Петро Філюк і ківерцівське подружжя посадовців - волинські схеми уникнення покарання

Петро Філюк і ківерцівське подружжя посадовців - волинські схеми уникнення покарання
10025 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нещодавно журналіст, шеф-редактор журналу «Персона.ТОП» Ігор Мізрах опублікував дані де зазначив, що суддя Конституційного Суду України Філюк Петро Тодосьович прийняв доволі сумнівне рішення, яке могло завдати нашій державі збитків на суму більше як 1 мільйон гривень. Дане рішення він прийняв перебуваючи ще на посаді Глави Волинського апеляційного суду, і стосується воно скасування накладення арешту на вилучену партію контрабанди на суму 200 тисяч доларів США. Арешт на затриману співробітниками СБУ контрабанду накладав Луцький міськрайонний суд – і цю деталь запам’ятайте, вона буде важливою в ході нижче викладеного матеріалу.   

Нам же до рук потрапила доволі цікава Ухвала все того ж вищезгаданого Луцького  міськрайонного суду Волинської області, датована 19-тим січня 2021 року. Мова в цьому документі йде про звільнення від кримінальної відповідальності таких собі «ОСОБА_1 та  ОСОБА_2», яким у лютому 2018 року було винесено вирок:  покарання у виді 3 років позбавлення волі і покарання у виді штрафу в розмірі 17 000  гривень – відповідно. Також цим рішенням було знято арешт на майно цих осіб. 

Звільнення цих осіб від кримінальної відповідальності було прийнято не через те, що вони визнані невинними, а - у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності. І цікавим є те, що до цього рішення може бути причетний суддя Конституційного Суду України Філюк Петро Тодосьович, який тоді займав посаду Голови Волинського апеляційного суду.

Тепер щодо цих загадкових «ОСОБА_1 та  ОСОБА_2». Як з’ясували журналісти нашої редакції то ними являються екс-заступник голови Ківерцівської районної держадміністрації Сергій Третяк і його дружина екс-депутат Ківерцівської районної ради Тетяна Третяк.

В кінці 2015 — на початку 2016 років подружжя попалося на отриманні неправомірної вигоди від директора ТОВ «Укрпат» за надання переваги у тендері на закупівлю пального для ківерцівського відділу освіти. Як йдеться у матеріалах справи, Сергій Третяк за це нібито, попрохав у директора ТОВ «Укрпат» 10% від суми укладеної угоди за результатами тендеру. Суму повідомив учаснику написавши на папірці, показав його, а далі зім’яв і викинув. Для отримання хабаря і уникнення ризиків подружжя Третяків розробили схему, в якій до незаконних дій залучили близьку знайому яка працювала продавцем в одному із торгових центрів Луцька. Кошти передавалися двічі: аванс 10 000 гривень, та 30 000 гривень згодом. Та навіть попри такі заходи безпеки - правоохоронці все ж спіймали подружжя на хабарі.

В результаті, як ми вже вище зазначали - 19 лютого 2018 року подружжя отримало вирок – суддя Луцького міськрайонного суду Вячеслав Покидюк  засудив Сергія Третяка до трьох років позбавлення волі, а його дружину оштрафував на 17 тисяч гривень. Ну а дальше почалось найцікавіше, і схоже все воно  на продуману схему - «заробити якнайбільше»! І в ній Петро Філюк може мати визначальну роль…   

Після отриманого вироку подружжя Третяків подали апеляцію  в Суд - Головою якого на той час був Петро Тодосьович Філюк. У висновку, 25 червня 2019 року колегія суддів Волинського апеляційного суду у складі Віктора Гапончука, Петра Філюка та Віталія Денісова скасувала вирок першої інстанції та направила справу на новий розгляд. 

І от ця справа знову потрапила до все того ж Луцького міськрайонного суду Волинської області. До речі, у цьому суді з далекого 2010 року працює Філюк Тетяна Миколаївна- племінниця екс-голови Волинського апеляційного суду Петра Філюка, який зараз приймає доленосні рішення у Конституційному Суді України, зокрема - скасування відповідальності за недостовірне декларування.

І що ж робить цей суд де працює племінниця Петра Тодосьовича із справою Третяків?  

02 серпня 2019 року суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області Калькова О.А. на підставі обвинувального акту в кримінальному провадженні по справі подружжя Третяків призначає підготовче судове засідання - на 12 серпня 2019 року о 09 год. 15 хв.

