Звільнений зі скандалом екс-голова АРМА Антон Янчук зосередився на махінаціях у деклараціях

Звільнений зі скандалом екс-голова АРМА Антон Янчук зосередився на махінаціях у деклараціях
20406 ПЕРЕГЛЯДІВ

Скандальний екс-голова голови Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) Антон Янчук продовжує проводити дивні махінації в своїх електронних деклараціях про доходи.

19 червня Янчук вніс суттєві зміни до документа.

Екс-чиновник задекларував дохід від відчуження рухомого майна у розмірі 540 тисяч гривень.

У декларації перед звільненням, поданій наприкінці січня цього року з цінного рухомого майна Янчука зазначено два автомобілі. Це Audi А6 2012 року випуску за 137 934 грн. та Audi S6 2013 року випуску за 280 584 грн. Принайнмі, такі ціни на авто зазначено у документі. Тож як екс-чиновник міг отримати за реалізацію одного з них понад півмільйона гривень?

Річ у тім, що вартість обох авто вказана значно заниженою, їх реальна вартість згідно з даними на сайті з продажу авто набагато вища. Наприклад, ціни на А6 стартують від 450 тисяч гривень, а S6 коштує близько мільйона гривень.

Такі маніпуляції з купівлею-продажем рухомого майна Янчук проводить регулярно.

Судячи з декларацій, Янчук вів досить скромний спосіб життя до призначення головою АРМА. Він їздив на недорогому Seat Leon і проживав з дружиною і донькою в батьківській квартирі.

І перша корупційна схема, яку розкрили журналісти, стосується якраз цього автомобіля. Так, 8 березня 2015 року, Янчук викликає поліцію і повідомляє – його побили невідомі і відібрали жовтий Leon 2008 року випуску. З невідомих причин, заяву про напад Янчук не пише. А у декларації згодом зазначається, що в тому ж році машину чиновник продає за 307 тис. грн. Попри те, що цей автомобіль був проданий згідно з декларацією Янчука, за даними журналістів жоден нотаріус не відзвітував про те, що Антон Янчук отримав дохід від продажу рухомого або нерухомого майна.

Простіше кажучи, в декларації за 2015 рік Янчук показав дохід від продажу Seat Leon, але фактичного продажу не відбувалося. Тобто, глава АРМА не отримував дохід від продажу авто і завищив свої доходи від продажу автомобіля в декларації за 2015 рік (адже реальна вартість авто є набагато скромнішою, – ред.).

За тією ж схемою у 2018 році він завищує дохід і від нібито продажу Volkswagen Passat  2011 випуску, який він купив у травні 2015 року за 363 тисяч грн. Але якщо врахувати залишок готівки Янчука, які були у нього на кінець 2015 року згідно з декларацією, то витрати на придбання нового автомобіля перевищили загальний дохід Янчука на 31 855 грн.

У березні 2018 року посадовець пересідає на вже більш статусне авто – Audi А6 2012 року випуску. А у 2019 році Янчук купує ще одну Audi – S6, 2013 року. При цьому обидві машини за документами купуються Янчуком вдвічі дешевше старенького жовтого “Леона”.

А тепер, вже цього року, Янчук декларує дохід від відчуження рухомого майна який значно перевищує вартість транспортного засобу, вказану у декларації, хоча пів мільйона є ринковою ціною даного авто (вочевидь, йдеться про продаж Audi А6 2012 року випуску, – ред.).

Заниження вартості авто – класична схема Янчука. Саме таким чином він намагався незаконно продати ряд елітних автомобілів через систему СЕТАМ. Пізніше торги по цьому питанню були визнані незаконними і зупинені.

Довідка:

Антон Янчук – перший голова Нацагентства з розшуку та менеджменту активів, кандидат юридичних наук.

Вищу освіту здобув у 2007 році у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка за спеціальністю «правознавство», «магістр права»; З жовтня 2007 року по вересень 2010 року — аспірант Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

– Січень 2005 — червень 2008: юрист Адвокатського об’єднання “Адвокатська фірма «Грамацький і партнери»;

– Липень 2008 — липень 2013: юрист; старший юрист ТОВ “Адвокатська компанія «МЛГруп»;

– Серпень 2013 — травень 2014: юрист юридичного департаменту Адвокатського об’єднання «Арцінгер»;

– Травень 2014 — червень 2014: помічник Міністра юстиції України;

– З червня 2014 — заступник Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції;

28 листопада 2016 року Конкурсна комісія з відбору кандидата на посаду голови Нацагентства з розшуку та менеджменту активів обрала заступника міністра юстиції Антона Янчука головою Нацагентства. 7 грудня 2016 — призначений головою Нацагентства Кабміном і звільнений з посади заступника міністра юстиції.

