Матіос, Борзих, Миргородська, Долгополов, Опанасенко обжились мільйонними статками на прокурорських посадах

Матіос, Борзих, Миргородська, Долгополов, Опанасенко обжились мільйонними статками на прокурорських посадах
161212 ПЕРЕГЛЯДІВ

27 травня 2020 року у ЗМІ з`явилася новина, яка шокувала багатьох юристів - 15 травня 2020 року Рада адвокатів Волинської області видала свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю колищньому головному військовому прокурору Анатолію Матіосу та його найближчому оточенню, з числа яких є не менш одіозні особи, а саме, Сергій Долгополов, Дмитро Борзих, Віталій Опанасенко.

Але як збагачувались Матіос і його команда «бравих» прокурорів, яких скоріше варто називати рекетирами, злочинцями в погонах?... 

А тепер вони адвокати… Це просто знущання над народом України!!!   

          Почнемо з Сергія Долгополова – він був призначений на посаду заступника Головного військового прокурора України у 2017 році. Запам`ятався він тим, що паперову декларацію за 2014 рік він подав абсолютно порожньою, однак у першій електронній декларації за 2015 рік він вказав аж 3 квартири і 3 машини батьків. Відповідно до останньої декларації за 2019 рік в нього є 2 квартири, одна з них вказана як «інше право користування», вартістю  702123 грн., друга квартира у спільній власності з дружиною та донькою вартість її не вказана, 2 парко-місця у спільній власності з дружиною вартість першого складає 120000 грн., другого - 210000, автомобілі Honda CR-V 2010 року випуску, в який зазначено тип власності як Інше право користування, вартість 326230 грн., друге авто – INFINITI INFINITI 2015 року випуску, вартістю 393000 грн, власність – Долгополова Сергія Віталійовича, хоча вартість такого авто такого року випуску складає - не менше 400 тисяч гривень.

          Також відомо, що у 2017 році декларація Сергія Долгополова на вимогу Анатолія Матіоса була прихована від загального доступу, мотивуючи це можливою погрозою його життю та членам його родини у зв`язку з розслідуванням резонансних кримінальних проваджень, хоча військова прокуратура під час керівництва Матіоса в основному займалася кримінальними провадженнями, які зовсім військової сфери не стосуються, факт приховання декларацій оточення Матіоса неодноразово обговорювався у різноманітних журналістських розслідуваннях. Справжньою причиною приховання декларацій оточення Матіоса, на думку журналістів та мою особисту думку – це намагання приховати майно, яке було куплено на сумнівні кошти, оскільки таку кількість майна, за такий короткий термін, тим паче будучи державним службовцем купити неможливо.

Крім того, відповідно до ст. 47 Закону України «про запобігання корупції», Національне агентство забезпечує відкритий цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, на офіційному веб-сайті Національного агентства – виходить, що НАЗК порушило вказану статтю вказаного закону, виконавши забаганку Матіоса. Також дуже цікавим є той факт, що тесть Сергія Долгополова - Микола Токаренко раніше очолював Калінінський районний суд міста Горлівки, а після початку війни, згідно інформації із сайту “Миротворець”, пішов на службу до терористів і був призначений головою військового трибуналу самопроголошеної ДНР як може людина з такими сумнівними зв`язками під час неоголошеної війни з Росією, яка керує невизнаними ДНР та ЛНР займати посаду заступника головного військового прокурора?

          Наступний «герой» - Дмитро Валерійович Борзих – також одіозна фігура з оточення Матіоса.  Дмитро Борзих починав свою кар’єру прокурором Ленінського району м. Луганська. Після подій Революції Гідності Дмитро Борзих переїздить до Києва та починає працювати в Головній військовій прокуратурі ГПУ, де зовсім незабаром стає правою рукою Анатолія Матіоса. В листопаді 2014 року, з нагоди Дня працівника прокуратури, Президент України нагороджує  Дмитра Борзих медаллю «За  працю і звитягу». Цікаво, за що було його нагороджено — щойно по приїзду з Луганська.  Першою справою, після якої прізвище Борзих з’явилося в ЗМІ, став побутовий конфлікт між тоді ще адвокатом Юлії Тимощенко Сергієм Власенко та його колишньою дружиною Наталією Окунською в листопаді 2013 року. Те, що подібною справою займається Генеральна прокуратура України, Дмитро Борзих пояснював тим, що на час скоєння злочину, в 2008-му, Сергій Власенко був народним депутатом України. Тоді представники прокуратури говорили про можливі 2 роки арешту в разі доведення вини пана Власенка; однак, Сергій Власенко зміг не лише уникнути покарання, але й знову стати депутатом Верховної ради. Втім, ця справа стала непоганим стартом для прокурора Борзих, який відразу після неї перейшов до військової прокуратури.

