Петро ФІЛЮК – суддя Конституційного Суду України, який голосував «ЗА» скасування відповідальності за недостовірне декларування, і чому саме йому це вигідно?

Петро ФІЛЮК – суддя Конституційного Суду України, який голосував «ЗА» скасування відповідальності за недостовірне декларування, і чому саме йому це вигідно?
163304 ПЕРЕГЛЯДІВ

Уже майже тиждень в Україні і далеко за її межами бурно обговорюють скасування  відповідальності за недостовірне декларування Конституційним судом. Нагадуємо, що 27 жовтня Конституційний суд ухвалив рішення у справі за поданням 47 народних депутатів України, скасувавши статтю 366-1 Кримінального кодексу, якою передбачається відповідальність за недостовірне декларування. Рішення КС означає скасування електронного декларування, скасування повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції на повну перевірку та моніторинг способу життя, скасування незаконного збагачення і конфіскації активів, набутих корупційним шляхом, скасування недостовірного декларування.

Зазначимо, стаття 366-1 Кримінального кодексу за недостовірні дані у деклараціях також передбачала штраф або кримінальну відповідальність і суддів зокрема. Згодом, після прийняття цього доленосного рішення у ЗМІ було опубліковано список суддів КС які проголосували за його прийняття. Загалом  за скасування  відповідальності за недостовірне декларування проголосували 11 суддів КС:

  • Ігор Сліденко, доповідач;
  • Олександр Тупицький, голова КСУ;
  • Віктор Городовенко;
  • Ірина Завгородня;
  • Олександр Касмінін;
  • Віктор Кривенко;
  • Олександр Литвинов;
  • Володимир Мойсик;
  • Сергій Сас;
  • Петро Філюк;
  • Галина Юровська

Підкреслюємо, що Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило ознаки декларування недостовірної інформації у двох суддів Конституційного Суду — Ірини Завгородньої та Сергія Головатого. Це свідчить про наявність у Ірини Завгородньої та Сергія Головатого конфлікту інтересів під час участі в прийнятті рішення. Закон забороняє суддям брати участь у справі за таких умов. 

Так, у декларації Сергія Головатого за 2019 рік виявлено 3,6 млн грн. недостовірних відомостей. У декларації Ірини Завгородньої за 2018 рік виявлено недостовірних відомостей на 615 тис. грн, у декларації за 2019 рік — 754 тис. грн.

Також зазначимо, що ще раніше під час перевірки щорічних декларацій у судді Конституційного Суду Володимира Мойсика НАЗК встановило ознаки злочину передбаченого ч. 4 ст. 358 Кримінального кодексу України — використання завідомо підробленого документа. А ще НАЗК також склало адміністративні протоколи щодо неподання повідомлень про суттєві зміни в майновому стані суддями КСУ Володимиром Мойсиком та Ігорем Сліденком.

І того, як бачимо вже як мінімум 4 судді Конституційного суду були зацікавленні у скасуванні статті 366-1 Кримінального кодексу України.

Але у цьому  списку кому із суддів Конституційного суду вигідно таке рішення серед перших є -  ФІЛЮК Петро Тодосьович!!!

Підкреслюємо: Стаття 126 Конституції України: «Суддя, який не може підтвердити законність набуття майна – підлягає звільненню».

Петро Філюк - а ні на час проходження співбесіди в лави КСУ, ані перед цим, і навіть по сьогодні – не роз’яснив чітко як в нього з’явились кілька гектарів землі.

Голосування за скасування відповідальності за недостовірне декларування Петром Філюком – є особисто йому вигідним, адже воно дасть можливість уникнути йому покарання! 

Детальніше:

29-30 жовтня 2019 року відбувся позачерговий з'їзд суддів, згідно якого до лав Конститутційного Суду України потрапив ФІЛЮК Петро Тодосьович. Та питання законності призначення і перебування цього судді на теперішньому місці праці залишається відкритим і по сьогоднішній день!!!

Співбесіда Петра Філюка під час кваліфікаційного оцінювання – починається з 53 хв суддів 

Всі відговорки цього судді про безоплатне отримання земельних ділянок, про болотисту місцевість, і про те що ця земля була фактичним сміттєзвалищем є доволі сумнівними. А також свої недостовірні дані в декларації пан Філюк пояснює просто – «не знав», тому й не вписав дані… А чи не повинен суддя Філюк знати таку важливу істину:  «незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності», яка і міститься в частині 2 статті 68 Конституції України. Хоча як суддя Закони він мав би знати, тоді до чого відговорки «я просто не знав тому й не вписав» - мова йде, приміром, про дохід від продажу авто більш як за 337 тис. грн(відео. Поч.1 год 12хв). Добре, приміром скажемо так: Закони він знає, відповідно його відговорка в стилі «не знав, тому не вписав»  - аж ніяк не має звільняти його від відповідальності – чи не так!??? От приміром, якщо б йому як судді підозрюваний у злочині під час засідання сказав: «я не знав, що в мене кишені був пістолет і тому з ним зайшов в приміщення банки чи суду, а коли дізнався – то пред’явив»… Який був наслідок з такої ситуації??? – не покарав би він цього підозрюваного!??? Так що, знав чи не знав – Закон має бути для всіх один – та як бачимо не у випадку пана судді Петра Філюка!!!

Петро Філюк – колишній голова апеляційного суду Волинської області.  Він увійшов до списку недоброчесних кандидатів до КСУ за інформацією Центру протидії корупції та ВГО "Автомайдан".

