Марина Корнієнко: «Пакунок малюка» - як його отримати сьогодні та що він собою являє: грошову чи - натуральну допомогу?

Марина Корнієнко: «Пакунок малюка» - як його отримати сьогодні та що він собою являє: грошову чи - натуральну допомогу?
185274 ПЕРЕГЛЯДІВ

Народження дитини є великим щастям задля якого ми практично живемо на цьому світі. Але, нажаль, часто буває так, що з народженням нашого чада ми мимоволі погружаємось у цілий ряд проблем зумовлених факторами на які вплинути, здебільшого можливості в нас немає. Особливо це стосується реального стану державних справ, які доволі часто створюють чималий дискомфорт в питанні стимулювання народжуваності в нашій країні. Адже чи не кожен з нас перед народженням дитини ретельно приділяє увагу своєму матеріальному становищу, медицині і стану оточуючих пологових будинків, соціальним гарантіям з боку держави, тощо.

Зокрема, майбутні батьки приділяють велику увагу виплаті допомоги при народженні дітей. В одній із своїх попередніх публікацій на цьому я вже акцентувала увагу суспільства. Особливо на питанні часових термів – протягом якого часу після народження дитини можна оформити допомогу, що на сьогодні становить  41 280 гривень, і яка не залежить від того, яка за рахунком дитина в родині.

Та якщо із процесом виплати при народженні дитини батьки в більшій мірі проінформовані, то механізм надання „пакунку малюка” для багатьох не зовсім відомий у повній мірі. Точніше протягом останніх місяців державні органи влади спричинили велику плутанину в отриманні «бебі боксів». А пов’язано це перш за все із змінами, що були впроваджені  постановою Кабінету Міністрів України від 29 липня 2020 № 744 „Деякі питання реалізації пілотного проекту з монетизації одноразової натуральної допомоги „пакунок малюка”), та подальшим Законом № 930-ІХ від  30 вересня 2020 року «Про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» щодо надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка»

Нещодавно до мене за допомогою у цьому питанні звернулась одна із щасливих мам, яка буквально тиждень тому народила свого первістка. Варто зазначити, що вона вже далеко не перша людина, яка протягом крайніх двох місяців просить допомоги у питанні отримання «пакунку малюка». Тому, на запити своїх читачів публікую інформацію-роз’яснення - як сьогодні можна отримати цей вид допомоги від держави, і найголовніше:  «пакунок малюка» - що собою він являє сьогодні: грошову чи - натуральну допомогу?!  

 З 1 вересня 2020 року був введений новий механізм отримання грошової компенсації - “пакунок малюка” у вигляді одноразової грошової допомоги розміром у 5 тис. гривень. Це було введено відповідно до вищезгаданої постанови №744 Кабінету Міністрів України від 29 липня 2020 року згідно якої з 1 вересня 2020 року «пакунок малюка» з одноразової натуральної допомоги(тобто видавали «бебі бокс») – перейшов у форму  одноразової грошової компенсації.

Відповідно до даної постанови №744 Кабміну численні українські ЗМІ), а також сайти обл-райдержадміністрацій,  громад практично вибухнули новиною із одним контекстом: замість вже звичного «бебі боксу» - видаватимуть гроші, до речі за доволі специфічною схемою їх видачі, а ще більше можливостю  їх використання.  Тобто людей чітко сповістили, що з 1 вересня заміть «пакунків малюка» - видаватимуть 5 тис. грн.   

Але ось уже буквально за місяць, 30 вересня у Верховній раді України 264 народних депутати проголосували Законопроєкт №3006а «Про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» щодо надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» № 930-ІХ – яким повернули надання одноразової натуральної допомоги, так званий «пакунок малюка», замість грошової допомоги розміром у 5 тисяч гривень. Цей Закон 21 жовтня уже навіть встиг підписати Президент України Володимир Зеленський.

Відповідно до цього Закону «пакунок малюка» будуть видавати у пологовому будинку, пологовому відділенні, перинатальному центрі чи неонатальному центрі. Якщо у закладі пакунка немає, то батьки мають подати заяву з проханням отримати бебі-бокс до місцевого підрозділу соцзахисту. Отримати допомогу батьки можуть упродовж 30 днів після народження дитини. Вартість «бебі боксу» становитиме не менш як три розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років.

Крім того, Закон 3006а вказує, що з 1 липня 2021 року батьки зможуть обирати: отримати «пакунок малюка» чи грошову виплату.

 

Відповідно у ЗМІ знову ж появилась чергова вибухова інформація, але вже із протилежним контекстом :  замість грошової допомоги розміром у 5 тисяч гривень – відновлено надання одноразової натуральної допомоги, тобто речових пакунків - «бебі боксів».