Дмитро Борзих

В липні 2016 року блогер та колишній працівник Луганської прокуратури Сергій Іванов повідомив, що за його інформацією саме Дмитро Борзих, як права рука Головного військового прокурора Анатолія Матіоса, займається контролем всіх конвертаційних центрів у зоні АТО.

Повертаючись до аналізу декларації прокурора Борзих, ми бачимо, що основним доходом Дмитра Валерійовича є його заробітна плата. Щоправда, в 2015 році вона була достатньо великою, як на працівника прокуратури, та склала більше пів мільйона грн. Щодо майна, то, згідно декларації за 2015 рік, Дмитро Борзих та його мати володіють квартирою площею 72 кв. м. в Луганську та орендують будинок площею 43 кв. м. в селі Українка, поблизу Києва. Також прокурор Борзих зазначає в декларації право користування 2 кв. м. в гуртожитку, що очевидно є його адресою реєстрації. В декларації за 2016 рік прокурор Борзих вже не зазначає свою матір, однак, в ній ми знаходимо в кілька разів більший будинок під Києвом, який орендує прокурор. А саме, будинок площею 390 кв. м. в селі Лісники, Києво-Святошинського району. Водночас, декларація Борзих не містить жодної інформації щодо видатків на оренду цього будинку. Згідно правил електронного декларування, відомості про видатки та правочини зазначаються лише у разі, якщо розмір відповідного видатку (вартість предмету правочину) перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня звітного року, що складає 80 тис.грн. Отже, не зазначати вартість оренди в декларації прокурор Борзих міг лише за умови, якщо вартість оренди не перевищувала 7 тис. грн в місяць. Наскільки реальною є вартість оренди та сплата комунальних послуг в будинку площею майже 400 кв. м. в передмісті Києва в 7 тис. грн на місяць?

Цікавим є також зникнення в декларації Дмитра Борзих за 2016 рік квартири в Луганську. Натомість, з’явився дохід в більше ніж пів мільйона гривень від продажу нерухомого майна іноземному громадянину. Постає закономірне питання: громадянин якої іноземної держави міг придбати квартиру в місті, окупованому військовими Російської Федерації? Можемо припустити, що новим власником квартири Дмитра Борзих став громадянин Росії. В такому разі, як відповідає моральним критеріям факт ділових відносин військового прокурора в 2016 році з представником країни-агресора?

Окрім прибутку в 500 тис. в декларації за 2016 р. у прокурора Борзих з’явився і автомобіль – Toyota Camry 2006 р.в. придбана ним за 300 тис. грн. В листопаді 2013 року фото-журналіст Макс Левін під час судового засідання зафіксував Дмитра Борзих з ручкою Montblanc Thomas Mann вартістю 1.5 тис.дол., однак, жодного майна в графі «цінне рухоме майно (крім транспортних засобів)» в якій має декларуватися подібне майно в деклараціях пана Борзих за 2015 та 2016 роки – не значиться, виникає також питання – що ж це за ручка така, яка коштує таких шалених коштів, вона що золотом пише?

          Також, декларація Дмитра Борзих була прихована у 2017 році в порушення ст. 47 Закону України «Про запобігання корупції», підстава така ж сама як в пана Сергія Долгополова чим вони такі особливі, що їх декларації повинні були приховуватись? Однак після того, як це обмеження було знято після звільнення Матіоса з посади головного військового прокурора, стало відомо, що за січень-вересень 2019 року Дмитро Борзих задекларував, що безкоштовно користується будинком і земельною ділянкою в селі Лісники під Києвом. Площа ділянки — 1,2 тисячі квадратних метрів, а будинку — майже 400 квадратних метрів. Як розповідали  Bihus.Info, ще у 2016 році оренда дому щомісяця обходилася у 3,5 тисячі доларів. Власниця будинку — Олена Пятковська. Людина з таким іменем працює вчителькою зарубіжної літератури на Херсонщині. Разом з Борзих там проживає його донька Софія й цивільна дружина Дар’я Полякова. Раніше Полякова працювала помічницею нардепів-регіоналів Миколи Злочевського та Ігоря Лисова. Вона задекларувала годинник Rolex вартістю 250 тисяч гривень і Mercedes-Benz GLE450 2019 року, який коштує понад 2,5 мільйони гривень. Сам Борзих володіє автівкою Lexus 2009 року за пів мільйона гривень і мопедом вартістю 10 тисяч гривень.

