«Упродовж 2 півріччя економіка України поступово відновлювалася після найглибшого з 2015 року падіння», - Голова Ради НБУ Богдан Данилишин

«Упродовж 2 півріччя економіка України поступово відновлювалася після найглибшого з 2015 року падіння», - Голова Ради НБУ Богдан Данилишин
6698 ПЕРЕГЛЯДІВ

Особистий експертний Прес-дайджест Голови Ради Національного банку України Богдана Михайловича Данилишина щодо ситуації в економіці та на фінансових ринках.

Економічна ситуація

Реальний ВВП України у 2020 році за даними Держстату знизився на 4,0%, що на 0,2 в. п. краще, ніж за попередньою оперативною оцінкою Мінекономіки (4,2%) та згідно із березневим прогнозом Уряду (-4,8%). Упродовж 2 півріччя економіка України поступово відновлювалася після найглибшого з 2015 року падіння у 2 кварталі 2020 року (-11,2% у річному вимірі) та завершила 4 квартал 2020 року зі зниженням на 0,5% до відповідного кварталу попереднього року. Таке падіння економіки України у 2020 році є близьким до середнього у порівнянні з іншими країнами Центральної та Східної Європи – Польщею (-2,8%), Чехією (-5,6%), Угорщиною (-5,1%), Румунією (-3,9%), Росією (-3,1%).

За категоріями кінцевого використання найбільший негативний внесок у зміну ВВП мало скорочення валового нагромадження основного капіталу (-24,4% за рік) як результат низької інвестиційної активності підприємств через епідеміологічну невизначеність. Натомість підтримку стійкості економічного відновлення здійснювали кінцеві споживчі витрати домашніх домогосподарств, які зросли у 2020 році на 1,6%, що підтверджується даними про зростання фізичного обсягу роздрібного товарообороту, який у січні-лютому 2021 року збільшився на 4,6% до відповідного періоду минулого року, у тому числі у лютому на 1,3% порівняно із січнем та на 5,6% у річному вимірі.

Найглибше падіння обсягів виробництва у галузевому розрізі у 2020 році продемонстрували галузі, найбільш залежні від обмежень, запроваджених державою у зв’язку із заходами з протидії поширенню епідемії – транспорт (-16,4%), тимчасове розміщення та організація харчування (-28,5%), надання інших послуг (-23,1%). Також, у зв’язку зі зниженням врожайності основних сільськогосподарських культур у 2020-2021 МР, знизилося виробництво у сільському господарстві (-11,5% у 2020 році). У січні-лютому індекс сільськогосподарського виробництва знизився на 6,1% до відповідного періоду минулого року (у січні-лютому 2020 року становив +0,1%, у січні 2021 р. “-”5,7%).

Нижчий врожай та скорочення виробництва продукції тваринництва може позначитися на зростанні цін на продукти харчування та напої, частка яких становила майже 40% у структурі кінцевих споживчих витрат домогосподарств у 2019 році. Водночас за нашими оцінками вплив даного фактору на загальне зростання споживчих цін буде тимчасовим, а підвищення цін за продовольчою групою товарів буде уповільнюватися після надходження на ринок продукції нового врожаю.

Бюджетна сфера

Обсяг залучень гривневих коштів з метою фінансування державного бюджету на первинних аукціонах Міністерства фінансів з початку березня становив 22,2 млрд. гривень, а середньозважена ставка по ним становила 11,06%, що на 32 б. п. нижче, ніж у січні-лютому. Така ситуація стала можливою за рахунок скорочення середньої строковості первинних розміщень на підвищення попиту на державні цінні папери на короткому кінці кривої дохідності. Водночас подальше зволікання із виконанням плану державних запозичень на рік (разом із запозиченнями в іноземній валюті на внутрішньому ринку Мінфін залучив 21% від планового обсягу) може змусити Міністерство фінансів до підвищення ставок, що збільшить вартість обслуговування державного боргу. У подібній ситуації зі зростанням вартості державних запозичень центральні банки провідних країн світу (ЄЦБ, Банк Австралії) збільшували обсяги викупу державних цінних паперів на вторинному ринку.

Попри зниження загального обсягу ОВДП в обігу (планові погашення перевищували нові запозичення), дві категорії інвесторів минулого тижня збільшили свої портфелі державних цінних паперів – фізичні особи (+372 млн. гривень, з яких 53% -в іноземній валюті) та нерезиденти (+2,3 млрд. гривень). Слід визнати, що інвестори цих категорій є схильними до зміни настроїв на ринку та характеризуються відносно швидкою реакцією у разі погіршення економічних очікувань, що створює певний ризик для Міністерства фінансів в контексті рефінансування існуючої заборгованості.

