Причиною вибуху багатоквартирного житлового будинку на столичних Позняках може бути недбалість місцевих комунальників

Причиною вибуху багатоквартирного житлового будинку на столичних Позняках може бути недбалість місцевих комунальників
9396 ПЕРЕГЛЯДІВ

Спокійний ранок неділі 21 червня минулого року сколихнув потужний вибух житлового будинку 1/5 по вулиці Соломії Крушельницької у місті Києві. Новину про цю подію висвітлювали ЗМІ дуже ретельно. 

Серед основних причин вибуху на думку представників МВС – виток газу

Скріншот: сайт 5.ua

Проте причини такого витоку газу та винуватці трагедії вимагають більш детального дослідження.

Хто винен? Побутовий користувач чи газообслуговуюча організація?

Так, спершу слід зазначити, що нормами законодавства України передбачено створення та функціонування газопостачальних організацій, так званих «облгазів та міськгазів». Такі організації здійснюють послугу із доставки газу до споживачів та забезпечують обслуговування газових мереж. І тут, здавалось усе зрозуміло: якщо аварія трапилась в межах міста із технічних причин – це відповідальність «міскгазу». Проте є важлива особливість. Компанії, які здійснюють поставку газу населенню, відповідають за стан мереж від газорозподільчої станції лише до точки під’єднання до житлового будинку.

Усі газові мережі та прилади, що знаходяться всередині будинку та безпосередньо квартир – це вже відповідальність власника помешкання. Навіть якщо ви маєте вдома газову плитку для приготування їжі чи газовий котел вам необхідно дотримуватись правил безпечного використання газу у побуті (досить непогано викладені за посиланням.

Якщо мова йде про багатоквартирні будинки, то тут власниками газових труб є ОСББ (кооператив мешканців) або ж комунальні підприємства створені міською владою у кожному із районів міста Києва. Такі підприємства забезпечують обслуговування житлового фонду та зобов’язані забезпечити утримання внутрішньобудинкових мереж (у тому числі і газових) у належному стані. Вони можуть здійснювати належне утримування самостійно або із залученням спеціалізованих організацій. То виходить, що за все що відбувається у середині житлового будинку несуть відповідальність самі ж мешканці квартир чи ОСББ або комунальні підприємства?

Що кажуть правові норми?

Ось, наприклад, досить непогана стаття від наших колег, де більш детально розглянуті можливі причини вибуху

Скріншот: сайт unian.ua

Ми ж, в свою чергу, хотіли би зосередитись та більш детально розглянути одну із описаних у статті причин – це несправність «витяжок» або вентиляційних каналів. На це є дві вагомі причини. Перша причина – це те, що припливно-витяжна система (система димових і вентиляційних каналів житлових будинків) є первинною системою захисту при витоках газу. При нормальному її функціонуванні вибуху можливо уникнути взагалі або ж значно мінімізувати наслідки такого вибуху, оскільки сила вибуху прямо залежить від концентрації газу у повітрі.

Відповідно до вимог Державних будівельних норм (В.2.5-20-2001 «Газопостачання»), приміщення, в якому установлюється газове обладнання, повинно мати постійно діючу припливно-витяжну вентиляцію з кратністю обміну повітря не менше трикратного повітрообміну за годину. Згідно з вимогами Правил безпеки системи газопостачання, повітрообмін вентиляційних каналів газифікованих приміщень повинен відповідати вимогам діючих ДБН і складати не менше 90 м3/год.

Комунальні підприємства не тільки відповідають за безпеку киян, а й витрачають мільйони гривень із їх кишень

Відповідно до Правил безпеки системи газопостачання, з метою безпечної експлуатації та технічного обслуговування димових і вентиляційних каналів житлових і громадських будинків, власник чи балансоутримувач забезпечує періодичну перевірку та прочищення димових вентиляційних каналів. Такі канали підлягають перевірці та прочищенню один раз на рік. Саме комунальні підприємства із обслуговування житлового фонду і є такими балансоутримувачами, а отже з виконують обов’язок із періодичного прочищення вентиляційних каналів.

