Якщо Зеленський не звільнить Буславець та не вижене Шмигаля, від української енергетики не залишиться нічого

Якщо Зеленський не звільнить Буславець та не вижене Шмигаля, від української енергетики не залишиться нічого
181979 ПЕРЕГЛЯДІВ

Олігархічно-кланова боротьба, яку по беззаконню запустили Коломойський та Ахметов після приходу до влади Зеленського, є настільки кривавою з економічної точки зору, що навіть у дев’яності такого не було.

Олігарх з Дніпра, який виявився бізнес-партнером кума Путіна Віктора Медведчука, у минулому році захопив найласіше підприємство в енергетичній сфері, яке юридично належало державі – «Центренерго», а також протягнув закони про можливість придбання електроенергії у Росії та закупівлі під виглядом російського вугілля з «ДНР» та «ЛНР». Це всерйоз зменшило монополію Ріната Ахметова, який володіє більшістю енергогенеруючих компаній України.

Втім, донецький підприємець, як виявилося, цілком здатний відновити статус-кво та проштовхнув замість взагалі більшості неспроможних керувати навіть власними бізнесами членів уряду Гончарука повністю підконтрольних собі менеджерів. Більше того, завдяки домовленостям із Зеленським та Єрмаком, Ахметов розставив свої креатури на найбільш значимі посади – прем’єр-міністра та в.о. міністра енергетики. Так починалася війна за володіння ринком, яка досі не скінчилася та цілком може призвести до сукупних втрат Україною десятків мільярдів гривень. Більше того, від боротьби кланів страждають звичайні люди, яким особисто президент обіцяв ні в який спосіб не підвищувати тарифи на електроенергію. Втім, як виявилося, йому за законом не дозволяється особисто регулювати таку сферу. Та й сам Зеленський навіть приблизно гадки не має, як вираховуються цінники на кіловат чи гігакалорію. А от чиновники, які безпосередньо встановлюють тарифи, за чималі хабарі, як виявилося, збільшувати обдирання людей цілком можуть.

Саме завдяки махінаціям конкуруючих кланів та їх війні між собою електроенергія коштує на 85% дорожче, аніж до приходу Зе команди до влади. І ці цифри, нажаль, не остаточні, оскільки у 2021-му вартість кіловату може збільшитись ще на 100-200 відсотків. Принаймні до цього все йде.

До шаленого підвищення цін, яке насправді взагалі нічим не обгрунтоване, призвели масштабні схематози Коломойського-Геруса та протидія ним Ахметова-Шмигаля-Буславець.

У відповідь на суцільний бєспрєдєл з боку Коломойського власник «ДТЕК» вирішив вдарити по дешевій атомній електроенергії. В.о. міністра енергетики прописала кілька зовсім не обґрунтованих з економічної точки зору наказів, якими фактично знищила «Енергоатом». Більшість потужностей АЕС було переведено у «сплячий режим», завдяки чому на ринку створився вакуум, заповнити який могли лише компанії Ахметова. Саме так «ДТЕК» відновив свою монополію та почав знову диктувати власні умови на ринку. Разом, звісно, із підконтрольним Коломойському «Центренерго». Зацікавлені у тому, щоб кіловат коштував якомога більше, олігархи без домовленостей один між одним почали завищувати його собівартість, а також давити на НКРЕКП із вимогами підвищення цін. До чого це призвело, здогадатися не важко. Вже з 1 серпня всі спожівачі почнуть отримувати більше ніж у половину завищені платіжки. Більше того, спочатку чинуші взагалі пропонували підвищити цінники більше ніж у два рази.

Крім того, попри всі можливі наслідки, вимог закону та судові рішення, Буславець та постійно підтримуючий її дії Денис Шмигаль проштовхують вирішення проблеми заборгованості перед так званими «зеленими інвесторами». Власником найбільшої кількості електростанцій із альтернативною генерацією струму є той самий Рінат Ахметов, а Україна, завдяки зовсім не вірній ідеї сплачувати гроші людям, які в такий спосіб піклуються про екологію, кожного дня накопичую величезні борги перед ДТЕК та його «доньками». І справа зовсім не в тому, що «зелена» енергетика не потрібна, а в тому, що її генерація має бути справою якщо не добровільною, то хоча б не такою, яка шкодить державі. Адже Ахметов не тільки вибив для себе величезний цінник на продаж державі «зеленого» електроструму, але й почав зганяти у систему розподілу понаднормову кількість кіловат. Нерідко – за допомогою фальшивих «купівель» обсягу у власних теплогенеруючих компаній. Тобто фактично зовсім не вся «зелена» енергетика виявляється такою, але державі продається із чималою націнкою. І навіть коли борги держави перед постачальниками альтернативної енергії досягли мільярдів, витрачати які Україна із напівпорожнім бюджетом просто не може, Буславець імітувала перемовини із ними про зниження тарифів, які були просто нахабним чином зірвані. Більше того, останні «досягнення» тимчасово виконуючої обов’язки міністра взагалі вражають, оскільки вона почала лобіювати шахти Ахметова як постачальника сировини для «Центренерго». І тут мова йде про мільярди гривень, які наразі отримує Коломойський, оскільки, де-факто, саме він контролює ПАТ, що закуповує газ та вугілля за завищеними у кілька разів цінами.

Отже, настільки нахабні дії відвертих лобістів донецького олігарха не просто руйнують атомну енергетику, яка через кілька десятків років може взагалі виведена з експлуатації через закінчення терміну експлуатації, а ще й призводять до пришвидшення цього процесу. Якщо «Енергоатом» не зможе відновитися якомога швидше, а з «Центренерго» не приберуть корупційні схеми, вся енергетика держави опиниться у руках олігархів, які націлені зовсім не на плідну співпрацю із Україною, а на її обдирання.

Теги: Ігор Коломойський,Ахметов ,Центренерго, Ольга Буславець,Буславець,ДТЕК,НКРЕКП ,Денис Шмигаль, Міненерго, Володимир Зеленський,енергетика,вугілля
Автор: admin.politica.com.ua