Валютний ринок

Пропозиція іноземної валюти з боку клієнтів банків на МВРУ упродовж минулого тижня була на 30 млн. доларів США у середньому за день нижчою від пропозиції, закриваючись в основному за рахунок валютної позиції банків. В результаті – курс гривні на МВРУ за тиждень практично не змінився. Інтервенції НБУ з купівлі валюти становили минулого тижня 30,5 млн. доларів США (сальдо інтервенцій з початку року +270,5 млн. доларів США).

Водночас на готівковому валютному ринку обсяг чистої пропозиції іноземної валюти зріс порівняно з минулим тижнем, що дозволило збільшити обсяг чистої купівлі іноземної валюти банками з початку березня до 53 млн. доларів США та практично компенсувати її чистий продаж з початку року.

Фінансовий сектор

Прибуток банківської системи України за січень-лютий 2021 року становив майже 6,5 млрд. гривень, що більш як удвічі менше, ніж за відповідний період минулого року. Це стало результатом як загальної кризи в економіці внаслідок епідемії COVID-19 та від’ємної переоцінки вартості ОВДП, так і зниження ставок за основними операціями, що генерують процентний дохід банків. Водночас рентабельність капіталу банків залишається досить високою порівняно із іншими країнами – понад 18%, а його адекватність – перевищує 22% (за нормативного значення >10%).

Ліквідність банківської системи (коррахунки та депозитні сертифікати) також продовжує залишатися високою – понад 195 млрд. гривень (норматив обов’язкового резервування – 53,5 млрд. гривень), що обумовлює наближеність ставок за короткостроковими міжбанківськими операціями до нижньої межі ставок за операціями овернайт НБУ (5,5%). Підтримку ліквідності банківської системи минулого тижня надавало скорочення залишку коштів на рахунку Уряду в НБУ на 16,6 млрд. гривень (до 29 млрд. гривень), а також надання Національним банком рефінансування банкам на суму 180 млн. гривень на строк 84 дні та за ставкою 6,5%.

В умовах недостатньої схильності банків до кредитування реального сектору кредитну підтримку підприємств продовжує забезпечувати реалізація державної програми „Доступні кредити 5-7-9%”, в рамках якої минулого тижня було видано 573 кредити на суму 1,5 млрд. гривень. Загальний обсяг програми зріс до 27 млрд. гривень, а частка нових кредитів збільшилася до 50% у загальній кількості у майже 11 тис. кредитів. Найбільш активними учасниками програми продовжують виступати підприємства сільського господарства (54%), торгівлі та виробництва (20%) та промислової переробки (15%). У березні також стартувала державна програма “Доступна іпотека 7%”, за якою вже було підписано 20 кредитних договорів на загальну суму 14,7 млн. гривень.

Голова Ради НБУ Богдан Михайлович Данилишин

Теги: Голова Ради НБУ,Богдан Михайлович Данилишин,Економічна ситуація,ВВП ,Валютний ринок,Данилишин НБУ,Економіка,фінансовий ринок ,Богдан Данилишин,Данилишин,Богдан Данилишин Википедия, Богдан Михайлович Данилишин,Голова Ради НБУ Данилишин Богдан Михайлович, Голова Ради НБУ Богдан Данилишин ,Богдан Данилишин рада НБУ,Рада НБУ,Нацбанк,Нацбанк Украины,Украина,Україна,Нацбанк України, Національний банк України,Національний банк,Национальный банк,Национальный банк Украины,НБУ,Экономика,ОВДП,Голова Ради Національного банку України Богдан Михайлович Данилишин,Держстат,США,Європа,ОВДП ,Голова Ради НБУ Богдан Данилишин,Голова Ради НБУ ,Богдан Динилишин Википедия,Динилишин,Банки України, Данилишин Богдан Михайлович, Богдан Данилишин,економіка України, академік НАН України Богдан Данилишин ,МВФ,ДАНИЛИШИН,Печерський районний суд міста Києва,Дмитро Сологуб,Сологуб,Банки,Політика ,One Voice Policy ,Гонтарева,Рожкова,Рожкова Катерина,фінанси,ВВП України ,ВВП,Девальвація гривні ,бізнес,економіка України ,мікрокредити,кредити, курс валют ,валюта ,депозити,Голова ради НБУ Богдан Данилишин ,НБУ , Верховна Рада,Державний бюджет України,Богдан Данилишин НБУ,.Нацбанк ,ліквідність,бюджет,LCR, Міністерство фінансів,Міністерство фінансів України,COVID-19
Автор: wikibazacom