«Ліквідність банківського сектору зросла до понад 200 млрд. гривень», - Богдан Данилишин, Голова Ради НБУ. Особистий експертний Прес-дайджест

«Ліквідність банківського сектору зросла до понад 200 млрд. гривень», - Богдан Данилишин, Голова Ради НБУ. Особистий експертний Прес-дайджест
6271 ПЕРЕГЛЯДІВ

Економічна ситуація

Динаміка промислового виробництва та транспорту продовжує перебувати у червоній зоні. У січні-лютому 2021 р. індекс промислового виробництва знизився на 4,2% до відповідного періоду минулого року, у тому числі у добувній промисловості – на 3,4%, у переробній – на 6,5%. Зважаючи на збільшення попиту на енергетичні ресурси через більш холодні погодні умови, обсяг постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря збільшився у січні-лютому на 2,5% до відповідного періоду минулого року. За основними промисловими групами найбільше за 2 місяці 2021 року знизилися обсяги виробництва інвестиційних товарів (на 14,6% у річному вимірі) та споживчих товарів короткострокового використання (на 9,7% у річному вимірі), що свідчить, з одного боку, про песимістичні настрої промисловців щодо перспектив інвестування у розширення виробництва, з іншого – про недостатність внутрішнього попиту на промислові товари короткострокового призначення.

Вантажообіг підприємств транспорту у січні-лютому знизився на 5% порівняно із січнем-лютим 2020 р. Обсяг перевезених вантажів залізничним та автомобільним транспортом, частка якого становить понад 80% від загального обсягу вантажних перевезень, знизився порівняно із минулорічним на 7,4% та 4,7% відповідно. Зокрема, на 4-6% знизилися обсяги залізничних перевезень чорних металів, руди та будівельних матеріалів, на третину – зерна та продуктів його переробки.

Рівень безробіття (за методологією МОП) в Україні зріс у 4 кварталі 2020 року до 10,1%, що є найвищим значенням з початку 2017 року, у тому числі серед жінок – 9,8%, чоловіків – 10,5%. Про продовження тенденції із погіршенням ситуації із зайнятістю у 2021 році свідчать дані Держслужби зайнятості про збільшення кількості офіційних безробітних у січні-лютому на 29,9% порівняно із відповідним періодом минулого року, у тому числі у галузях переробної промисловості – на 20,7%, разом зі зниженням на 35,1% кількості зареєстрованих вакансій.

При цьому, індекс реальної заробітної плати штатних працівників зріс у лютому на 0,7% порівняно із січнем та на 7,6% до лютого 2020 р. (номінальні зміни – 1,7% та 15,7% відповідно), а обсяг заборгованості із виплати заробітної плати на 01.03.2021 зріс на 8,1% порівняно з 1 лютого та на 23,1% порівняно із початком року. Найбільше зростання заборгованості із заробітної плати з початку року – у будівництві та у галузях гостинності та розваг (у 2-3 рази), в абсолютному значенні – у промисловості, транспорті, професійній та науково-технічній діяльності.

Зниження рівня зайнятості свідчить про втрати потенційного зростання економіки через недостатнє залучення трудових ресурсів у процеси економічного відтворення, а тривалість негативних тенденцій на ринку праці – про ризик збільшення структурної складової безробіття, подолання якої є більш витратним, аніж комплексні заходи з упередження її утворенню.

Бюджетна сфера

Обсяг залучень гривневих коштів з метою фінансування державного бюджету на первинних аукціонах Міністерства фінансів з початку березня становив 28,7 млрд. гривень, а середньозважена ставка по ним становила 10,94%, що на 44 б. п. нижче, ніж у січні-лютому. Зниження середньозваженої ставки запозичень стало можливим завдяки скороченню середньої строковості первинних розміщень в умовах зосередження основного попиту на державні цінні папери на короткому кінці кривої дохідності.

Через переважання планових погашень ОВДП над новими запозиченнями обсяг ОВДП в обігу за минулий тиждень скоротився на 2,6 млрд. гривень (у тому числі, номінованих у гривні – на 3,7 млрд. гривень). Примітно, що обсяг гривневих ОВДП в портфелі нерезидентів вперше з початку року суттєво знизився – на 1,8 млрд. гривень (-1,7%) за тиждень до 103,7 млрд. гривень, що характеризує ризики рефінансування існуючої заборгованості.

Достатній залишок коштів на рахунку Уряду (23,3 млрд. гривень на 29.03.2021) разом із очікуваним його зростанням через сплату основних податків наприкінці місяця та відсутність значних погашень гривневих ОВДП до 14.04 залишає простір для Міністерства фінансів для утримання ставок за державними цінними паперами у гривні на поточному рівні. Однак подальша невизначеність щодо доступності зовнішніх джерел позикових коштів та планові виплати за валютними ОВДП у березні та квітні посилюватимуть тиск на внутрішній ринок державних запозичень.

