Гвінейці з пароплава. Рятувальним кругом до Очакова

Гвінейці з пароплава. Рятувальним кругом до Очакова
7864 ПЕРЕГЛЯДІВ

Неподалік відомої на увесь світ курортної Чорноморської Коси, розбитою сільською дорогою прямувала дивна, як для цієї місцевості група. Вони кидалися у вічі відразу, адже зовсім не виглядали на інших відпочиваючих. Неподалік шуміло море, а група сміливців, закотивши рукава прямували в бік Очакова.

Вони зацікавили не лише приїжджих відпочиваючих, а й місцевих прикордонників. Бо група складалася із молодих темношкірих чоловіків. І уже була відома українським військовослужбовцям. Адже це була друга спроба гвінейців потрапити до України.

ТРИ ТИЖНІ ПЕРЕХОВУВАЛИСЯ У РЯТУВАЛЬНІЙ ШЛЮПЦІ

За день до того, вантажне судно прибуло з Гвінеї в пункт пропуску «Дніпро-Бузький МТП» на Миколаївщині.

Оформляючи судно прикордонники виявили цих нелегалів без жодних документів. Молоді хлопці розповіли, що у порту Гвінеї таємно пробралися на судно та переховувалися від команди.

Витривалості гвінейців можуть позаздрити найбільш професійні спортсмени. Адже, майже три тижні темношкірі нелегали переховувались в палубному крані, в носовій частині судна та у рятувальній шлюпці.

Як повідомив журналістам помічник начальника Херсонського прикордонного загону - начальник пресслужби Іван Шевцов, прикордонники не допустили сходження на берег гвінейців. До відправлення судна вони знаходились під охороною.

Та нелегали вирішили так просто не здаватися. Після відходу судна у зворотному напрямку, вони зістрибнули з судна, взявши із собою рятувальний круг.

ГВІНЕЙЦІ — ІЗ ОДЕСИ З ЛЮБОВЮ

(фото - СБУ)

Нелегали із цієї африканської країни, є постійними клієнтами організованих злочинних угрупувань із України.

Так, четверо уже тепер засуджених волинян, налагодили канал із переправки африканців до Євросоюзу. Перекидали до багатої Європи, окрім гвінейців — мешканців Конго. Спеціалізувалися і на сирійцях.

Один із злочинців систематично відвідував Одесу. Тут він підшуковував іноземців, які бажали нелегально виїхати до Європи.

Далі — африканців переправляли до Луцька або Ковеля. Тут їх переховували у різних будинках та квартирах, годували та надавали інструктаж по перетину кордону. Злочинці вичікували підходящого моменту. І переводили нелегалів в обхід офіційних пунктів пропуску.

Одеса — і взагалі є таким собі хабом, звідки велика кількість нелегалів прямують до Європи. До прикладу, в іншій історії, гвінейці, студенти із Одеси, спеціалізувалися на своїй діаспорі, та підшуковували і в Одесі, і серед найомих в Гвінеї, бажаючих переїхати до Європи.

Як ми писали у попередніх матеріалах, у багатьох випадках канали нелегальної міграції починаються саме за кордоном — а не в Україні. Так організоване злочинне угрупування, в складі якого були як українці, так і молдавани мало у своїх членах і громадян Туреччини. Саме в Турції останні підшуковували бажаючих незаконно потрапити спочатку на територію України, а згодом до Європи. Одній із груп турків вдалося доїхати аж під Одесу. Однак, завдяки спецоперації прикордонників, які заслали в групу “крота”, злочинців і викрили. Їхня такса — 11 тисяч євро з особи. 5 тисяч передавали в Туреччині, а ще 6 — мали заплатити родичі турків у Нідерландах — по приїзду нелегалів до них.

ВІРМЕНСЬКІ “РУМУНИ”

До своїх родичів незаконно хотіли потрапити і родина вірменів. За підтримки українських злочинців вони намагалися виїхати до Франції за підробленими паспортами. Українські умільці, надали нелегалам викрадені паспорти румунців. Ця група спеціалізувалася на Херсонській області. Тут у сонячних Скадовську та Лазурному вони підшуковували клієнтів.

