У Нацполіції пришвидчують передачу до суду частини справи про вбивство дитини депутата Київоблради Соболєва

У Нацполіції пришвидчують передачу до суду частини справи про вбивство дитини депутата Київоблради Соболєва
168502 ПЕРЕГЛЯДІВ

Печерський районний суд обмежив строк ознайомлення з матеріалами справи потерпілим та їх представникам у кримінальному провадженні про вбивство 3-річного Олександра Соболєва, яке було скоєне 1 грудня 2019 року на перетині вулиць Льва Толстого і Тарасівської в центрі Києва. Відповідне рішення, оприлюднене у відкритій частині судового реєстру 5 жовтня 2020 року, наприкінці вересня ухвалив слідчий суддя Роман Новак.

З його тексту випливає, що служитель Феміди задовольнив клопотання слідчого в ОВС ГСУ Національної поліції Олександра Омельченка щодо обмеження терміном до 5 жовтня 2020 року батькам загиблої дитини - Вячеславу та Інні Соболєвим, а також їх адвокатам строків ознайомлення з матеріалами про вбивство хлопчика.

"Після спливу вказаного строку, вони будуть вважатися таким, що реалізували своє право на доступ до матеріалів", - зазначено в тексті відповідної ухвали судді Новака.

Раніше Dетектив-Info детально розповідав про скандальне завершення слідства в історії про спробу замаху на бізнесмена з донецьким корінням Вячеслава Соболєва, який наразі правоохоронцями інтерпретовано як спробу вбивства Нодари Асояна, що відомий в статусі так званого "злодія в законі" на прізвисько "Нодар Руставський".

На етапі досудового слідства підозри у причетності до скоєння вбивства дитини Соболєва було висунуто 6 особам.

Передусім, йшлося про вирогідних організаторов - чеченця Юсупа Абуєва та уродженця Дніпропетровщини Юрія Ткаченка. Силовики вважали, що парочка цих достойників, які наразі перебувають у розшуку, ймовірно переховується на Кіпрі. Епізоди в їх причетності до інциденту (принаймні Абуєва), що склолихнув українську столицю в перший день зими минулого року вивчаються в рамках окремого провадження.

Окрім Абуєва і Ткаченка, під час слідства підозри у причетності до вбивства біля ресторану "Маріо" 1 грудня 2019 року було оголошено ще кільком особам. Буквально по "гарячих слідах" - кілеру Андрію Лаврезі та його наводнику Євгену Семенову, що були взяті під варту. 28 вересня 2020 року цим уродженцям Одещини та Черкащини подовжили строк тримання під вартою до 27 жовтня поточного року. З матеріалів судового реєстру випливає, що наразі вони виступають єдиними підозрюваними в кримінальній справі про вбивство дитини Соболєва, розслідування по якій було завершено 20 серпня 2020 року.

У той же час, як повідомлялося на сторінках Dетектив-Info, в історії фігурували ще щонайменше двоє підозрюваних.

Йдеться про ймовірних пособників зловмисників, яких заґратували навесні 2020 року - студента Олександра Раєва та Ібрагіма Шахгірієва. Відомо, що раніше екстрадиції останнього до Російської Федерації вимагали силовики "Північного сусіда" за звинуваченнями в участі в складі терористичного угрупування в збройному конфлікті на території Сирії (ч.2 ст.208 КК РФ). Шахгірієва тоді "приголубив" та взяв на поруки один із народних депутатів України. Паралельно достойник з бази розшуку Інтерполу намагався легалізуватися на території нашої держави.

Для цього волелюбний син Кавказу надав документи про укладання ним в квітні 2016 року шлюбу з мешканкою Житомирщини, що було використано задля отримання підстав клопотати про отримання посвідки на проживання в Україні. Згодом цей правочин було визнано фіктивним, а щодо Шахгірієва в липні 2018 року було скерован обвинувальний акт за звинуваченнями в підробці документів. Понад два роки Печерський райсуд Києва не міг провести підготовче засідання в цій історії, а 1 жовтня 2020 року - обвинувальний акт повернули прокурору для перекваліфікації з урахуванням набуття сили норми про кримінальні проступки.

Згідно заявленій у ЗМІ інформації Вячеслава Соболєва, наразі Ібрагіму Шахгірієву скасовано підозру у пособництві вбивству дитини депутата Київської обласної ради. Окрім нього, з скандальної історії вивели Олександра Раєва, якого 1 вересня 2020 року Святошинський райсуд Києва засудив за переховування відомостей про вбивство біля ресторану "Маріо" до трьох місяців, (ч.1 ст.396 КК України) одначасно звільнивши його на волю "у зв'язку з відбуттям покарання".

detective-info.com.ua

Теги: Олександр Соболєв,Печерський районний суд,депутат Київської облради Вячеслав Соболєв,Вячеслав Соболєв,Нодар Руставський,Нацполіція,вбивство дитини Соболєва,Юсуп Абуєв,Юрій Ткаченко,Ібрагім Шахгірієв,Олександр Раєв
Автор: admin.politica.com.ua