Нідерландські сирійці

Нідерландські сирійці
8229 ПЕРЕГЛЯДІВ

У минулих розслідуваннях ми описали, скільки всього доводиться пережити мігрантам із інших країн, які із надією на краще життя вирушають до Європи.

Ми писали, як афганці продають все своє майно, аби заплатити злочинцям. Як організовані злочинні угрупування на шляху до Європи, перевозять афганців у рефрежераторах для туш худоби, як б’ють їх та знущаються, напоюють алкоголем дітей та кидають серед лісу.

Ми також розповідали, як нелегали ризикують життям, перепливаючи річки у переповнених надувних човнах та на автомобільних шинах.

Однак, варто пояснити, що ці схеми більш стосуються бідних нелегалів. Натомість, ті у котрих є в середньому від дванадцяти тисяч доларів можуть собі дозволити елітну і менш ризиковану подорож до Європи. По чужих закордонних паспортах.

(фото ілюстративне)

Звичайно, тут не обходиться ані без представників іноземних державних структур, ані без працівників державної міграційної служби України, ані без кишенькових злодіїв як України, так і за кордоном, які банально крадуть паспорти.

Бассам Ріфаі, разом із своїми спільниками, переправляв нелегалів до Нідерландів. Це коштувало 10 тисяч доларів.

Сирійці, як туристи прибували із Дамаска в Москву, а далі їх незаконно переправляли в Україну. Після того, їх шлях лежав до Києва, а потім Львова.

Сам Басам Рафаі в більшості координував роботу із столиці України. Натомість у Львові нелегали “працювали” із його спільником – Хусейном.

У той час коли мешканці Латвії  Rosenbahs Vladimirs та Franskevics Andris, виробляли нові документи, вкрадені у них паспорти, підроблялися на імена сирійців. Маючи стійкі знайомства у працівників міграційної служби, організатори каналу підробляли паспорта іноземців. У документах повністю видалялася третя сторінка із даними Rosenbahs Vladimirs та Franskevics Andris. Натомість, туди поміщалися дані та фото сирійців.

Однак, у аеропорту Львів, сирійці викликали підозру, адже хотіли сісти на рейс Львів-Відень. Вони не змогли пояснити, для чого вони, як латвійці, їдучи у подорож до Відня, а далі до Нідерландів, летіли до Європи через Львів.

(аеропорт Львів)

Після поглибленої перевірки документів, працівники львівського управління СБУ виявили підробку.

А тим часом, Бассама Ріфаі організовував чергову переправку іноземців до Німеччини. З Борисполя нелегалів доправили до Харкова, а далі спільник організатора - Boufellah Djamel – займався їх переправкою на Житомирщину. Згодом група опинилася у Львові. А далі – в Трускавці чекала відповідного часу переправки до Польщі. Однак, оперативники прикордонників отримали інформацію, та затримали нелегалів в квартирі у Трускавці.

Ще одним епізодом у діяльності групи Бассама Ріфаі – стало вироблення закордонного українського паспорта. У групи були знайомі службові особи Сихівського районного відділу ДМС України у Львівській області.

Саме до корумпованих міграційників нелегала – араба було привезено у відділ.

Спільник Бассама Ріфаі пред“явив паспорт громадянина України серії КС594575 (виданий Пустомитівським РВ СУ МВС України у Львівській області 20 листопада 2011 року із вклеєною фотографією громадянина Арабської держави та довідку про присвоєння ідентифікаційного номера, як підставу для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Працівників Сихівського районного відділу міграційників Львівщини зовсім не здивував той факт, що араб по документах мешканець Пустомитівщини, а фото вклеєне у його паспорт, надто підозріло виглядає.

Тож міграційники сфотографували нелегала. І згодом видали йому паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

Затримали нелегала знову ж таки на кордоні – бо араб, мешканець Пустомитівщини із 2011 року, чомусь не міг зліпити українською і кількох слів. Відповідно, почали більш прискіпливо розглядати його український паспорт, та виявили вклеєну фотографію – у чужий документ.

В БІЙ ІДУТЬ ОДНІ ЛІСНИКИ

Як ми писали на початку, не лише корумповані міграційники беруть участь в схемах на кордоні. Злочинці залучають до співпраці і працівників державних лісових господарств. Так на Закарпатті засвітився лісничий Березняківського лісництва ДП «Свалявське лісове господарство». Він добре знав лісові та гірські стежки. Відповідно вирішив підзаробити, як провідник груп нелегалів.

(фото ілюстративне)

Лісник увійшов у організовано стійку злочинну групу, з метою створення та функціонування стійкого і постійно діючого каналу нелегальної міграції. Лише серед доведених учасників група складалася із чотирьох осіб.

Невідомо скількох нелегалів достеменно вони переправили через кордон, але в одній із справ фігурувало тридцять два шукачі щастя в Європі. В іншій – шестеро. Ще одна група нелегалів складалася із десяти чоловік.

Нелегалів переправляли через Закарпаття у Словачиину. Спочатку мігрантів доставляли та переховували у місті Львові. Наступною відправною точкою було село Нижні Ворота, Закарпатської області. Сюди нелегалів привозили автівками. Саме тут знаходиться стаціонарний пост поліції. Тому, нелегалів висаджували за 600-700 метрів від посту, а далі переводили пішки в обхід поліцейських – вглиб Воловецького району. Тут на них вже чекали мікроавтобуси Фольксваген Транспортер.

Далі шлях лежав через села с. Підполоззя - Жденієво -  Буковець, Воловецького району.

Нелегалів возили з комфортом. Не в якихось рефрежираторах. На Фіаті чи Ауді. Ці автівки супроводжували мікроавтобуси із нелегалами, попереджуючи про пости поліції. А ще в учасників був автомобіль «Lexus GS 300».

Нелегалів переправляли з території Стричавської сільської ради, В. Березнянського району в Словацьку Республіку в районі 80-86 прикордонних знаків ділянки відповідальності відділу прикордонної служби «Княгиня».

Та скільки “ниточці не витися” – оперативники провели спецоперацію. І групу нелегалів було затримано відділом БКОЗ УСБУ в Закарпатській області.

По справі засудили чотирьох членів злочинної групи.

Тарас Зозулінський (Україна), Paa Kwesi Plange (Ghana)

***

"This article was developed with the support of the Money Trail Project (www.money-trail.org)”

"Ця стаття була підготована за підтримки проекту Money Trail Project (www.money-trail.org)"

detectives.org.ua

Теги: мігранти,біженці,кордон,афганці,Європа,прикордонники,нелегали,сирійці,Тарас Зозулінський,беженцы,мигранты,миграция,граница,Афган,Афганці,Афганцы,пограничники,Европа,Зозулінський ,ДП «Свалявське лісове господарство»,Свалявське лісове господарство,Закарпаття,Закарпатье,Словаччина,Україна,Украина
Автор: wikibazacom