27 грудня 2019 року Кабмін своїм розпорядженням звільнив Антона Янчука з посади голови Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА).

Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, – центральний орган виконавчої влади України зі спецстатусом, створений 24 лютого 2016 року, за часів президентства Петра Порошенка, підзвітний Верховній Раді й підконтрольний Кабміну. Його поява – один з основних критеріїв виконання Україною Плану дій з лібералізації візового режиму з ЄС. Перша конфіскація – активи ексміністра доходів і зборів Олександра Клименка. Згодом відомство стало фігурантом неодноразових скандалів щодо сумнівного продажу й управління активами. 

Звільненню Янчука, втім, як і його призначенню, передували гучні скандали.

Керівником АРМА Антон Янчук став фактично в обхід закону – через відсутність обов’язкового трирічного стажу роботи на керівних посадах. Згідно з офіційною інформацією на грудень 2016 року Янчук з 2014 року був заступником міністра юстиції Петренко, а до цього його помічником і адвокатом в приватних компаніях.

21 листопада прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявив у Facebook, що відсторонив керівництво Агентства з розшуку та менеджменту активів, одержаних від корупційних та інших злочинів, за зрив опалювального сезону на Львівщині. Хоча пізніше він виправив свій пост, прибравши з нього речення про відсторонення керівництва АРМА. Після цього на Facebook-cторінці АРМА з’явилася заява, що “у повідомленні Уряду відсутнє рішення про відсторонення керівництва АРМА від виконання обов’язків”. Водночас розпорядження про відсторонення Янчука датоване ще 15-м листопада.

Згодом прес-секретар голови уряду Діана Давитян у коментарі під дописом Гончарука звернулась до ЗМІ, заявивши, що на сайті Кабміну та на особистій сторінці прем’єра відредагували повідомлення про дисциплінарні заходи щодо керівництва АРМА «через некоректне юридичне формулювання».

Тимчасово виконувати обов’язки було призначено начальника відділу моніторингу ефективності менеджменту активів АРМА Віталія Сигидина. Він і досі є в.о. голови структури.

19 грудня Антон Янчук подав позов проти Кабінету міністрів через відсторонення його з посади голови АРМА. Окружний адмінсуд відкрив провадження за даним позовом та призначив підготовче засідання на 21 січня. Янчук просить суд визнати протиправним та скасувати розпорядження Кабміну про відсторонення його від виконання повноважень голови АРМА та скасувати розпорядження про призначення Віталія Сигидина т.в.о. голови АРМА. Також Янчук просить визнати протиправним та скасувати рішення уряду щодо порушення відносно нього дисциплінарного провадження.

Компромат:

У травні 2020 року міністр юстиції України Денис Малюська у інтерв’ю журналістам розповів про причини звільнення Антона Янчука. Журналісти спитали Малюську про його заяву щодо рейдерства у АРМА, у яких використовувалася держсистема електронних торгів, яка реалізує арештоване майно (СЕТАМ).

“Майже по кожному факту рейдерства вже є кримінальні провадження. Історія з АРМА цікава не рейдерством, а тим, що воно було узаконене. Якщо спостерігати за долею окремих активів – їх відбирали у власників, аби передати комусь контрольованому за копійки.

Якщо юридично оцінювати кожен етап – претензій немає, бо таке віджимання бізнесу прописано в процедурах закону. В цьому і був найбільший жах системи – з допомогою АРМА і СЕТАМ можна було законно рейдерити активи. Сьогодні тодішні керівники АРМА (Антон Янчук, Андрій Потьомкін, Віталій Різник) і ключові особи цих операцій не працюють у згаданих структурах. І наразі мені не відомий жоден акт рейдерства за участі СЕТАМ чи АРМА”, – казав Малюська.

Та не тільки Малюська звинувачував Янчука у корупції. Журналісти впевнені, що Янчук безпосередньо брав участь у “розпилі” активів людей, які впали у немилість. Починаючи від погромів у ТРЦ “Гулівер”, і закінчуючи питанням маєтку колишнього президента Януковича “Межигір’я”, для якого управителя шукали кілька років, а в підсумку дістався він ставленику екс-нардепа Мураєва.

