Реформа СБУ: чи можна буде довіряти головній спецслужбі країни?

Реформа СБУ: чи можна буде довіряти головній спецслужбі країни?
84529 ПЕРЕГЛЯДІВ

Про те, що державі треба як найшвидче проводити складну та надсерйозну роботу по вдосконаленню Служби безпеки було відомо ще за часів Петра Порошенко. Втім, так сталося, що тоді влада намагалася вирішити якісь нагальні потреби: спочатку всі сили було направлено на хоча б мінімальну зупинку ворога, який захоплював наші території, потім – на вгамування економічної кризи. 

Звісно, проводилися серйозні реформи у поліції (обсяг роботи, який було виконано, просто дуже великий). Хоча після звільнення Хатії Деканоїдзе, Аваков зумів фактично повернути стару систему, знищивши всі досягнення нанівець. Проводилася реформа податкової служби, готувалися зміни у прокуратурі, розвідці та безпосередньо СБУ. Але до Служби руки так і не дійшли. Чи то через небажання окремих генералів, чи то через те, що спецслужба так чи інакше виконувала свої головні обов’язки. Звісно, не без зашкварів та провалів, але контртерористичні заходи, треба визнати, були на висоті. Як це не прикро визнавати, але з 2014 по 2019 контракти із СБУ розірвало дуже багато по-справжньому відданих Україні професіоналів. Причина тому була зовсім банальною: надто малі зарплати. Оперативники ДЗНД, ДКІБ, «Альфи» та інших департаментів заробляли копійки, тижнями або взагалі місяцями не бачили сімей та постійно ризикували життям. При цьому обсяг роботи, який звалився їм на плечі, був просто величезним. 

То ж, коли службу очолив Іван Баканов, який взагалі був ну дуже далекий від спецслужб та роботи у державному органі такого масштабу, величезна кількість людей одразу вирішила, що Зеленський та його друг одразу зіллють СБУ. І хоча від Зе команди чекати якоїсь ефективної роботи не було чого, оскільки із новим президентом прийшли або зовсім бувалі махінатори, або некваліфіковані люди, які навіть власним фірмам ладу не могли дати. 

Українці на тимчасово окупованих територіях мають відчувати ...

Іван Баканов

Як би там не було, Баканов хоча й став героєм мемасиків про лейтенанта, який командує генералами, реально зміг здивувати. Про те, чому Зеленський призначив саме його на відповідальну посаду, гадати нічого: новий президент просто вирішив, що очолити СБУ має людина, якій він зможе довіряти на всі 100 відсотків. І, так сталося, що колишній керівник «95 кварталу», судячи з усього, реально усвідомлював, куди він потрапив. Принаймні коли Зе команда на початку своєї роботи гуляла десь у елітних кабаках, Баканов сидів у своєму кабінети та намагався розібратися у всіх тонкощах роботи величезної спецслужби, яка протистоїть ФСБ. Більше того, очільник СБУ проявив не абияку принциповість у відстоюванні власної позиції під час конфлікту між представниками Портнова-Коломойського на Банковій. Тоді Андрій Богдан намагався вичавити всіх працівників спецслужби з тоді ще Адміністрації президента. Але йому це не вдалося, оскільки Баканов мав і не абиякий вплив на Зеленського, і цілком усвідомлював необхідність безперешкодної роботи СБУ на АП.

Що ж стосується якихось досягнень служби під керівництвом 45-річного лейтенанта, то вони, безсумнівно, є. Першим є проштовхування реформи СБУ, яка зможе і надати працівникам більше повноважень, і підняти їм при цьому зарплати хоча б на рівні НАБУ. Це надасть і ефективності, і мотивації. Більше того, боротьба Баканова за закон про діяльність СБУ та його аргументування такої необхідності свідчать про те, що він впорався із завданням та вже почав розумітися на нюансах роботи «контори». 

Крім цього, треба зауважити про те, що проект реформи викликав не абияку протидію з боку деяких «Слуг народу» та нардепів з ОПЗЖ. Це лише каже про адекватність запропонованих Бакановим та іншими експертами змін.

Але ж, крім оцінок запланованим реформам треба звернути увагу й на те, що наразі відбувається у Службі. Попри наявність зашкварів та корупційних чинників, які існували при будь-якому голові СБ, робота відомства не тільки не припинялася, але й була набагато краще налагоджена. Принаймні у кількох департаментах, яким раніше блокували нормальну роботу під будь-яким приводом. Скажімо, хоче оперативник взяти у розробку якогось корумпованого нардепа, але навіть для того, щоб розпочати збір доказів та піти далі і розпочати досудове розслідування, йому навіть не треба отримувати дозвіл від шефа. Раніше такі зусилля душили одразу, оскільки кожен з офіцерів боявся отримати по шапці від керівництва за намагання копати «не під тих» людей. Зараз такого немає, а чимало парламентарів опинилися під прицілом через свої дії. Звісно, залишаються недоторкані зрадники типу Медведчука. Але, нажаль, розпочати їх переслідування насправді буде можна тільки якщо так вирішать на Банковій і навіть позиції Баканова тут замало.

Отже, якщо чинному голові СБУ вдасться вдало провести реформу, закінчити розбірки із корумпованими співробітниками та остаточно навести порядок у відомстві, за кілька років спецслужба перетвориться у справжній діамант. Але ж, відсторонившись від зашкварів, можна зізнатися, що поки СБУ виконує свої обов’язки та іноді робить це ніяк не гірше, аніж раніше. 

 

Теги: СБУ, Петр Порошенко,Хатія Деканоїдзе, Іван Баканов,Баканов,Андрій Богдан ,ОПЗЖ