В Україні на журналістів у 2020 році скоєно 77 нападів - НСЖУ

В Україні на журналістів у 2020 році скоєно 77 нападів - НСЖУ
20845 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сімдесят сім випадків застосування сили до журналістів в Україні зафіксовано у 2020 році в рамках «Індексу фізичної безпеки журналістів», який Національна спілка журналістів України проводить спільно з партнерськими організаціями. Водночас загальна кількість постраждалих працівників медіа ще більша – 101, адже часто фіксуються напади на знімальні групи або групи журналістів. У 2019 році трапилися 75 інцидентів застосування сили до журналістів, у яких постраждали 86 медійників. Зростання випадків фізичної агресії щодо журналістів в НСЖУ насамперед пов’язують із психологічною напругою в суспільстві, викликаною запровадженими урядовими карантинними обмеженнями.

Антирейтинг проявів фізичної агресії до журналістів у 2020 році традиційно очолив київський регіон. У столиці та області – 26 випадків застосування сили до працівників ЗМІ. На другому місці – Одеська область (9 випадків), у Львівській і Харківській – по 6, у Дніпропетровській і Херсонській – по 5.

Стабільно високим лишається рівень фізичної агресії до жінок-журналісток: у 2020-му році постраждали 36 працівниць медіа (у 2019-му – 34).

Новою небезпечною темою є висвітлення дотримання в Україні карантинних обмежень. Таких випадків, коли порушники карантину нападали на представників ЗМІ, зафіксовано 14.

Представники поліції чи різних правоохоронних структур застосовували силу до медійників 6 разів, посадовці, депутати й чиновники – 4 рази. Один випадок відбувся із застосуванням зброї.

У Національній спілці журналістів України переконані, що професію журналіста робить небезпечною системна безкарність за злочини проти працівників ЗМІ та атмосфера ворожнечі, яка розпалюється публічними особами. Водночас у НСЖУ відзначають, що в 2020 році Національна поліція, як правило, оперативно реагувала на повідомлення про перешкоджання журналістській діяльності. Але без прецедентів успішних розслідувань та вагомого покарання нападників хвилю фізичної агресії проти працівників ЗМІ в Україні не зупинити.

  • Нині в суспільстві немає розуміння суті професії й важливості місії, яку виконують журналісти. Цькування, свідоме залякування, грубе перешкоджання професійній діяльності для декого – своєрідна норма. І це робить професію журналіста небезпечною, – коментує голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Очільник спілки нагадує, що нерозкритими лишаються резонансні вбивства журналістів. Повністю відсутній прогрес у справі вбитого у 2019 році журналіста-розслідувача з Черкас Вадима Комарова. 

  • Професія журналіста є дуже важливою для суспільства. Представники ЗМІ наражають себе на небезпеку, працюють без вихідних. Висвітлюють найгостріші моменти, ризикують здоров’ям і життям під час пандемії чи збройних конфліктів. Держава має гарантувати захист права на безпечну роботу й викорінення системної безкарності за злочини проти журналістів, – наголошує Сергій Томіленко.
 

Нагадаємо, «Індекс фізичної безпеки журналістів» – це щомісячний моніторинг фактів фізичної агресії до журналістів в Україні. «Індекс…» укладають спільно НСЖУ й партнери: ГО «Інформаційна безпека», ГО «Платформа прав людини», Академія української преси та Інститут розвитку регіональної преси.

nsju

Теги: Україна,Украина,журналіст, журналістика,Журналісти ,Журналист,Журналисты,НСЖУ,Індекс фізичної безпеки журналістів,Індекс фізичної безпеки,Одеська область,Одеса,Одесса,Львівська область ,Харківська область ,Дніпропетровська область ,Херсонська область,Херсон,Львов,Харьков,Днепропетровск,Львів,Дніпропетровськ,Харків,ЗМІ ,СМИ,Національна спілка журналістів України,Національна спілка журналістів ,НСЖУ , Сергій Томіленко,Томіленко,ГО «Інформаційна безпека», ГО «Платформа прав людини», Академія української преси ,Інститут розвитку регіональної преси
Автор: wikibazacom