 

Тобто українцям чітко вказали, що отримувати тепер будуть знову – «пакунки малюка», а не гроші як це передбачалось постановою Кабінету Міністрів № 744. Та й згідно «ієрархії» Закон України має вищу силу ніж Постанова Кабміну.

ТО ЩО Ж НАСПРАВДІ СЬОГОДНІ МАЮТЬ МОЖЛИВІСТЬ ОТРИМАТИ МАТЕРІ НОВОНАРОДЖЕНИХ ДІТЕЙ??? ЦЕ ПИТАННЯ, НАЖАЛЬ, НАРАЗІ ЗАЛИШАЄТЬСЯ ДОВОЛІ ЗАПЛУТАНИМ… 

Також невизначеності йому додає й те, що згідно даних перші пакунки мають надійти не скоріше як 1 грудня 2020 року!!!

ТО ЩО ВСЕ ТАКИ РОБИТИ БАТЬКАМ В ДАНІЙ СИТУАЦІЇ?! – ВІДПОВІДЬ НА ЦЕ ПИТАННЯ Я СПРОБУВАЛА ОТРИМАТИ В МІНІСТЕРСТВІ СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ, ЯКУ Й ПУБЛІКУЮ:

«З 1 вересня 2020 р. по 31 грудня 2021 р. проводиться виплата грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка” на дітей, які народилися у 2020 році».

ТОБТО, МІНСОЦПОЛІТИКИ ЧІТКО ВКАЗУЄ, ЩО НА СЬОГОДНІШНІЙ ДЕНЬ БАТЬКИ ВСЕ ЩЕ МАЮТЬ ОТРИМУВАТИ – ГРОШІ, А НЕ «БЕБІ БОКСИ» З ПЕВНИМ ПЕРЕЛІКОМ РЕЧЕЙ. 

Звісно, опираючись на прийнятий 30 вересня Закон 3006а «Про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» щодо надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» - де вказано, що «пакунок малюка» чи грошову виплату батьки зможуть обирати аж з 1 липня 2021 року – відповідь і дії Мінсоцполітики є доволі сумнівними.

Але як кажуть: «маємо те що маємо», та й українцям якось потрібно виживати, а «пакунок малюка» в будь-якому вигляді(грошовому чи матеріальному) – це все ж допомога. Тому, додаю актуальну інформацію :

 

ЯК СЬОГОДНІ ОТРИМАТИ «ПАКУНОК МАЛЮКА» У ФОРМІ ОДНОРАЗОВОЇ ГРОШОВОЇ ДОПОМОГИ

Право на отримання грошової компенсації одноразової допомоги, «пакунок малюка» мають:

-           громадяни України, іноземці та особи без громадянства у яких народилась дитина та які разом з нею на законних підставах проживають на території України, є її батьками, патронатними вихователями, прийомними батьками, батьками-вихователями, опікунами (якщо батьки відмовились від новонародженої дитини в пологовому будинку (відділенні), перинатальному, ненародженому центрі) і забезпечують належні умови для догляду за нею та її вихованням;

-          громадяни, які у 2020 році не отримали «пакунок малюка» в натуральному вигляді.

Підкреслюю: Батьки або уповноважені особи мають право звернутися за компенсацією протягом 12 місяців з дати народження дитини.

Що потрібно зробити для отримання одноразової грошової компенсації:

1.      Потрібно звернутися до відділення АТ КБ «ПриватБанк» для відкриття рахунку зі спеціальним режимом використання та отримати спеціальну соціальну картку «Пакунок малюка».

2.      Подати до управління соціального захисту населення, за місцем проживання, заяву із зазначенням реквізитів спеціального рахунка, за встановленою формою Мінсоцполітики.

До заяви необхідно додати:

– копію свідоцтва про народження дитини;

– копію документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків або копію паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків);

– довідку з пологового будинку про неотримання одноразової натуральної допомоги ,,пакунок малюкаˮ (у разі народження дитини у пологовому будинку у 2020 році).

За потреби до заяви додаються додаткові документи:
 копія посвідки на постійне проживання/посвідчення біженця/довідки про звернення за захистом в Україні (для іноземця та особи без громадянства)/посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту;
 копія рішення районної держадміністрації, виконавчого органу місцевої ради або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною);
 копія рішення районної держадміністрації, виконавчого органу міської ради про влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя (для патронатного вихователя);
 копія рішення районної держадміністрації, виконавчого органу міської ради про влаштування дитини до дитячого будинку сімейного типу або прийомної сім”ї.

