Ірина Венедіктова: Ніхто в нашій країні не може відкривати провадження для того, щоб здійснювати політичний тиск, однак не має бути і касти недоторканих

Ірина Венедіктова: Ніхто в нашій країні не може відкривати провадження для того, щоб здійснювати політичний тиск, однак не має бути і касти недоторканих
18512 ПЕРЕГЛЯДІВ

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова закликала не політизувати процесуальні дії у провадженні, в якому було повідомлено про підозру народному депутатові України у схилянні військової службової особи до перевищення ним влади та службових повноважень, шляхом видання явно злочинного наказу. Про це вона сказала журналістам на брифінгу у четвер, 18 червня 2020 року, в Офісі Генерального прокурора.

«Це провадження було відкрито за заявою Голови Служби зовнішньої розвідки України. Якщо такий високопосадовець заявляє про злочин, невже це буде безперспективно з точки зору слідства і суду? Чи це не про державну безпеку і роботу інституцій? Я наголошую, ніхто в нашій країні не має відкривати провадження для того, щоб здійснювати політичний тиск. Якщо є справи, то їх треба або закривати, або переходити з ними в суд, і нехай суд вирішує. Це правильно, це демократично і це відповідає вимогам правової держави. Тому тут взагалі немає політики. Однак, якщо хтось хоче зробити касту недоторканих і не притягувати до відповідальності ні президентів, ні народних депутатів - давайте чесно про це повідомимо і тоді не буде заяв про політичні переслідування там, де просто має працювати закон», - підкреслила Генеральний прокурор.

Ірина Венедіктова також додала, що минулого тижня за відсутністю складу злочину були закриті три кримінальні провадження, розпочаті за заявами про неправомірні, на думку заявника, дії зазначеної особи при призначенні членів Вищої ради правосуддя, про неправомірні дії щодо суддів Окружного адміністративного суду м. Києва та щодо законності призначення Прем’єр-міністра України.

Відповідаючи на запитання про зміну запобіжного заходу народному депутатові, Ірина Венедіктова пояснила на підставі чого прокуратура приймала це рішення.

«Народний депутат заявляв на камери, що він буде з’являтися і ні від кого не переховується. В понеділок він з’явився до суду, сьогодні – теж. До того ж він політик, народний депутат, виконує свої професійні повноваження і, враховуючи те, що він запевнив нас всіх і словами, і діями - чому не змінити запобіжний захід, щоб він продовжував виконувати свою політичну і професійну діяльність і з’являтися для проведення процесуальних дій? Це логічно, це законно, це нормально і правильно у демократичній державі. І це свідчить про відсутність політично вмотивованих переслідувань в нашій країні», - додала Генпрокурор.

Також вона підтвердила, що для уникнення політичних маніпуляцій прокуратура клопотала про перенесення судового засідання у зв’язку зі смертю батька народного депутата.

Примітка: відповідно до ст.62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

gp.gov.ua

Теги: Ірина Венедіктова,Генеральний прокурор,політичний тиск,провадження ,Генеральна прокуратура України
Автор: admin.politica.com.ua