Так, поки румуни Lazar Dragos Eugen, Robu Mihaela та Dragan Constantin виробляли викрадені у них паспорти, за їх документами вірмени намагалися виїхати до Європи. Їх довгий шлях, з Херсонщини, на Закарпаття, а потім назад на Львівщину закінчився у міжнародному автомобільному пункті пропуску «Грушів-Будомеж» відділу прикордонної служби «Грушів» Львівського прикордонного загону на території Грушівської сільської ради Яворівського району Львівської області. Під час проходження прикордонного паспортного контролю, нелегали не змогли пояснити, чому виїздять до Франції через територію України. А не напряму з Румунії. Навіщо зробили такий великий гак?

КАЗАХ — ЕКС-ПРИКОРДОННИК

(фото - ДПСУ)

Кому, як не прикордонникам — навіть колишнім військовослужбовцям знати усі премудрості роботи прикордонних нарядів та розміщення інфраструктури на кордоні? Так, добре обізнаним із цим явищем був і уродженець Казахстану, з с.Дяківці Герцаївського району Чернівецької області. Будучи на той час засудженим за грабіж, та маючи умовний термін, він повів через село в якому мешкав, громадян Народної Республіки Бангладеш. На його затримання, окрім оперативно-розшукових служб прикордонників, було кинути і працівників СБУ. Вони і організували засідку в лісі неподалік кордону. Маючи оперативну інформацію про нелегальну діяльність колишнього прикордонника.

Не тільки судимі, та й то неодноразово займаються переправкою осіб до Європи. А що дуже небезпечно для європейських країн, самі засуджені в Україні злочинці, яким заборонений виїзд за кордон, нелегально намагаються переходити до Європи.

ПІД КОВДРАМИ У БАГАЖНИКАХ

На шляху до омріяних євросоюзівських багатств, нелегали терплять масу незручностей. Та й навіть небезпечних для життя речей. Систематично трапляються історії, як от із індусами з Білої Церкви. До самого Львова вони добиралися у багажнику, вкрившись ковдрами.

Таких випадків вдосталь. До прикладу, в іншій історії в мікроавтобусі під пасажирським сидінням було вирізано спеціальний отвір, в якому заховався засуджений в Україні, і так намагався переїхати через державний кордон.

Через усю Україну, з під російського кордону нелегалів везуть у вантажних автомобілях, Зачасту, без достатньої вентиляції, їжі та води. Як це робив потужний турецький синдикат, який донедавна діяв на території Львівської області, та перекидав до Європи сирійців.

Не варто помилятися, та писати, що транскордонна мафія стосовно перевезення нелегалів популярна лише в Україні. Однак безумовно, через український кордон, втрапити до Європи коштує найбільше. Так, у минулих матеріалах ми наводили конкретні випадки, де за одну особу ціни коливаються в межах 10 — 12 тисяч євро. Для порівняння, сербська мафія нещодавно переправляла в шенгенську зону групу із 140 нелегалів — всього лиш за 18 тисяч доларів із усіх.

РЕКОРДСМЕНИ

І на закінчення — трохи статистики. За повідомленнями Укрінформу, із посиланням на дані ДПСУ, у минулому році працівники Державної прикордонної служби затримали майже 9250 нелегальних мігрантів.

З них, на межі з країнами ЄС затримано 691 нелегального мігранта. Найбільше – на кордоні з Польщею (263) та Словаччиною (217).

Інших — виявляли, в тому числі і за порушення правил перебування в Україні.

А от за незаконний перетин українського кордону затримано 1067 осіб. Основну категорію правопорушників становили громадяни Молдови (206), Туреччини (131), Афганістану та РФ (по 62), Бангладеш (58), Індії (56).

"Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" у межах проєкту «Серія антикорупційних журналістських розслідувань - Шлях до Європи. Як злочинці та терористи з Африки та Азії - незаконно - потрапляють до Європейського Союзу - за маршрутом Росія - Білорусь - Україна». Матеріал відображає позицію авторів і не обов'язково збігається з позицією Міжнародного фонду "Відродження". 

Теги: Гвінейці ,пароплав,Україна,Украина,Очаков,Чорноморська Коса,військовослужбовці,Дніпро-Бузький МТП,Миколаїв, Миколаївська область,Миколаївщина,Херсонський прикордонний загон, Херсонська область,Херсон,Іван Шевцов,Шевцов,Гвінея,рятувальний круг,СБУ,Одесса,Одеса,Євросоюз,ЄС,ЕС,Евросоюз,Ковель,Луцьк,Європа,Европа,африканці,Турція, Туреччина,ДПСУ,Польща,Словаччина,Молдови ,Афганістан,РФ,Бангладеш
Автор: wikibazacom