 

За 2019-й Борзих заробив близько пів мільйона гривень. Він зберігає 33 тисячі доларів готівкою та майже 40 тисяч гривень на рахунках.

Його цивільна дружина отримала 46 тисяч гривень зарплати від інформагентства УНН, 18 тисяч виплат і ще 5 мільйонів гривень доходу. Вона задекларувала 2,3 мільйона гривень готівкою, та понад 1,7 мільйона гривень на рахунках. Полякова користується квартирою в Києві площею майже 37 квадратних метрів, оформленою на її родичку. Також вона виплатила 1,8 мільйона гривень компанії з управління активами «ЮДП Ессент Менеджмент». За інформацією «Наших грошей», ця фірма належить екснардепу від «Партії регіонів» Василю Хмельницькому.

          Наступний «герой» вказаної статті – також один з найодіозніших викормишів Матіоса – Віталій Опанасенко, який дуже любив хизуватися у соціальних мережами шикарним життям, а саме дорогим одягом, дорогими автомобілями, які на будучи чесним прокурором у житті не купиш, підтвердження тому є статті, які публікувалися про нього раніше Також цей «прокурор» погрожував журналісту  Василю Крутчаку. Саме цікаве, що після цих погроз у вказаного журналіста був спалений автомобіль, основним підозрюваним у цьому діянні Василь Крутчак вважає Віталю Опанасенка.  

Экс-прокурор Виталий Опанасенко – бывший подопечный Анатолия Матиоса попал  в очередной скандал: препятствовал работе полиции и посылал людей матом —  Политика. Новости Украины. Новости Киева. Новости Украины и Мира. Верховная  рада. Кабинет

Віталій Опанасенко

Також є цікавим факт, що після звільнення з органів прокуратури Віталій Опанасенко не подав декларацію «після звільнення», хоча відповідно до ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції» він зобов`язаний був подати таку декларацію, оскільки особи, які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, або іншу діяльність, зазначену у підпунктах "а" і "в" пункту 2 частини першої статті 3, зобов’язані наступного року після припинення діяльності подавати в установленому частиною першою цієї статті порядку декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік.

 Така ж сама історія з неподачею декларації «після звільнення» ще в одної прокурорки – Ольги Миргородської. І такі особи ще мають зухвалості лізти у адвокати та захищати інтересів людей, яких самих необхілно притягувати до адміністративної чи кримінальної відповідальності? Який вони можуть надати захист, якщо вони були замішені у незаконних справах свого недолугого боса?

Член «группировки» адвокатов Матиоса - Ольга Миргородская поймана на  фальсификации — sxemy.com

          Про Анатолія Матіоса, навіть писати в цій статті конкретно, я вважаю зайвим – стосовно нього матеріалів у ЗМІ повно, і кожна освічена і чесна людина з юридичного кола чудово знає, що це за «цінний кадр», який навіть також не подав декларацію «після звільнення», в порушення ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції».

Фальсифікування справ, рейдерське захоплення майна, торгівля зброєю і ще цілий ряд злочинів – ось яким чином збагачувались військові прокурори на чолі із Анатолієм Матіосом!!! А тепер вони всі адвокати – це як??? Що відбувається в нашій країні???

Автор: МІЗРАХ ІГОР,

член Союзу журналістів України,

юрист, громадський діяч

Теги: Сергій Долгополов, Дмитро Борзих, Віталій Опанасенко, Матіос,Анатолій Матіос,Олена Пятковська,Дар’я Полякова,Ольга Миргородская,Військова Прокуратура,адвокати із гастронома,ОЗУ