Медицина Великомостівської громади: сьогодні дожились до того, що вночі в лікарні немає де перев’язати пальця – Андрій Сенюк, кандидат на посаду голови Великомостівської громади

Медицина Великомостівської громади: сьогодні дожились до того, що вночі в лікарні немає де перев’язати пальця – Андрій Сенюк, кандидат на посаду голови Великомостівської громади
145698 ПЕРЕГЛЯДІВ

Розділ Програми дій кандидата на посаду голови Великомостівської громади Сенюка Андрія.

Медицина у Великомостівській громаді переживає повну стагнацію і люди покинуті на виживання. Не розумію для чого міська рада свого часу утворила з однієї лікарні 2 окремих комунальних підприємства в такій малій громаді. Наприклад. велика Сокальська ЦРЛ такогособі не дозволила зробити!

Маємо реально складну ситуацію в медицині. Якщо первинку запустили і держава вже почала фінансувати сімейних лікарів, то з вторинкою – катастрофа і ризик закриття. Сьогодні ми дожилися до того, що вночі у місті Великих Мостах немає де в лікарні палець перев’язати!

Добре, що ще є пост швидкої, який підпорядкований КНП ЛОР «Львівський обласний центр екстрено медичної допомоги та медицини катастроф». Та й він не завжди має можливість допомогти людям, бо швидку диспетчера зі Львова можуть відправити і в м. Жовкву і с. Любеля Жовківського району, і в с. Сілець чи м. Червоноград чи інші відділені села на Сокальщині.

По нормативам, наприклад, при інсульті хворого мали б до 1 години доставити в лікарню на лікування. Насправді деколи швидка може приїхати за 1-1,5 години, або взагалі не приїде, бо дуже багато викликів і просто не можливо на всі встигнути. Бригада швидкої сьогодні робить все можливе, щоб рятувати жителів громади, але їх людські можливості обмежені та й сама швидка вже не в найкращому стані через щоденну експлуатацію.

Лікарня на сьогодні навіть немає приймального відділення. Замість нього зробили реєстратуру. Це просто нонсенс! Вважаю, що міський голова з профільним заступником просто бездіяли і просто з тріском провалили медичну реформу в громаді та не мають бачення її розвитку в майбутньому. Можливо, це робилося спеціально, щоб скоротити працівників в лікарні, а приміщення здати в оренду чи продати. Невідомо, але складається таке враження!

Якщо сьогодні людина хвора, вночі навіть крапельницю немає кому поставити, не те що рятувати при якихось важких випадках.

Міською радою не фінансуються, або фінансуються з запізненням, необхідні медичні програми в громаді, як, наприклад, фінансування придбання інсуліну для хворих, яким він потрібний та інші.

Тобто маємо колапс в медицині!

З первинкою теж є проблеми, які замовчуються до виборів, а саме: в міську раду прийшов запит з Національної служби охорони здоров’я щодо наявності в ФАПах по селах пандусів, їх забезпечення та розташування. Якщо приміщення ФАПу знаходиться на другому поверсі і не має пандуса, то Національна служба охорони здоров’я просто може перестати фінансувати всіх працівників первинки з такого ФАПу. В громаді таких необладнаних ФАПів декілька, наприклад в с. Куличків, с. Реклинець (пандус зроблено з порушенням вимог), с. Стремінь. Поки що міська рада мовчить. Не знаю, на що чекають.

Одна з політичних сил знаючи складну ситуацію з ФАПами накручує мешканців громади, що Вам закриють медпункт, а пізніше пишуть, що його збережуть.

Я впевнений, що ми впорядкуємо всі медпункти і залишемо їх працювати.

Як я бачу вирішення цієї ситуації:

1. Першочергово міській раді потрібно забезпечити належними приміщеннями всі ФАПи і провести відповідні ремонти, щоб фінансування первинки стабільно надходило з державного бюджету через Національну службу охорони здоров’я.

2. Вирішити питання щодо фінансування з міського бюджету додаткової бригади медиків швидкої медичної допомоги (3 зміни), які б почергово виїжджали на виклики виключно в межах громади. Ці медики будуть закріплені в штат в структурі (Медицини катастроф).

3. Просити, щоб з обласного бюджету виділили кошти на придбання нового авто­мобілю швидкої медичної допомоги, на якому будуть працювати медики, заробітна плата яким буде виплачуватися з місцевого бюджету громади.

Якщо коштів на нову швидку з обласного бюджету не виділять, міській раді необхідно закупити швидку за свої кошти, або підготувати грант щодо закупівлі швидкої, як це вже зробила Сокальська районна рада і декілька днів тому Сокальська ЦРЛ отримала новий реанімобіль за 114 тисяч євро. Для громади теж добрий би був такий реанімобіль, бо різні можуть бути хворі, а якщо є нормальне обладнання в швидкій, то людину можуть рятувати по дорозі і ця машина дозволяє транспортувати хворого в будь-яку лікарню області. Хто б там що не говорив, але проблеми людей в кожній громаді – це їх проблеми, тому потрібно покладатися лише на свої можливості в такій ситуації. Щодо написання гранту – це зробити не важко, бо є успішний приклад Сокальської районної ради.

