Богдан Данилишин: Маніпулятивні заяви заступника Голови НБУ Дмитра Сологуба шкодять відносинам України з міжнародними партнерами та є неприпустимими для керівників державних структур високого рівня

Богдан Данилишин: Маніпулятивні заяви заступника Голови НБУ Дмитра Сологуба шкодять відносинам України з міжнародними партнерами та є неприпустимими для керівників державних структур високого рівня
142007 ПЕРЕГЛЯДІВ

В опублікованому 25 вересня інтерв’ю Інтерфакс-Україна заступник Голови Національного банку Дмитро Сологуб заявив про те, що Україні “кредит довіри від МВФ треба здобувати практично "з нуля". Вважаю, що подібні маніпулятивні заяви шкодять відносинам України з міжнародними партнерами та є неприпустимими для керівників державних структур високого рівня. Або людина до цього часу не усвідомлює де вона працює, або свідомо старається дискредитувати Україну в очах світової громадськості.

Скріншот: сайт interfax.com.ua

Президент України Володимир Зеленський в своїх численних розмовах з представниками міжнародних фінансових організацій надав нового імпульсу нашим стосункам з ними. Для мене є очевидним, що в умовах економічної кризи та значних потреб у фінансуванні антикризових заходів, у тому числі шляхом залучення міжнародної фінансової підтримки, представники державних інституцій мають бути більш стримані у висловлюванні особистих думок, аби не повторювати ситуацію, яка виникла на початку липня, коли після заяви ексочільника Національного банку про політичний тиск було скасовано угоду з випуску 12-річних єврооблігацій на 1,75 мільярда доларів.

Ми маємо підтримувати активний діалог і співробітництво з МВФ, але бачачи майбутнє і чітке розуміння позицій всіх сторін.

Разом з тим, хотів би нагадати, що за період 2014-2020 рр. Україна перебувала у трьох програмах МВФ (Стенд-бай (SBA) – у 2014-2015 рр. та у 2018-2019 рр. та Розширеного фінансування (EFF) – у 2015-2018 рр.), вибірка кредитних коштів за якими становила менше 40%, у тому числі: за програмою SBA (2014-2015) – 27% (отримано 2 транші з 9) – програма достроково завершена з ініціативи української сторони у зв’язку з переходом до EFF; за програмою EFF (2015-2018) – 50% (отримано 4 транші з 16); за програмою SBA (2018-2019) – 36% (отримано 1 транш з 3).

В рамках поточної програми співпраці з МВФ був отриманий перший транш у розмірі 2,1 млрд. доларів США у червні 2020 року, що становить 42% від загального обсягу програми. Передбачалося, що до кінця 2020 року буде отримано ще два транші по 700 млн. доларів США, що мало б довести вибірку коштів за програмою до 69%.

Судячи з висловлювань пана Сологуба, то після фактичного провалу всіх програм з МВФ, нам дійсно все треба було починати з нуля. Кожну нову Програму. Тому представникам колишнього Правління НБУ варто будо б активно включатися в розбудову інституційної спроможності НБУ, підтримувати дії нового Голови НБУ Кирила Шевченка , а не демонструвати свою позицію, яка багато в чому, на мій погляд, є антидержавною. А оцінку дій монетарного блоку, куратором якого є пан Сологуб, Рада НБУ не одноразово оцінювала не з найкращої сторони.

Вважаю, що усім залученим до процесу міжнародного співробітництва сторонам потрібно зосередитися на злагодженій роботі та чіткому дотриманні плану виконання умов міжнародних угод. Це дозволить Україні залучити достатні фінансові ресурси для підтримання процесів відновлення економічного зростання як за кредитами міжнародних фінансових організацій, так і шляхом виходу на міжнародні фінансові ринки, які є чутливими до позиції міжнародних інституцій.

У подальшому потрібно докладати всіх зусиль для прискорення проведення структурних та інституційних реформ, спрямованих на збільшення інвестиційної привабливості України та зменшення залежності від кон’юнктури фінансових ринків.

Голова Ради НБУ, Академік НАН України Богдан Михайлович Данилишин

Теги: Богдан Михайлович Данилишин, Богдан Данилишин,Богдан Данилишин НБУ,Данилишин НБУ , Голова Ради НБУ,МВФ ,Дмитро Сологуб
Автор: admin.politica.com.ua