Валютний ринок

Скорочення надходжень іноземної валюти від нерезидентів обумовило збільшення дефіциту іноземної валюти на міжбанківському ринку для задоволення попиту клієнтів банків. Надлишковий попит клієнтів задовольнявся переважно збільшенням продажу іноземної валюти з валютної позиції банків, які компенсували його за рахунок придбання готівкової та безготівкової іноземної валюти в населення, чиста пропозиція якої минулого тижня стрімко зросла (з початку березня – 135 млн. доларів США у готівковій формі, +47 млн. доларів США у безготівковій формі).

Такі тенденції обумовили поступове знецінення курсу гривні до іноземних валют, яке за тиждень становило близько 1%. Враховуючи відсутність різких коливань обмінного курсу гривні Національний банк минулого тижня не брав участі в операціях на валютному ринку (сальдо валютних інтервенцій НБУ з початку березня +50,5 млн. доларів США, з початку року +270,5 млн. доларів США).

Фінансовий сектор

Ліквідність банківського сектору (депсертифікати та коррахунки банків в НБУ) зросла до понад 200 млрд. гривень через скорочення залишку коштів на рахунку Уряду та зниження обсягу готівки у позабанківському обігу. На черговому тендері з підтримання ліквідності банків Національним банком було надано рефінансування на суму 170 млн. гривень за ставкою 6,5% на строк 84 дні. Загальна заборгованість платоспроможних банків за кредитами рефінансування зросла до 68,8 млрд. гривень, з яких 66,4 млрд. гривень – тендерні кредити на строк від 1 до 5 років.

Надлишок ліквідності продовжує стимулювати зниження ставок за залученими банками ресурсами. Український індекс ставок за депозитами фізичних осіб (UIRD) у гривні за минулий тиждень знизився: 3-міс. – на 15 б. п. (до 7,18%), 6-міс. – на 14 б. п. (до 7,83%), 9 міс. – на 13 б. п. (до 8,17%), 12-міс. – на 10 б. п. (до 8,33%). Ставки за депозитами банків в іноземній валюті також знизилися: у доларах США – на 8-16 б. п., в євро – на 4-7 б. п. за тиждень.

Водночас зниження ставок за кредитами є більш розтягнутим у часі, а його динаміка - неоднорідною в розрізі окремих категорій позичальників. Так, для суб’єктів великого підприємництва ставки за новими гривневими кредитами банків у лютому знизилися з 7,5 до 7,1% (щоправда, насамперед для пов’язаних позичальників, для решти ставки за гривневими кредитами у лютому становили 13,5%), то для підприємств малого та мікро-бізнесу ставки у лютому – навпаки – зросли порівняно із січнем до 14,3-15,7% 

Підтримку кредитуванню МСБ в умовах високої ринкової вартості кредитних ресурсів за допомогою механізму часткової компенсації відсоткових ставок надає Державна програма „Доступні кредити 5-7-9%”, в рамках якої минулого тижня банками було видано 764 кредити на загальну суму 1,9 млрд. гривень. Загалом, з початку програми кількість виданих кредитів сягнула 11,7 тис., а обсяг наданих коштів – 28,9 млрд. гривень, з яких 13,9 млрд. гривень (48,1%) – на рефінансування існуючих позик, 4,5 млрд. гривень (15,6%) – на інвестиційні цілі, 10,5 млрд. гривень (36,3%) – на антикризову підтримку бізнесу.

Голова Ради Національного банку України 

 Богдан Михайлович Данилишин

 

Теги: Голова Ради НБУ Богдан Данилишин , Богдан Данилишин,Богдан Данилишин НБУ,Данилишин НБУ,Голова Ради НБУ,Богдан Михайлович Данилишин,Економічна ситуація,ВВП ,Валютний ринок,Економіка,фінансовий ринок ,Богдан Данилишин,Данилишин,Богдан Данилишин Википедия, Богдан Михайлович Данилишин,Голова Ради НБУ Данилишин Богдан Михайлович,Богдан Данилишин рада НБУ,Рада НБУ,Нацбанк,Нацбанк Украины,Украина,Україна,Нацбанк України, Національний банк України,Національний банк,Национальный банк,Национальный банк Украины,НБУ,Экономика,ОВДП,Голова Ради Національного банку України Богдан Михайлович Данилишин,Держстат,США,Європа,ОВДП ,Голова Ради НБУ Богдан Данилишин,Голова Ради НБУ ,Богдан Динилишин Википедия,Динилишин,Банки України, Данилишин Богдан Михайлович,економіка України, академік НАН України Богдан Данилишин ,МВФ,ДАНИЛИШИН,Печерський районний суд міста Києва,Дмитро Сологуб,Сологуб,Банки,Політика ,One Voice Policy ,Гонтарева,Рожкова,Рожкова Катерина,фінанси,ВВП України ,ВВП,Девальвація гривні ,бізнес,економіка України ,мікрокредити,кредити, курс валют ,валюта ,депозити,Голова ради НБУ Богдан Данилишин ,НБУ , Верховна Рада,Державний бюджет України,.Нацбанк ,ліквідність,бюджет,LCR, Міністерство фінансів,Міністерство фінансів України,COVID-19
Автор: wikibazacom