Але тут стається якесь «диво» - ніякого засідання 12 серпня 2019 року НЕ відбулось. Та більше – жодного засідання по цій справі не було й практично у наступні 4 місяці.  

І ось, аж 23 грудня 2019 року Луцький міськрайонний суд все ж вирішив «заглянути» у справу Третяків. Але й тут сталось чергове «диво» -  розгляд справи призначили на 12 годину 27 грудня 2019 року.

А що ж відбулось 27 грудня 2019 року??? – абсолютно нічого! Ніякого розгляду справи знову не було! Крім того – жодних причин, навіть перенесення, не вказано. І варто зазначити, що в цей час пандемія Коронавірусу не стояла на заваді!  

І що най-найцікавіше – цю справу НЕ розглядали і цілий 2020 рік!!! І це з огляду навіть на її резонансність.  

Результатом цієї бездіяльності або, скоріш за все, діяльності на користь ківерцівського  подружжя посадовців стало їх клопотання про звільнення від покарання, адже збігло п’ять років з моменту вчинення злочину, а отже і закінчились строки притягнення до кримінальної відповідальності. В результаті суддя Луцького міськрайонного суду Олеся Калькова 19 січня 2021 року закрила справу та зняла арешти з нерухомості подружжя.

Не будемо стверджувати, але все це дуже схоже на добре налагоджену схему: Луцький міськрайонний суд, де працює Тетяна Філюк, племінниця судді КСУ Петра Філюка – приймає «каральні» рішення(обвинувачувальні вироки, арешти майна). Дальше фігуранти йдуть у Волинський апеляційний суд, де керував Петро Філюк, а там уже все й вирішується…  Чи то приміром, як писав шеф-редактор журналу «Персона.ТОП» Ігор Мізрах – знімається арешт і все повертається контрабандистам; чи то як у справі Третяків – повертається у Луцький міськрайонний суд, де можливо «по наказу зверху» справу просто «зливають». І для таких схем все могло працювати на користь суддів-Філюків. Щодо того : чому так заплутано і чому зразу в міськрайонному суді все не вирішувалось – то тут може критись причина «заробити якнайбільше на своїх клієнтах», адже наляканий «каральним» рішенням фігурант провадження в Апеляційному суді може стати куди більш щедрішим. Та ще раз підкреслюємо: дану інформацію ми лише моделюємо, а не стверджуємо.         

І все-таки, операючись на незрозуміле затягування розгляду справи подружжя Третяків, в результаті якого вони уникнули покарання за строками давності – Вищій раді правосуддя потрібно детально перевірити всі обставини цієї справи. Особливо варто звернути увагу на можливий вплив тодішнього Глави Волинського апеляційного суду Петра Філюка та можливу причетність його племінниці Тетяни Філюк.     

Теги: Петро Філюк,КСУ ,Андрій Філюк,Філюк,суддя Філюк,суддя Петро Філюк,Наталія Денисенко,Філюк Петро Тодосьович,Анатолій Матіос,Матіос ,Конституційний Суд,Конституційний суд України,суддя КСУ Петро Філюк,військові прокурори,військова прокуратура ,Адвокаты Матиос,декларація,недостовірне декларування, Андрій Філюк,судья Філюк, Агент Дітріх, Ігор Мізрах, Анатолий Матиос, Матіос,Військова Прокуратура,Военная прокуратура,адвокаты,адвокаты Матиоса,адвокаты из гастронома,Адвокат Анатолий Матиос,Толя два лимона, Дмитро Борзих, Сергій Долгополов,Верховный Суд ,Кушнір Світлана Іванівна,Кушнір Світлана,Кушнір ,Кушнір Світлана суд,Кушнір суд,Овсієнко ,кримінальне правопорушення,Небесна сотня,Революція Гідності,Виктор Янукович,Янукович,Генеральний прокурор України, Генеральна прокуратура України,Военная прокуратура Анатолий Матиос,прокуратура, Игорь Аркадьевич Мизрах, Игорь Мизрах,Мизрах Игорь новости, Мизрах Игорь член Национального союза журналистов Украины,Мизрах Игорь,Суд,Конституційний Суд України,Конституційний суд ,Суддя Конституційного суду,ВККС,ВРП,Суддя,Вища кваліфікаційна комісія суддів ,Суд України