Варто знати, що виплата грошової компенсації проводиться у грошовій безготівковій формі шляхом перерахування коштів на спеціальний рахунок отримувача, відкритий в АТ КБ «ПриватБанк”. Згодом, протягом 12 місяців після зарахування коштів на спеціальний рахунок, батьки можуть використовувати призначену грошову компенсацію у безготівковій формі виключно на придбання: дитячих товарів - засобів догляду за дітьми та дитячих засобів гігієни, зокрема підгузків, серветок; дитячого одягу та взуття; дитячого харчування; дитячого посуду; дитячих іграшок; текстилю для дітей, у тому числі рушників, ковдр та товарів для породіллі.

Важливо: якщо ви протягом року з дня зарахування коштів грошової компенсації на спеціальний рахунок в ПриватБанку не використаєте їх на придбання визначених товарів – то тоді банк самостійно поверне кошти з цього рахунку  - на відповідний рахунок Мінсоцполітики.

Також слід неодмінно знати, що робити закупи можна лише в закладах торгівлі, які долучаться до публічного договору про реалізацію пілотного проєкту монетизації, а не в будь-яких магазинах. Реєстр таких закладів торгівлі розміщується на офіційних веб-сайтах Мінсоцполітики та АТ КБ ,,ПриватБанкˮ.

Надаю посилання на сайт Мінсоцполітики, де ви самостійно вже сьогодні можете знайти дані про торгові точки в яких зможете придбати потрібні товари.

 

Хочу зазначити, що на мою думку, сьогоднішня ситуація із грошовими одноразовими компенсаціями є не досконалою. По перше: «пакунок малюка» у натуральному вигляді родинам допомагає не тільки заощаджувати гроші, але й зберігає дорогоцінний час, який вони в цей період приділяють догляду за дітьми. По друге: опираючись на корупційну складову яка, нажаль, існує в нашій країні - монетизація «пакунка» навряд чи дасть можливість купити стільки ж товарів аналогічно якості, які надавала держава.

 

Приміром, те що вже зараз можна прослідкувати на сайті Мінсоцполітики із зареєстрованими торговими точками не всиляє повної довіри. Ось наприклад, якщо ввести у пошук місто Львів і область, то точки які продаватимуть товари батькам новонароджених доволі обмежені. Так, на 16-ти сторінках здебільшого присутні лише «Епіцентр К», Лінія магазинів EVA, Watsons, АШАН, PROSTOR і декілька менших торгових точок із не зовсім доступною ціновою політикою, як у магазину Світ Малюка, де ціни на товари у рази більші за ринкові.

 

 

В інших містах, включаючи Київ та область ситуація схожа. Так, по Києву:   Лінія магазинів EVA, PROSTOR,  «Епіцентр К», Plus Market, Watsons, ТОВ "Аптекарь", ТОВ "Віталюкс", Фірмовий магазин Ярослав, Магазин "Домашній Текстиль".

 

На сьогоднішній день такий перелік торгових точок дає підстави спостерігати за своєрідною монополізацією цієї послуги, що надзвичайно неприємно. Адже ми вже знаємо як в період пандемії певні торгівельні точки наживались на торгівлі масками і антисептиками. То й тут, не потрібно виключати, що за певну винагороду продавати «пакунки малюка» будуть виключно привілейовані продавці. А їхня ціна не факт, що буде доступною для простих громадян.

Тому, Президентові й Урядові України потрібно негайно звернути увагу на дану ситуацію і якнайшвидше почати поставляти «пакунки малюка» у заклади де видаватимуться батькам новонароджених.

 

Всім батькам і їхнім діточкам зичу міцного здоров’я, любові, сімейної злагоди! Цінуйте і бережіть одне одного!    

Автор: Марина Корнієнко - журналіст, громадський діяч

 

 

Теги: Марина Корнієнко журналіст,Марина Корнієнко громадський діяч,Марина Корниенко общественный деятель,Марина Корниенко журналист, Марина Корнієнко,Корнієнко,Корниенко,Марина Корниенко,семья,сім'я,Україна ,Украина,Конституція,Конституція України,Конституция ,Конституция Украины, українські сім’ї,украинские семьи,дети,діти,соціум,социум,Громадська організація,благодійний фонд,фонд,благодійність,благотворительность,Закон,Закони,Законы,Постанова,Пакунок малюка,Пакунок малюка як отримати ,Про державну допомогу сім'ям з дітьми» щодо надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка,29 липня 2020 № 744 ,з 1 вересня заміть «пакунків малюка» - видаватимуть 5 тис. грн,надання одноразової натуральної допомоги,Закон 3006а ,бебі бокс,МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ,ЯК СЬОГОДНІ ОТРИМАТИ «ПАКУНОК МАЛЮКА» У ФОРМІ ОДНОРАЗОВОЇ ГРОШОВОЇ ДОПОМОГИ