Ігор Тинний: «Як знищення зеленої енергетики допоможе Коломойському й далі "заробляти" $1,2 млн на добу».

Ігор Тинний: «Як знищення зеленої енергетики допоможе Коломойському й далі "заробляти" $1,2 млн на добу».
20418 ПЕРЕГЛЯДІВ

В Україні вкотре намагаються використати судову систему для морального і правового знущання з бізнесу та знищення інвестиційного клімату.

Група депутатів Верховної Ради внесла ініційоване Олександром Дубінським подання в Конституційний суд щодо нібито незаконності зелених тарифів. Завдання - посіяти хаос і зруйнувати галузь відновлюваної енергетики (ВДЕ), визнавши заднім числом неконституційними методи стимулюючого тарифоутворення, ухвалені Верховною Радою 11 років тому.

Для інвесторів у ВДЕ ця ганебна ініціатива нардепів, орієнтованих на власників феросплавних заводів, не стала несподіванкою. Юристи "дніпровських металургів" почали шукати професійних юристів, які взялись би за цю брудну справу, понад пів року тому. Інформація про замовників швидко стала відома. Олександр Дубінський - інформаційний "таран" Коломойського і його партнерів, публічно очолив цей процес. Цей депутат широко відомий відсутністю будь-яких моральних принципів і готовністю старанно виконувати волю своїх господарів. За поливання брудом опонентів йому щедро платили і платять, сам він не відрізняється хистом у бізнесі, віддаючи перевагу скупці десятків квартир у Києві, про що було якісне журналістське розслідування.

Кінцевих бенефіціарів та інвесторів процесу вся країна добре знає. Особисто я ніколи не вважав їх бізнес-групою. Навіть до афери з Приватбанком. Вони завжди були і лишаються найпотужнішою в Україні організованою злочинною групою. Талановиті шулери, які заборгували народу України десятки мільярдів доларів через оборудки з Приватбанком і авіакомпаніями, різноманітними державними енергокомпаніями ПАТ "Укрнафта", ПАТ "Центренерго", НАЕК "Енергоатом" тощо.

Наприклад, зовсім недавно ПАТ "Центренерго", при собівартості, як мінімум, 1,62 гривні (яку підтвердило офіційно Правління компанії, а, насправді, вона суттєво вища) радісно продало заводам Коломойського, через його посередників, електричну енергію по 1,07 гривні. Прямі збитки державі - десь 2,5 мільярда гривень, відразу, тільки за один квартал поточного року. І це вже після того, як високопосадовці радісно відрапортували про "повернення" ПАТ "Центренерго" під контроль держави!

Всім раджу глянути блискучі журналістські розслідування програми "Схеми" "Радіо Свобода" щодо механізму розграбовування НАЕК "Енергоатом" та ПАТ "Центренерго" на користь приватних трейдерів. Так само, як і розслідування програми "Наші гроші" Дениса Бігуса про те, як правління ПАТ "Центренерго" сховалось на базі відпочинку у дрімучому лісі замість офісу в центрі столиці. Рейдери та й годі.

Яка ціна питання? Орієнтовно, неринкова знижка на електроенергію для цих талановитих інвесторів у державні посади та суди сягає 1,2 млн доларів США на добу!! Непоганий "бізнес"? Точно кращий, ніж інвестувати у будь-які нові заводи чи електростанції. Принцип сарани, яка поїдає все, що трапляється на шляху, і перелітає далі у пошуках нових місць і нових жертв.

Зараз у них часи небувалого розквіту. Можна експлуатувати на шару, без приватизації, державні вугільні шахти, державні збагачувальні фабрики, покласти на державу сплату всіх заробітних плат і видатків, приватизувавши лише прибутки.

Є для українців добра новина, що частиною оборудок зацікавились ФБР у США. Бо на вкрадені тут кошти купувались металургійні активи та нерухомість у Новому Світі. А походження коштів однаково кримінальне - чи то гроші, виведені з націоналізованого банку за фіктивними угодами, чи гроші платників податків, виведені з державних енергокомпаній за допомогою контрольованих чиновників Валерія Тарасюка та Дмитра Коваленка, а також їхніх політичних кураторів Андрія Геруса та Олександра Дубінського.