Для цього вони організовують закупівлю послуг із перевірки і прочищення димових та вентиляційних каналів за допомогою майданчику Prozorro. Щоб детально розібратись та показати якість надання таких послуг і контроль за ними зі сторони комунальників, ми покажемо вам це на прикладі трагедії на Позняках.

Так, наші журналісти на платформі відшукали саме ту закупівлю, що стосувалась будинку по вулиці Соломії Крушельницької 1/5 в якому стався вибух. КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дарницького району м. Києва» закупила послуги з перевірки та прочищення димових і вентиляційних каналів в житлових будинках, що знаходяться на території її обслуговування, за результатами проведення відкритих торгів, ідентифікатор UA-2019-05-10-001462-c (посилання) у ТОВ «Укрдимовент» код 41543301 за суму, що перевищує півтори мільйони гривень! (1 529 923 гривні 20 копійок). Для виконання таких робіт був укладений договір від 26.06.2019 № 06/26-Тн/585.

Відповідно до умов договору та його додатку № 1, ТОВ «Укрдимовент» мало забезпечити технічне обслуговування 61 295 димових та вентиляційних каналів протягом 7 місяців 2019 року (із червня по грудень місяць). Досить не проста задача враховуючи обсяг робіт та стислий строк. Проте, вже сама тендерна документація переможця тендера викликає значний подив. Адже відповідно до довідки від 22.05.2019 № 80/19 у ТОВ «Укрдимовент» працює всього 9 осіб. При цьому, відповідно до наступної довідки, що також подана для проведення закупівлі, товариство має всього 6 анемометрів Testo-410 (приладів, за допомогою яких і здійснюється перевірка тяги у димових та вентиляційних каналах).

Далі, за допомогою математики ми дізнаємось, що на перевірку та ремонт 61 295 димових та вентиляційних каналів у ТОВ «Укрдимовент» є всього 214 дні (це з урахуванням вихідних та святкових!), а отже отримуємо 286,4 каналів за один день. Оскільки перевірити тягу допускається лише із застосуванням технічних засобів, то вказані роботи можуть виконувати лише 6 працівників, які за умови виконання робіт кожен день без відпочинку 24 години на добу повинні перевірити по 47,7 димовентканалів за один день!

Одразу стає зрозуміло, що за таких умов виконати послуги навіть із перевірки тяги, вже не кажучи про прочищення просто неможливо фізично. Адже вихід кожного димовентиляційного каналу, відомий нам як витяжка, перебуває безпосередньо у середині квартири. Тобто, працівникам ТОВ «Укрдимовент» необхідно було б потрапити майже у 48 квартир щоденно, за умови перебування там їх власників.

Виходячи із опублікованого звіту договір виконаний у повному обсязі та сторони не мають претензій одна до одної.

Разом зі цим варто зауважити, що у той же час працівники ТОВ «Укрдимовент» мали бути зайняті виконанням ще одного декількамільйонного тендеру на другому березі Києва. Адже вказана компанія вже виграла на початку 2019 року інший тендер, вже у Комунального підприємства «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Шевченківського району м. Києва».

За результатами тендерної процедури № 94 від 20.03.2019, відповідно до умов якого, у період із 1 березня по 31 грудня того ж 2019 року, мала надавати аналогічні послуги вже у другому районі міста Києва – Шевченківському. Тендерною пропозицією передбачено прочищення 76 918 одиниць вентиляційних каналів та 11 940 одиниць димових каналів. При цьому, заявлена кількість працівників та одиниць приладів, за допомогою яких і здійснюється перевірка тяги у димових та вентиляційних каналах залишилась аналогічною (9 працівників та 6 приладів).

Результати виконання таких послуг ми можемо спостерігати у вигляді зруйнованого будинку та загиблих людей.

Це прикра випадковість чи стала закономірність?

