«РФ все що вміє – це лише гучно вказувати, що їхня думка є найправильнішою». Бліц-інтерв’ю із політичним експертом Ігорем Мізрахом щодо визнання США уродженців Курил - громадянами Японії

«РФ все що вміє – це лише гучно вказувати, що їхня думка є найправильнішою». Бліц-інтерв’ю із політичним експертом Ігорем Мізрахом щодо визнання США уродженців Курил - громадянами Японії
39660 ПЕРЕГЛЯДІВ

Буквально на днях однією із найбільш обговорюваних тем в світі є інформація про те, що відтепер Сполучені Штати Америки вважають росіян з Південних Курил уродженцями Японії. Саме така інформація зазначена в інструкції для іммігрантів, що опублікувана на сайті Бюро консульських справ Держдепартаменту США. Мова йде про людей, які народились на островах Хабомаї, Шикотан, Кунашир, Ітуруп.

Японська газета Hokkaido Shimbun зазначилащо такі нововведення з'явились у правилах проведення розіграшів грін-карт США ще у 2018 році. В свою чергу Міністерство закордонних справ Росії заявило у відповідь США про «червоні лінії».

«Потрібен ще один доказ, що США  ревізіоністська держава? За рішенням 1945 року Курильські острови відійшли СРСР. Сьогодні Держдеп [США] ставить під сумнів підсумки Другої Світової війни, заохочує реваншизм. Знайте свої межі і "червоні лінії"»,  йдеться в повідомленні МЗС Росії.

За коментарієм щодо цієї ситуації між США та Росією ми звернулись до політичного експерта Ігоря Аркадійовича Мізраха.

Ігорю Аркадійовичу, як Ви вважаєте – дана ситуація матиме більш широке продовження, чи все завершиться на фазі однієї заяви з боку МЗС Росії?

- Попри доволі широкий світовий розголос цієї «перепалки», вважаю, що далі цієї заяви ситуація не просуниться. Максимум, що буде – це обговорення цього питання кожною із цих країн на внутрішніх аренах. Крім того, можливі ще запальні висловлювання певних російських політиків, приміром – навряд, що це питання не зачепить лідер ЛДПР Володимир Жириновський. Загострення нікому, в першу чергу США і Росії в цьому питанні не потрібні. Територіальний конфлікт Росії та Японії про приналежність Південних Курил є не врегульованим з часів Другої світової війни, і навряд, що США сьогодні, практично на фоні зміни Президента захочуть глибоко поринати у цей конфлікт. В свою чергу Росія в наш час є учасником багатьох конфліктів: війна з нашою державою, участь у протистоянні Вірменії та Азербайджану, революційна ситуація в Республіці Білорусь – це все потребує ресурсів, а тому воювати навіть словесно із США їй зараз не під силу, та й нічого з того хорошого не вийде – це прекрасно усвідомлює керівництво РФ.      

Російська Федерація практично назвала Сполучені Штати Америки – ревізіоністською державою. Чи не є таке ототожнення зі сторони РФ занадто радикальним?


Найперше слід зважати на те, що російські політики частенько полюбляють гучні висловлювання без чіткого підґрунтя. Цією країною доволі масштабно править популізм. Щодо вищезгаданих островів, то територіальний спір Японії та Росії досі не врегульований на міжнародному рівні, а тому заява РФ – це просто слова без чіткого юридичного закріплення.

Щодо ревізіоністської держави, то РФ йде по принципу «судять по собі». Саме Росія сьогодення — це ревізіоністська держава, що готова та застосовує військову силу для досягнення своїх амбіцій, змінюючи межі незалежних держав. Наявним прикладом доказу є Україна, в яку російський агресор ще у 2014 році прийшов із війною. 

Які ще є у Вас думки щодо цієї ситуації, прокоментуйте будь ласка

Ну найперше я б хотів сказати, що Росія отримала у свою сторону непогану віддачу, своєрідний бумеранг того, що ця країна останніми десятиліттями вчиняє проти України, Грузії, Молдови, Сирії, і т. д. От в 2014 році так звані «зелені чоловічки», а в реальності армія РФ незаконно захопила Крим та провела такий же незаконний референдум. То нехай тепер буде толерантною – і проведе референдум(звісно не за кримським сценарієм) на спірних із Японією територіях… І тоді все стане на свої місця, жителі цих земель виявлять бажання бути у складі Японії. Але цьому, як ми розуміємо – не бути, адже РФ все що вміє – це лише гучно вказувати, що їхня думка є найправильнішою. Та – вона є практично тільки їхньою, незаконною та без жодного правового закріплення!

Ще одна важлива деталь! МЗС Росії апелює до США, що останні ставлять під сумнів  підсумки Другої Світової війни. Але ж включімо логіку: так же само потрібно апелювати із тим, що Росія не визнає Указу Президії Верховної Ради СРСР 1954 року?!... Тобто, якщо хтось не визнає їх прав на території – це не правильно, а коли сама країна агресор крокує такими методами – то це нормально?!... Якось на світовій геополітичній арені Російська Федерація зовсім не толерантна, не поважає нікого й нічого. Жодні акти, договори, резолюції для неї не писані!!! То чому її у світі мають поважати?! За що – за те, що порушує все що забажає?!...      

То Ви вважаєте, що США вважаючи росіян з Південних Курил уродженцями Японії – вчиняють правильно?

Найперше, повторююсь – території наразі залишаються спірними, тому судити: правильно/неправильно є недоречним. Але якщо в загальному, то країна агресор заслуговує на такі дії з боку світових держав. Це своєрідний дзвіночок, який рано чи пізно може перетворитись у гучну сирену, що призведе до того, що РФ просто почне втрачати свої території. Щодо Криму і Донбасу – то наші землі повернуться в склад України скоріше ніж багато хто із скептиків очікує.  

Ви зачепили Донбас і Крим! Є у Вас якісь ствердні судження? Які прогнози на повернення цих окупованих агресором земель?

Наразі не хотів би ці питання коментувати, але те що часто говорять, що Донбас і Крим повернуться у склад України лише у випадку відходу Путіна із крісла Президента РФ – вважаю не обґрунтованим. Не все залежить від одного Путіна, чи Російської Федерації. Світова спільнота вже починає пробуджуватись від затяжного сну, багато країн, приміром та ж Туреччина непогано укріплюються на міжнародній арені. Тому, при розумному плані дій та міжнародних домовленостей при бажанні можна буде досягнути справедливості: Донбас і Крим – це Україна, ось з якими першими думками повинні просинатись зі сну українські політики!!! Все можливо і я впевнений, що всі окуповані землі неодмінно повернуться у склад України!!!   

Бліц-інтерв’ю із політичним експертом,

юристом, Членом спілки Союзу журналістів України

Мізрахом Ігорем Аркадійовичем   

Автор: Ігор Думка

Теги: РФ , США,Курильські острови , Мізрах Ігор Аркадійович,МЗС Росії,Японія,Донбас,Крим, Игорь Аркадьевич Мизрах,Російська Федерація,Российская Федерация,Мізрах, Ігор Аркадійович Мізрах, Ігор Мізрах,Мизрах,Игорь Мизрах,Росія,Россия,Япония,Донбасс, Крим,АР Крим,Міністерство закордонних справ,Міністерство закордонних справ Росії
Автор: wikibazacom