Цікавий факт: поверхневе опитування серед депутатів, які підписували Конституційне звернення, показало, що понад половина з них не розуміють, як працює ринок електроенергії та не можуть пояснити, навіщо намагаються знищити галузь ВДЕ, у яку вкладено понад 10 млрд доларів і переважно іноземцями. Для більшості це просто така політична подяка своїм спонсорам. Більшість також продовжують стверджувати, що вони захищають ВДЕ і є прибічниками чистої екологічної енергії. Деякі навіть запропонували відкликати свої підписи під поданням. Цинічна уловка, коли знаєш, що відкликання підпису не призведе до зупинки розгляду питання у суді. Партія "Слуга народу" привела у владу багато нових облич, на жаль, не всі з них є водночас компетентними та порядними.

Адже перегляд будь-якого законодавства зворотним чином – це завжди травма для економіки. По-іншому бути не може. Фактично це підриває основоположний принцип недоторканності приватної власності.

Як знищення зеленої енергетики допоможе Коломойському й далі заробляти $1,2 млн на добу 01

Цим публічним судовим процесом його ініціатори намагаються вирішити два основних завдання. По-перше, відлякувати далі від України іноземців, аби країна лишалась замкненою в собі, і виключно ті самі олігархічні групи й надалі мали в ній вплив. Бо, чим більше заходить іноземного капіталу, який вимагає прозорих правил гри, тим менший їх вплив. І через корупційні схеми вже не вийде отримувати преференції, треба буде конкурувати за ринковими законами. Друга мета - ще простіша і зрозуміліша. Щоб була можливість красти 1,2 млн доларів на добу - потрібна жертва, коштів державних енергокомпаній вже замало. Численні (понад 300 компаній середнього масштабу і тисячі маленьких ліцензіатів) та інтелігентні інвестори у ВДЕ здаються "братві" легкою здобиччю.

Електричну енергію мусить робити дешевшою не адміністративний вплив, не призначення своїх людей в регулятор НКРЕКП, а велика пропозиція цієї енергії, вироблена на сучасних нових електростанціях. Однак вони хочуть консервувати стару систему, бо зараз контролюють державні станції, не вклавши в них жодної копійки. Це, де-факто, бізнесове рейдерство з політичним прикриттям.

Факт визнання неконституційним чогось, якогось механізму, який діє вже понад десятиріччя, сам по собі є ідіотизмом. І той факт, що за ці 10 років Верховна Рада, не одне скликання (вже третє), ухвалювала десятками закони по ВДЕ, а тепер частина депутатів, які нещодавно самі голосували за встановлення цих тарифів і їхню зміну, вони ж самі пропонують визнати неконституційними свої попередні рішення. Я підтримую легалізацію проституції в Україні, але не думав, що це почнеться з рідної енергетичної галузі...

До чого ми так далі прийдемо? Що ще скасуємо? Декларацію незалежності? Януковичу судимості вже скасували, і дарма, якщо хтось забув.

Українські та іноземні інвестори у ВДЕ закликають зовнішніх кредиторів України, старі демократії Європейського Союзу та Сполучених Штатів та міжнародні фінансові організації звернути увагу на правовий і політичний тиск на цивілізований бізнес.

Ніщо не зупинить поступ технічного прогресу в світі та становлення демократії та ринкової економіки в Україні. Пам'ятаймо, що це лише агонія старої політико-економічної моделі. В майбутній Україні не буде місця ні олігархам, ні імпортному вугіллю, мазуту, газу, ТВЕЛам - не має значення. Ми, як і Європа, будемо вільними і енергетично незалежними. Все буде ВДЕ, все приватним і високоефективним. Сарана довго не живе.

Ігор Тинний

Цензор.НЕТИсточник: https://censor.net/ru/r3216709

Теги: Ігор Тинний,зелена енергетика,Ігор Коломойський,ВДЕ,Енергоатом,Центренерго,Укрнафта,зелений тариф,відновлювальна енергетика
Автор: admin.politica.com.ua