Хотілось би вірити, що це просто прикрий збіг. Однак ми знайшли підтвердження, що виконавцями даних послуг, впродовж останніх 2 років, є низка одних і тих же, пов’язаних між собою, суб’єктів господарювання, з розподілом районами міста Києва, наприклад:

ТОВ «Укрдимовент» (41543301) отримує перемоги у процедурах закупівлі в Шевченківському (13 600 000,00 мільйонів гривень), Голосіївському (3 200 000,00 мільйони гривень), Дарницькому (3 000 000,00 мільйони гривень), Оболонському (661 000,00 тисяч гривень) районах на загальну суму понад 20 000 000,00 мільйонів гривень.

ТОВ «Укрбіоекологія» (34617039) отримує перемоги у процедурах закупівлі в Подільському (3 900 000,00 мільйони гривень), Солом’янському (5 900 000,00 мільйонів гривень), Святошинському (3 800 000,00 мільйони гривень) районах на загальну суму близько 13 700 000,00 мільйонів гривень.

ТОВ «Комуналка» (21632431) отримала перемоги у процедурі закупівлі в Солом’янському районі (2 900 000,00 мільйони гривень).

Окрім цього, ПБФ «Овен» (14140957) в минулий період перемагала в Дніпровському і Печерському районах, ТОВ «Облгазсервіс» (37923260) отримує перемоги у закупівлях КП «Спецжитлофонд» (42 976 гривень).

За договорами, укладеними в результаті перемог в тендерних закупівлях, тільки за два останніх роки, зазначені підприємства отримали понад 40 000 000,00 гривень коштів з місцевого бюджету за надання послуг із прочистки димових та вентиляційних каналів.

На пов’язаність вказаних товариств вказують наступні факти: колишній директор ТОВ «Облгазсервіс» Зіско Ю.М. є директором та засновником ПБФ «Овен» і одночасно головним інженером ТОВ «Укрдимовент». Ряд працівників (пічники) ПБФ «Овен» та ТОВ «Облгазсервіс» працевлаштовані також в ТОВ «Укрдимовент». Що додатково підтверджує неможливість надання таких послуг оскільки працівники ТОВ «Укрдимовент» працюють неповний робочий день.

ТОВ «Укрдимовент» і ПБФ «Овен» в своїх тендерних пропозиціях, якучасники процедур закупівлі, заявляють до використання прилади (Анеометр цифровий testo-410-1) з однаковими заводськими номерами.

Заявленою кількістю пічників (від 4 до 7 осіб) неможливо фактично охопити виконання даних послуг в повному обсязі з урахуванням технічної необхідності потрапити до кожної квартири в багатоквартирних житлових будинках.

Виявляється, ми не перші, хто помітив таку закономірність. Відповідно до даних Єдиного державного реєстру судових рішень ТОВ «Укрдимовент» вже було фігурантом кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконним отриманням коштів із комунального бюджету.

Також, на пов’язаність вище вказаних товариств вказує і той факт, що слідчим управлінням Головного управління Національної поліції у м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР 05.07.2019 №42019100000000420 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України за фактом розтрати грошових коштів в особливо великих розмірах невстановленими службовими особами комунальних підприємств з обслуговування житлового фонду Солом’янського, Подільського, Дніпровського, Печерського, Голосіївського, Святошинського, Шевченківського, Оболонського районів м. Києва, на користь ТОВ «Укрбіоекологія», ПБФ «Овен», ТОВ «Комуналка», ТОВ «Облгазсервіс» та ТОВ «Укрдимовент».

Таким чином, маємо ще один приклад марно витрачених комунальними підприємствами міста Києва коштів киян на надання неякісних послуг. Ми вже звикли до недбалості комунальників, проте ми не хочемо звикати до людських жертв.

Теги: Комунальні підприємства,Укрдимовент,ТОВ Укрдимовент,вибух,вибух на позняках,комунальники,облгаз,міськгаз,трагедія на Позняках,ТОВ «Укрдимовент»,ТОВ «Укрбіоекологія»,ТОВ «Комуналка»,ОСББ ,МВС ,ПБФ «Овен»,Овен,ПБФ, ПБФ «Овен», ТОВ «Комуналка», ТОВ «Облгазсервіс» та ТОВ «Укрдимовент»
Автор: wikibazacom