Формально, приводом для відсторонення керівництва АРМА стали проблеми з опаленням і гарячою водою, які з’явилися в містах Новояворівськ та Новий Розділ завдяки управителям ТЕЦ братам Дубневичам. Саме АРМА привело на підприємства компанію “Гарант Енерго М” з некомпетентними співробітниками, які примудрилися не тільки назбирати мільйонні борги із зарплати на ТЕЦ. Управителі Янчука спровокували аварії в тепломережах, не підготували міста до опалювального сезону і кілька разів привели до “обвалу” електромереж.

Через дії управителя, якого обрало для ТЕЦ Нацагентство з розшуку та управління активами, ПП “Гарант енерго М” не зуміло вчасно підготувати мережі до опалювального сезону, в зв’язку з чим обладнання неможливо було запустити для подачі тепла. В обох містах розглядалася можливість введення режиму надзвичайного стану.

До слова, ПП “Гарант енерго М” було вибрано зі скандалами – ця фірма навіть приблизно не мала досвіду для управління складними технологічними об’єктами. Далі на скандальних ТЕЦ почали зникати активи. Наприклад, зник транспорт, необхідний для забезпечення життєдіяльності підприємства.

13 листопада 2019 року прем’єр-міністр Гончарук відвідав Львівську область. Він доручив вирішити питання зі строковою підготовкою мереж до опалення, погашенням заборгованостей по зарплаті працівникам і поверненням на роботу звільнених фахівців. Крім того, урядом було ініційовано передачу ТЕЦ в управління компанії групи НАК Нафтогаз. А голову АРМА Антона Янчука тимчасово відсторонили від виконання своїх обов’язків.

Подібних випадків в діяльності агентства маса. Це і державне рейдерство в автохолдингах АІС, і продаж зерна агропідприємств, яке рішенням суду було передано агентству для збереження. Чого варта тільки здача в оренду елітної нерухомості в житловому комплексі “Діамант” за копійки. Або спроба захоплення квартир в тому ж ЖК разом з орендарями та власниками. Чи спроба захопити 55 квартир в “Новопечерських липках”, які прив’язали до справи судді Татькова або скандал з нерухомістю компанії Ciklum.

Фактових кримінальних справ щодо АРМА досить багато. Це десятки проваджень, пряма відповідальність за які може бути покладена на керівництво Нацагентства.

Проблеми у Антона Янчука пов’язані не тільки з кримінальними справами. Підлеглі глави АРМА також підливають масла у вогонь, публікуючи свідоцтва якщо не корупції, то службової недбалості шефа. Так, начальник юридичного управління АРМА Андрій Потьомкін 24 жовтня звернувся до ГПУ у зв’язку з пошкодженням “речового доказу”, який нібито знайшли у квартирі, яку військові прокурори зв’язали з колишнім міністром доходів і зборів Олександром Клименком. Йдеться про статую орла, яку за словами джерел, розбили в кабінеті Янчука в ході святкування дня народження керівника АРМА. Згідно із заявою Потьомкіна, агентство досі юридично не оформило прийняття від прокурора статуетки і декількох скляних виробів з квартири Клименка. Потьомкін попросив ГПУ почати досудове розслідування і допитати його в якості свідка.

Показово, що цю статуетку Антон Янчук представляв в рамках заходу “Парк корупції” як символ своєї роботи під час презентації перед донорами з ЄС.

Також Янчука звинувачували у “кришуванні” його рідного брата Богдана, який начебто виводив з країни тіньові мільйони через штучне банкрутство приватних підприємств, у аферах з реалізацією арештованої елтної нерухомості та у відсутності передбаченого законом регулярного публічного фінансового звітування АРМА.

Незважаючи на такі “досягнення” Янчука, його щорічна деклрарація за минулий рік досить скромна. Він володіє гаражем на 46 “квадратів” та чвертю квартири на 77 “квадратів” у Києві. Його дружині Олександрі також належить третина квартири у столиці на 73 кв.м. Янчук з дружиною та донькою мають право користування на ще одну квартиру у Києві на 56 кв.м., яка вочевидь належить матері декларанта. Про два елітні авто у власності Янчука йшлося вище. Також на нього зареєстрована корисна модель – спосіб виготовлення декоративних виробів. Серед доходів вказані лише заробітня плата у АРМА – 1 мільйон 17 тисяч 509 гривень та допомога при народженні дитини. На двох банківських рахунках Янчук тримає 4 005 доларів США та 3 636 грн., готівкою – двісті тридцять тисяч гривень.

informator.press

Теги: Антон Янчук ,АРМА ,Агентство з розшуку та менеджменту активів,Антон Янчук АРМА,Янчук АРМА,декларація,Антон Янчук декларація
Автор: admin.politica.com.ua