Сокальська районна рада закупила реанімобіль в рамках реалізації міжнародного проекту Польща- Білорусь- Україна. Вартість цього спеціального автомобіля склала 3 млн. 140 тис.грн. За умовами проекту, 90% вартості покупки оплатив Євросоюз, 10% - районний бюджет.

Фото: Сорочук Василь

4. Саму лікарню (вторинку) потрібно реформувати в паліативне відділення. Провести набір лікарів, які мають бути в штаті та відсутні на сьогодні. Забезпечити функціонування цілодобового приймального покою в лікарні.

Видатки для громади, щоб утримувати таку структуру будуть складати орієнтовно 2-2,5 млн грн. Це – єдиний правильний вихід, бо найголовніше – здоров’я.

Наприклад, на утримання музичної школи громада в 2020 році витратила 6,5 млн грн, на футбол – 300 тис грн. Проте, на утримання лікарні чомусь завжди не вистачало коштів. Я не проти музичної школи чи футболу, просто потрібно правильно підійти до розподілу бюджету і розподілятися він має прозоро, що на сьогодні не відбувається! Головне громаді думати, як більше заробляти та збільшити надходження до бюджету, а не економити на таких статтях видатків як медицина.

5. Ще одним напрямком, який суттєво може допомогти покращити матеріально-технічну базу медицини – участь у всіх можливих програмах та грантах.

Як приклад, нещодавно Сокальська ЦРЛ отримала нові наркозно-дихальні апарати, апарати УЗД та ЕКГ, сучасний реанімобіль в результаті написання та виграшу Сокальською районною радою гранту в Програмі Транскордонного Співробітництва Польща-Білорусь-України. Загалом Сокальська районна рада виграла з партнерами гранти по трьох проектах на загальну суму близько 1 мільйон євро.

Великомостівська рада, на жаль, немає сьогодні таких успіхів. Потрібно, щоб відділ, який вже створений в міській раді, був повністю укомплектований, займався написанням грантів, а не допомогою бухгалтерії.

Хочу зазначити, що, як правило, в кожному такому проекті 10% від загального кошторису проекту виділяє співфінансування міська рада, а 90% – це кошти Євросоюзу чи грантової програми, які залучаються в місто. Тому за рахунок грантових програм можна залучити кошти загальною сумою ще декількох бюджетів міської ради в рік.

Ще одним важливим завданням є збереження всіх ФАПів у селах громади, оскільки керівництво міської ради запланувало скорочення з січня 2021 року декілька ФАПів. Вважаю що потрібно зберегти всі ФАПи, які є сьогодні в громаді. Це не такі великі видатки для Великомостівської громади і в бюджеті достатньо коштів, щоб їх оплатити.

Андрій Сенюк, кандидат на посаду голови Великомостівської громади

Теги: Андрій Сенюк, кандидат на посаду голови Великомостівської міської ради, кандидат на посаду голови Великомостівської міської ради Андрій Сенюк, Великі Мости Андрій Сенюк, Село Двірці, Село Волиця, Сокальський район, Львівська область, депутат Сокальської районної ради Андрій Сенюк, Великомостівська ОТГ, Великомостівська об’єднанана територіальна громада, Сенюк Андрій Іванович, Сенюк Андрій Іванович самовисуванець, Розвинена і заможна громада – успішна Україна, Розвинена і заможна громада – успішна Україна Андрій Сенюк, Андрій Сенюк Кінологічний навчальний центр, Основні напрямки розвитку Великомостівської громади Андрій Сенюк, дороги Андрій Сенюк, екологія Андрій Сенюк, Медицина Андрій Сенюк, Соціальний захист Андрій Сенюк, новини Андрій Сенюк, Андрій Сенюк Вікіпедія, Андрій Сенюк Біографія, Андрій Сенюк Великі Мости, Андрій Сенюк Двірці, Андрій Сенюк Бутини, Андрій Сенюк Боянець, Андрій Сенюк Купичволя, Андрій Сенюк Стремінь, с. Реклинець, с. Борове, с. Куличків, с. Волиця, с. Заріка, с. Пристань, с. Підовге, с. Шишаки, Андрій Сенюк Великі Мости Сокальський район, с. Двірці Сокальський район, с. Бутини Сокальський район, с. Боянець Жовківський район, с. Купичволя Жовківський район, с. Стремінь Сокальський район, с. Реклинець Сокальський район, с. Борове Сокальський район, с. Куличків Сокальський район, с. Волиця Сокальський район, с. Заріка Сокальський район, с. Пристань Сокальський район, с. Підовге Сокальський район, с. Шишаки Сокальський район, м. Великі Мости Червоноградський район, с. Двірці Червоноградський район, с. Бутини Червоноградський район , с. Боянець Червоноградський район , с. Купичволя Червоноградський район, с. Стремінь Червоноградський район, с. Реклинець Червоноградський район, с. Борове Червоноградський район , с. Куличків Червоноградський район, с. Волиця Червоноградський район , с. Заріка Червоноградський район , с. Пристань Червоноградський район, с. Підовге Червоноградський район, с. Шишаки Червоноградський район, Андрій Сенюк Сокальський район Львівської області, Андрій Сенюк Червоноградський район Львівської області.
Автор: admin.politica.com.ua