Від 5 євро «відкату» за кубометр: головного лісівника Тернопільщини звинувачують у незаконних вирубках

Від 5 євро «відкату» за кубометр: головного лісівника Тернопільщини звинувачують у незаконних вирубках
43531 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Продавав цінну деревину за кордон, балотувався до облради й звільняв «неслухняних» лісівників, а влітку цього року вже сам опинився під загрозою звільнення. Усе це – про очільника Тернопільського обласного управління лісового і мисливського господарства Олега Яремка. Депутати підозрюють посадовця у незаконних вирубках, а він тим часом будує нову хатинку на 300 квадратів. Як чорні лісоруби орудують на Тернопільщині та чому кримінальна справа за понад 2 роки так і не зрушила з місця, – читайте у нашому матеріалі.

Ми вже повідомляли про те, що на Тернопільщині на ДП «Бучацьке лісове господарство» догниває цінна деревина, яку тут зберігають з 2017 року в рамках кримінального провадження. Йдеться про 56 цінних дубів, які незаконно вирубали понад 2 роки тому і які були вилучені працівниками Бучацького відділення Теребовлянського відділу поліції у Тернопільській області.

Дерева були незаконно вирубані з лісу, який підпорядкований держпідприємству. Однак через кримінальне провадження, яке тягнеться роками, ДП не може їх продати, а у випадку недоведення вини зловмисників – не буде ані лісу, ані прибутку.


Деревина зберігається на території ДП

Місцеві активісти разом із головою правління ГО «Стоп корупції» Ігорем Бондарчуком завітали до Центрального управління лісового господарства Тернопільської області, де намагалися поспілкуватись із заступником голови Любомиром Ничкою. Однак той переадресував їх до керівника – Олега Яремка. Якого, своєю чергою, на місці не виявилось.

Утім, з відкритих джерел нам вдалося дізнатися про «головного лісівника» Тернопільщини чимало цікавих фактів.


Кримінальне провадження відкрили ще у 2017

Влітку 2020 року на голосування Тернопільської обласної ради було винесено питання про недовіру посадовцю, якого звинуватили у незаконній вирубці:

«Дякуємо за сприяння тим, хто допомагає нам боротися з незаконними вирубками лісу на Монастирищині, бо це питання вже давно перезріло. Від Монастириської громади ми висловлюємо недовіру цьому чиновнику і просимо депутатів Тернопільської облради проголосувати за це питання», – написала на своїй сторінці активістка Ірина Ванат.

Лісівники Тернопільщини неодноразово зверталися до голови Державного агентства лісового та мисливського господарства Заблоцького, Тернопільської ОДА, Тернопільської обласної ради та народних депутатів України з повідомленнями щодо надскладної ситуації, в якій опинилися лісові господарства регіону через менеджмент Яремка.

За їхньою інформацією, під проводом Олега Яремка з травня 2018 року здійснювався експорт деревини до країн Європи. Сировину продавали через так звані фірми-«прокладки» великим деревообробним споживачам Румунії, Словаччини, Польщі. За це Яремко нібито щомісяця отримував «відкати» від 3 до 5 євро за кубометр деревини, тобто до 10 тисяч євро на місяць.

Після закриття експорту, щоб не втрачати «ліві» прибутки, очільник Тернопільського обласного управління лісового і мисливського господарства примусив керівників держпідприємств укласти угоду з фірмою «РРP трейдінг» на постачання щепи технологічної в Румунію попри очевидну збитковість таких контрактів для ДП. Натомість усіх, хто не хоче забезпечувати корупційні потоки, Яремко шантажує дисциплінарними покараннями та звільненням з роботи.

«Цей керівник вже більше 15 років працює на керівних посадах в Тернопільському обласному управлінні, але так і не зрозумів сутності ведення лісового господарства, однак добре навчився, використовуючи своє службове становище, будувати схеми з витягування коштів з підконтрольних йому підприємств і споживачів деревини», – йдеться у зверненні.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, до схем із незаконної вирубки деревини на Тернопільщині також причетні підлеглі Яремка: головний лісівник ДП «Бучацьке лісове господарство» Ігор Криса, лісівник Монастириського лісництва ДП «Бучацьке лісове господарство» Тарас Литвин та його помічник Іван Старик, лісівник Коропецького лісництва ДП «Бучацьке лісове господарство» Мирон Меленюк.

Саме вони із відома начальника здійснюють незаконну порубку лісу та його подальшу реалізацію.

За твердженням місцевих громадських активістів, цю схему начебто особисто «кришує» неофіційний куратор міста Бучач – начальник Бучацького районного сектору УДМС України в Тернопільській області Юрій Делявський та члени його родини. Саме вони з 2018 року організували на пилорамі у селі Соколів Бучацького району (земельна ділянка оформлена на сестру Делявського Людмилу) злочинний промисел.

Нагадаємо, Олег Яремко очолює управління лісового і мисливського господарства Тернопільщини з 2016 року. До цього з 2005 року він працював заступником начальника. З того ж таки 2005 року він набув у власність дві квартири (у Львові й Тернополі), дві земельні ділянки загальною площею 21,5 тисячі кв. м у Мостиському районі на Львівщині та житловий будинок площею понад 100 кв. м у селі Гостинцеве. Ще одна «хатка», цього разу на понад 300 квадратів, наразі будується у Заваді Мостиського району.

Родина Яремка задекларувала понад мільйон гривень готівкою, крім того, у 2019 році їм подарували авто HYUNDAI SANTA FE 2.2 D 2013 р.в. за майже 700 тисяч гривень.

При цьому власного бізнесу чиновник начебто немає, із початку 2000-х він працював у лісгоспах, а його дружина Галина теж задіяна у державному секторі – працює заступником начальника відділу Головного управління ДФС у Тернопільській області, Управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів.

 

Тож звідки у подружжя скромних держслужбовців гроші на коштовну нерухомість? Питання риторичне. Ми продовжимо стежити за темою незаконних лісових вирубок на Тернопільщині, тож чекайте на продовження – далі буде.

stopcor

Теги: Бучач ,вирубка лісу ,відкати ,деревина ,Корупційні схеми ,незаконна вирубка дерев ,Олег Яремко ,Тернопільщина,Тернопіль,Вырубка деревьев,вырубка леса,Вырубка,лес,деревья,незаконна вирубка лісів,Коррупция,Яремко,Тернополь,Тернопольская область,УДМС України ,Україна,Украина,УДМС,ДП «Бучацьке лісове господарство» ,Мирон Меленюк,Меленюк,Тарас Литвин,Литвин,Ігор Криса,Криса,ГО «Стоп корупції»,Ігор Бондарчук,Бондарчук
Автор: wikibazacom