Готівкою тримає Петро Філюк 30 000 гривень та 93 000 доларів, тобто приблизно 2,6 мільйона гривень.  На рахунках у банку ще 198 тисяч гривень.

 

Скажемо так: офіційний дохід Петра Філюка від заробітної плати та пенсійних виплат явно дозволяє жити йому заможним життям. І найголовніше - вносити точні дані у декларації, а не старатись щось приховати… 

 

І на завершення хочемо нагадати, що серед 16 кандидатів, які були допущені до конкурсу виборів до складу КСУ - 14 виявились недоброчесними, серед них був і Петро Філюк. Та, це як виявилось – аж ніяк не вплинуло на його призначення. ЧОМУ???   

До того ж, вчасності за свої махінації із майном і його декларуванням Петро Тодосьович Філюк був “удостоєний” премії “НЕ.ЧЕСТЬ”.

 

Що ж чекатимемо перевірки його декларації НАЗК. І цікаво, скільки ще потрібно журналістських розслідувань і його одіозних рішень таких як скасування е-декларування - щоб нарешті цього суддю відсторонили?... 

Теги: НАЗК,Украина,Україна,Філюк,Петро Філюк,Петр Филюк,Филюк,Петро Тодосьович Філюк,КС,КСУ, Конституційний Суд,Суд,Конституційний Суд України, Конституционный суд Украины,Конституционный суд,Анастасія Філюк, Андрій Філюк,Андрей Филюк,ПП “Акрополь”,Акрополь,Луцьк,суддя Конституційного Суду України Петро Філюк,Луцк,YouControl ,Апеляційний суд ,Волинська область,Волинь,Волынь,Колісник Віктор Павлович ,Колісник Віктор ,Колісник ,Сас Сергій Володимирович,Сас Сергій ,Сас
Автор: wikibazacom