Корупція в Одеському ДАБІ: як чиновники дають дозвіл на життя в недобудовах

Корупція в Одеському ДАБІ: як чиновники дають дозвіл на життя в недобудовах
21893 ПЕРЕГЛЯДІВ

Державна архітектурно-будівельна інспекція Одещини дозволяє вводити в експлуатацію недобудовані будівлі. Крім того, в області спостерігається різке зростання кількості виданих документів на введення в експлуатацію будинків, які будувалися від 2-х днів до кількох місяців, що говорить про відсутність контролю за будівельними нормами та їх перевірок.

Про це повідомляють “Економічні новини”.

“Цинізм одеських чиновників обласного Департаменту ДАБІ досяг свого апогею, коли виконувач обов'язків директора департаменту ДАБІ в Одеській області Андрій Грейц ввів в експлуатацію семиповерховий багатоквартирний будинок, де забудовник не встановив навіть ліфти”, – зазначає автор статті.

Як повідомляє інтернет-видання "Монітор", до них у редакцію звернулися інвестори ЖК «Авангард», який зводять в однойменному селищі під Одесою. Вони поділилися інформацією про кричущий випадок корупції з боку чиновників департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції в Одеській області. Сутність зловживання полягає в тому, що ДАБІ в Одеській області дала добро на введення в експлуатацію житлового комплексу «Авангард», який ще далекий від завершення будівництва. При цьому чиновники під час обстеження ЖК не помітили відсутності ліфтів, вікон, повноцінної пожежної сигналізації тощо.

Відповідна довідка про розгляд документів, наданих для прийняття в експлуатацію закінченого будівництва та видачі сертифіката за адресою смт Авангард, вул. Виноградна, 1, була підписана 31 липня 2020 року головним інспектором будівельного нагляду інспекційного відділу департаменту ДАБІ в Одеській області Кузьменко О.О.

Посадових осіб Департаменту ДАБІ не збентежила відсутність ліфтів і вікон, невиконані в повному обсязі облицювальні роботи, відсутність пожежної сигналізації й умов для створення доступного середовища для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

А якщо поглянути в Реєстр будівельної діяльності, то взагалі стає незрозуміло, яким чином чиновники зареєстрували сертифікат за № ІУ 122200904491 при відсутності інформації про проведену експертизу проєктної документації, недійсний сертифікат відповідальної особи технічного нагляду, взагалі при відсутності будь-якої інформації про показники житлового будинку (площа, поверховість, кількість квартир).

За інсайдерською інформацією, причиною цього є те, що на об'єкті побудовано набагато більше, ніж вказано в проєктний документації.

Схема роботи вічно ліквідованого державного органу.

Під прапором реформи і чергового витка боротьби з корупцією в будівельній галузі в.о. директора Департаменту Андрій Грейц зумів втілити в життя мрію всіх попередніх начальників – «міркувати винятково на трьох». Він монополізував право рішення про введення в експлуатацію, давши виняткові повноваження інспектору Аллі Кузьменко, з якою його пов'язують довгі роки спільної і «плідної» роботи ще в Миколаївському ДАБК.

andrej-grejc-sluga-gorovyh-i-nastrojshhik-shem
Андрій Грейц Фото: rnbee

За результатами неформальної економічної активності з боку забудовника прямо в приміщеннях Департаменту Кузьменко видає позитивну довідку про можливість ввести в експлуатацію об'єкт. Своєю чергою, начальник дозвільного відділу Юлія Фірко забезпечує присвоєння реєстраційного номера в Реєстрі будівельної діяльності.

Остання працює в ДАБІ Одеської області ще з часів Кучера-Сергієнко-Кудрявцева, почавши з посади інспектора роботи з дозвільними документами. І є ключовою ланкою (а вірніше, «кнопкою») корупційної схеми «5 дол. за кв.м».

Показовим є те, що реєстрація дозвільних документів з порушеннями будівельного законодавства, прийняття багатьох незаконних рішень, які стали підставою для відкриття кримінальних проваджень, наявність доган за систематичні й безпідставні відмови в реєстрації дозвільних документів жодним чином не заважають і далі втілювати у життя свої корупційні схеми навіть в процесі реформування системи державного контролю.

Першим етапом впровадження Єдиної електронної системи у сфері будівництва в рамках реформування галузі містобудування України став Реєстр будівельної діяльності. Проаналізувавши його за останній місяць, можна з упевненістю сказати, що темпи реєстрації документів на будівництво в Одеській області прискорюються з геометричною прогресією.

Цікаво, що більшість об'єктів розміщені саме в прибережних населених пунктах – Лиманка, Молодіжне, Фонтанка. Вони є одними з найбільш привабливих для будівництва завдяки своєму розташуванню і близькості до моря.

Терміни будівництва цих об'єктів коливаються від двох днів до декількох тижнів, що ніяк не бентежить посадових осіб ДАБІ в Одеській області, які дуже поспішають з реєстрацією документів на будівництво, поки перебувають на своїх посадах.

Містобудівні умови й обмеження, які повинні бути зображені в Реєстрі будівельної діяльності, дивним чином відсутні у відповідних розділах і базах даних, доступних для перегляду.

Ось кілька прикладів.

Об'єкт будівництва: «Реконструкція господарчої будівлі за адресою Одеська область, Ізмаїл, вулиця Аврамівська, 70 / 1В під нежитлові приміщення з подальшим його розподілом на три нежитлових приміщення без зміни зовнішніх геометричних розмірів фундаментів у плані». Повідомлення про початок будівельних робіт зареєстровано 22 липня 2020, а будівництво закінчено 27 липня 2020 року, тобто за 6 днів!

o_1dile4asq1ef5etipbr1mm5kikg3
Ілюстрація: dobronews.city

У Реєстрі зазначено, що містобудівні умови та обмеження видані управлінням містобудування та архітектури міської ради Ізмаїла за №58 від 05.06.2020, але на сайті управління зазначений документ відсутній.

Об'єкт будівництва: «Будівництво житлового будинку» за адресою Одеська область, Овідіопольський район, смт Таїрове, вулиця Бірюзова – будівництво здійснювалося за 7 днів, 21.07.2020 почали, а вже 27.07.2020 – закінчили.

Далі ще швидше.

Житловий будинок з господарськими будівлями в Овідіопольському районі, село Лиманка, взагалі побудований за 3 дні, судячи з реєстрації документа на будівництво і документа, що свідчить про введення в експлуатацію.

Про жодне дотримання будівельних норм і їх перевірки не йдеться. Державний орган працює на повну, як супермаркет під час різдвяних знижок, продаючи охочим будь-які види документів.

Відсутність контролю державних органів за об'єктами, що будуються, маніпулювання влади термінами  розгляду документів у зв'язку з пандемією в усій країні, плутанина у центральному апараті Держархбудінспекції та її територіальних органах з огляду на ліквідації, а також реформи будівельної галузі в цілому призводять до масштабної, неконтрольованої корупції всіх ланок цієї структури.

stopcor.org

Теги: Андрій Грейц,ДАБІ Одеської області,Алла Кузьменко,ЖК «Авангард»,корупція ДАБІ,Корупція в Одеському ДАБІ,недобудова
Автор: admin.politica.com.ua