Голова Ради НБУ Богдан Данилишин: «Завданням монетарної політики має стати розширення фіскального простору для застосування інструментів стимулювання економічної активності»

Голова Ради НБУ Богдан Данилишин: «Завданням монетарної політики має стати розширення фіскального простору для застосування інструментів стимулювання економічної активності»
35465 ПЕРЕГЛЯДІВ

Обсяг коштів на рахунках Уряду є достатнім для обслуговування поточних видатків та планових платежів за внутрішнім та зовнішнім державним боргом. Зокрема, обсяг гривневих коштів на казначейському рахунку Уряду в НБУ перевищує 31 млрд. гривень, а обсяг коштів Уряду в іноземній валюті – понад 1,8 млрд. доларів США (в різних валютах).

Обсяг розміщених Міністерством фінансів державних цінних паперів на трьох аукціонах з початку січня 2021 року становив 28,6 млрд. гривень та 48 млн. доларів США (у січні 2020 року обсяг запозичених коштів становив 18,6 млрд. гривень). Водночас середньозважена дохідність по гривневих ОВДП у січні 2021 року була на 122 б. п. вищою, ніж у січні 2020 року (за 3-річними ОВДП – на понад 200 б. п.) та мала тенденцію до зростання (5 січня – 10,2%, 12 січня – 11,4%, 19 січня – 11,8%) при значному скороченні середньої строковості державних запозичень порівняно з січнем 2020 року.

Обсяг ОВДП у власності нерезидентів зріс з початку року на 5,5%, перетнувши позначку 90 млрд. гривень (8,9% від загального обсягу ОВДП в обігу). Разом з тим, основними покупцями ОВДП продовжують виступати банки, частка яких у володінні державним внутрішнім боргом зросла до 52%. Обсяг ОВДП у власності Національного банку залишався незмінним (324,6 млрд. гривень), а його частка – скоротилася до 32,1%.

Активна політика центрального банку на ринку державного боргу набула значного розповсюдження серед країн, які розвиваються, у період з початку коронакризи. Як зауважила у нещодавньому інтерв’ю Financial Times директор-розпорядник МВФ Кристаліна Георгієва, та раніше відзначали фахівці МВФ у Звіті про глобальну фінансову стабільність, реакція ринків на неконвенційну політику центральних банків emerging markets була позитивною. Натомість передчасне згортання стимулюючої фіскальної політики може завдати удару по економіці, яка не відновилася після кризи. В таких умовах завданням монетарної політики має стати розширення фіскального простору для застосування інструментів стимулювання економічної активності.

Одним із таких інструментів є державна програма „Доступні кредити 5-7-9%”, за якою вже було видано майже 8 тисяч позик бізнесу на загальну суму 18,5 млрд. гривень (+0,7 млрд. гривень за останній тиждень). Водночас майже 2/3 кредитів (11,6 млрд. гривень) в рамках програми було видано на рефінансування вже отриманих позик, і лише 6,9 млрд. гривень було видано нових кредитів на капітальні інвестиції та підтримку діяльності підприємств в умовах кризи. Найбільше інвестиційних кредитів видано державними банками; кредитів на рефінансування попередньо виданих позик – банками з іноземним капіталом. За видами економічної діяльності 54% кредитів відповідно до умов програми отримано сільськогосподарськими підприємствами, 18% - підприємствами торгівлі та виробництва, 16% - представниками переробної промисловості. Такі проміжні результати реалізації загальнодержавної програми, на мою думку, свідчать на користь необхідності рекалібрування її параметрів у напрямку стимулювання інвестиційного кредитування підприємств, діяльність яких створює найбільшу додану вартість в межах країни.

Автор: Голова Ради НБУ, академік НАН України Богдан Данилишин

Теги: Голова Ради НБУ, Богдан Данилишин,ОВДП ,економіка України, академік НАН України Богдан Данилишин , Богдан Михайлович Данилишин, Голова Ради НБУ Богдан Данилишин ,МВФ
Автор: wikibazacom