Співробітники СБУ, які захищають країну, мають бути впевнені у соціальних гарантіях від держави – Іван Баканов

Співробітники СБУ, які захищають країну, мають бути впевнені у соціальних гарантіях від держави – Іван Баканов
164738 ПЕРЕГЛЯДІВ

Держава повинна забезпечувати базові соціальні гарантії співробітникам Служби безпеки України, які працюють в умовах високого ризику, в тому числі на території проведення операції Об’єднаних сил. Про це в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» сказав голова Служби безпеки України Іван Баканов.

«Центральним пунктом реформи СБУ повинна стати людина, рядовий співробітник, бо він і тільки він є основою сильної Служби. Військовослужбовці – кадровий резерв для змін в країні. Ці люди захищають нашу країну кожного дня, але їм потрібно мати впевненість, що їх та їхні родини захищає держава. Що вони мають соціальні гарантії і не будуть викинуті на вулицю під час чергового реформаторського скорочення», – сказав голова СБУ.

Такі гарантії тим більше необхідні у разі загибелі чи поранення співробітника. Причому під час лікування потрібно дотримуватися конфіденційності, що можливо забезпечити лише у відомчому медзакладі.

Іван Баканов пояснив, що у процесі реформи планується зменшення штату СБУ. Наразі дискусія триває щодо оптимальної чисельності. За розрахунками Служби, скорочення слід проводити плавно з 27 тис. до 20 тис. осіб до 2027 року. Тоді це не завдасть удару по обороноздатності держави, а  виплата компенсацій звільненим не стане тягарем для державного бюджету. Однак окремі парламентарі пропонують фронтальне скорочення на 10 тис. осіб за 3 роки.

До базових соціальних гарантій голова СБУ відносить також медичне обслуговування, освіту та професійний розвиток співробітників спецслужби. «Держава пропонує їм ризиковану, понаднормову і стресову роботу, в тому числі на території проведення ООС на Донбасі, але… не готова гарантувати лікування і реабілітацію», – зазначає він. Наприклад, відомчі медзаклади Служби у процесі реформи пропонується передати Міноборони, а Національну академію СБУ ліквідувати, як вищий навчальний заклад.

«Військові професіонали, співробітники СБУ – це не найманці, які ризикують своїм життям за гроші. Це - найкращі сини та доньки нашої Батьківщини, які справою свого життя вибрали її захист. Але їм теж потрібна мотивація. Упевненість, що держава виконуватиме свої зобов’язання постійно, а не час від часу», – підкреслив Іван Баканов.

ssu.gov.ua

Теги: Іван Баканов, СБУ, Служба Безпеки України,реформа СБУ,Реформа Служби безпеки України