Згідно даних аналітики, Філюк безкоштовно отримав шість земельних ділянок під Луцьком загальною площею 2,5 га. За його словами, цю землю йому виділила сільська рада безкоштовно, тому що на ній було сміттєзвалище. Ринкова вартість землі у цьому районі сягає 1000 доларів за сотку. Сьогодні тут розміщено маєток судді: 3 будинки, альтанка та приміщення, схоже на величезний погреб. Офіційним власником будинку є його батько.

Помешкання службовця знаходиться у селі Тарасове Луцького району. Ще з 90-х років це село славиться багатими мешканцями, тому і отримало назву — «царське». Розкішним маєткам із водоймами, вежами та мурами позаздрили б і колишні вельможі. Привабливість цього населенного пункту полягає у близькості до Луцька — воно знаходиться на околиці міста. Посадовець задекларував три земельні ділянки загальною площею понад два гектари та житловий будинок площею 252,5 кв.м., щодо цього будинку – то задекларована вартість маєтка – 326 875 грн – явно занижена.

У цьому ж селі Тарасове понад 4 гектари землі має його близька особа (син). Члени комісії цікавилися, в який спосіб набуте право власності на ці ділянки, оскільки адреса проживання дружини та сина судді – саме це селище та один і той самий будинок. У Петра Філюка запитали, чи 2,41 та 4 гектари є одним масивом, чи різними. Петро Філюк відповів, що справді його синові виділяли під ведення особистого підсобного господарства 2 гектари у 2006 році, а потім змінилося цільове призначення і стало два акти. Отже, йдеться про ділянку площею 2, а не 4 гектари. Петро Філюк пояснив, що ділянки надали рішенням сільської ради для ведення особистого підсобного господарства. А згодом призначення частини цих ділянок змінили під будівництво рішенням тієї ж  сільради. Та на актуальне питання коли і якими документами змінено правовий статус ділянок площею 2 гектари – пан суддя актуальної відповіді не надав, посилався лише на наявні державні акти, де можна побачити, що розмір ділянки збігається, також є схеми ділянки.

Все це дуже схоже на стандартну і не зовсім законну схему по заволодінню земельною ділянкою чи не так???

А саме цікаво те, що після співбесіди 03.10.2018 року, що щодо Петра Філюка Вища кваліфікаційна комісія суддів вирішила зупинити кваліфікаційне оцінювання та визнала підтвердженою інформацію про недостовірність тверджень, вказаних суддею у декларації доброчесності судді за 2016 рік.

Тобто Вища кваліфікаційна комісія суддів практично визнала Петра Філюка – НЕДОБРОЧЕСНИМ СУДДЕЮ!??? Тоді питання – а яким чином згодом він, ФІЛЮК Петро Тодосьович таки став суддею Конституційного Суду України!???

Центр Протидії Корупції

Імена суддів КС, які вбили антикорупційну реформу і відкинули нас на роки назад. 11 "героїв", яких варто знати в обличчя:

 Олександр Тупицький (в центрі). Призначений Януковичем у травні 2013 року. Ексголова Куйбишевського райсуду Донецька. Фігурант антикорупційних розслідувань. Має конфлікт інтересів, бо приховав купівлю земельної ділянки в Криму.

 Олександр Касмінін. Призначений Януковичем у вересні 2013 року. Ексголова Апеляційного суду Полтавської області.

 Олександр Литвинов. Призначений з'їздом суддів у лютому 2013 року. Екссуддя Апеляційного суду Донецької (а згодом і Львівської) області.

 Ігор Сліденко (в центрі вгорі). Призначений Верховною Радою у березні 2014 року (квота ВО Свобода). Суддя-доповідач у справі про декларування. Має конфлікт інтересів, бо отримав протокол від НАЗК за те, що не повідомив про зміни в майновому стані.

 Сергій Сас. Призначений Верховною Радою у березні 2014 року (квота ВО Батьківщина). Колишній нардеп від Батьківщини.

 Віктор Кривенко. Призначений з'їздом суддів в листопаді 2015 року. Ексголова Ради суддів України.

 Володимир Мойсик (в центрі знизу). Призначений Порошенком у січні 2016 року. Колишній депутат від Нашої України. Має конфлікт інтересів, бо отримав протокол від НАЗК за те, що не повідомив про зміни в майновому стані.

 Віктор Городовенко. Призначений з’їздом суддів у листопаді 2017 року. Ексголова Апеляційного суду Запорізької області.

 Ірина Завгородня (внизу праворуч). Призначена Верховною Радою у вересні 2018 року (квота БПП). Екссуддя Вищого спецсуду з розгляду цивільних і кримінальних справ. Має конфлікт інтересів, бо внесла недостовірні відомості в декларації.

 Галина Юровська. Призначена з’їздом суддів у жовтні 2019 року. Екссуддя Вищого спецсуду з розгляду цивільних і кримінальних справ.

 Петро Філюк. Народився в селі Залухів Ратнівського району. З 2004 по 2019 рік очолював Апеляційний суд Волинської області. 30 жовтня 2019 року на XVII позачерговому з'їзді суддів його обрали суддею Конституційного суду України. Фігурант антикорупційних розслідувань

 


Редакція не несе відповідальності за зміст опублікованих повідомлень інформаційних агентств та реклами і може публікувати статті, не поділяючи точку зору автора. 

Автор: Олег Ткачук

Теги: Петро Філюк,суддя Петро Філюк,КСУ,Конституційний суд України,НАЗК,Філюк Петро Тодосьович,Вища кваліфікаційна комісія суддів,недостовірне декларування,декларація,Філюк,суддя Філюк,судья Филюк,Сергій Головатий,Ірина Завгородня
Автор: admin.politica.com.ua