Під Києвом вибухнув новий скандал з маршрутками: перевізника «Клайт» викрили у небезпечних зловживаннях, порушеннях ПДР та скотському сервісі

Під Києвом вибухнув новий скандал з маршрутками: перевізника «Клайт» викрили у небезпечних зловживаннях, порушеннях ПДР та скотському сервісі
18815 ПЕРЕГЛЯДІВ

Не встигли влягтися пристрасті в Броварах, як на Київщині спалахнув новий скандал, пов’язаний зі сферою пасажирських приміських перевезень.

Зокрема, як повідомляють ЗМІ, через систематичні зловживання підприємство ТОВ «Клайт» стало героєм викривальних журналістських розслідувань.

Журналісти повідомляють, що цей перевізник завдяки своїм корупційним зв’язкам в Київській облдержадміністрації, податковій та поліції став фактично монополістом, який проти конкурентів завдяки адмінресурсу (перевірки, інспекції, мінімізація доходів, «кришування», залякування і т.д.) веде неконкурентну бізнесову діяльність. Що в підсумку погіршує ситуацію з якістю перевезень і вартістю проїзду.

Топити конкурентів — вигідна стратегія?

Наприклад, як вказують розслідувачі, в 2018 році на маршруті №732 (Крюковщина-Київ) конкурсна комісія КОДА змінила перевізника «Кийтранс-2005», який багато років сумлінно працював на цьому маршруті, на ТОВ «Клайт», «чиї автобуси пасажири прозвали «буцегарні» через низьку якість обслуговування та технічного стану автобусів». В цілому ж підприємство «Клайт» обслуговує 5 великих автобусних маршрутів і ще декілька дрібних.

«Кроме того, «Кийтранс-2005» возил людей с Вишневого в Киев в 1,5 раза дешевле, чем его конкуренты, а по пятницам, по указке сверху, предоставлял бесплатный автобус для пенсионеров. Таким образом, управление инфраструктуры КОДА способствовало ухудшению условий перевозок и, судя по тому, что владелец ООО «Клайт» нелегально получает миллионные прибыли, решение властей дать ему «на откуп» этот популярный маршрут был не садизмом к населению, а желанием получить свою долю», — сказано в публикации «Кто же крышует киевского перевозчика «Клайт»?!».

Представники мас-медіа відзначають, що тим, хто користувався послугами ТОВ «Клайт», є що розповісти: і про відсутність квитків (ніяк не ведеться облік коштів, отриманих за проїзд), і хамство водіїв (пасажира, взагалі, могли викинути з маршрутки через занадто велику, на думку водія, сумку), і про недотримання схеми руху, і про нічні зберігання маршруток в незаконних місцях, і про «ліві» автобуси інших компаній на маршрутах, або взагалі без ліцензій…

«З перевізником, який так відверто порушує умови договору, вже давно повинні розірвати цей договір. Але губернатор Київщини кришував ТОВ «Клайт», прикриваючи нелегальні перевезення, — 1 000 000 000 збитків для бюджету», — йдеться в статті.

Наркомани за кермом — дуже сумно ми живемо

За повідомленнями жителів передмістя, на маршруті №742 (сполученням Боярка — Київ), а також на №721, які теж обслуговує цей перевізник, водії нерідко перевищують швидкість, створюючи аварійні ситуації, а людей перевозять, «як худобу». Зокрема, в години пік, маршрутки часом були набиті битком, а іншої альтернативи дістатися з передмістя до столиці і назад немає, скаржаться пасажири.

Крім того, на адресу перевізника звучать постійні скарги на відмову водіїв брати пільгових пасажирів — пенсіонерів, ліквідаторів аварії на ЧАЕС, малозабезпечених, колишніх бійців АТО і т.д. Що періодично викликає шквал критики, постійних скандалів в соцмережах і засобах масової інформації.

Очевидці повідомляють, що технічний стан маршруток «Клайт» просто залишає бажати кращого — влітку в них душно, салони ніхто, ймовірно, не прибирає, а їздити на сидіннях не тільки некомфортно, але і дуже неприємно.

А недавній випадок, коли водія 742 маршрутки піймали в стані наркотичного сп’яніння, взагалі ні в які ворота не лізе. Чи варто згадувати, що від проходження експертизи він відмовився, сподіваючись на те, що керівництво все, як завжди, «вирішить».

Не зайвим буде додати, що карантинні правила на маршрутах цього перевізника порушуються повсюдно, що вже не раз фіксувалося в протоколах поліції (дах не встигає замітати всі сліди?). Ну, і як вишенька на торті, гучний скандал на 742 маршруті, коли відомий адвокат вказав водієві на явні порушення, а той у відповідь вилив на нього відро лайок.

Проте, за інформацією журналістів, центральна та обласна влада не чіпає цього перевізника, закриваючи очі на численні явні порушення і загрози для безпеки пасажирів, а також інших учасників дорожнього руху.

Тому під Києвом, як ніколи, актуалізувалося питання чесної конкуренції в сфері перевезень, прозорого формування вартості проїзду, поліпшення якості перевезень та ін. І найголовніше, місцеві жителі вимагають підвищити безпеку перевезень і реально боротися з корупцією, а не давати преференції «катафалкам» з водіями-хамами.

Тетяна Скобецька, Сергій Трофімов, — за матеріалами ЗМІ та соцмереж

person.biz.ua

Теги: Маршрутки,маршрутки Київ,перевізники Київ,перестрілка в Броварах,ТОВ «Клайт»,Кийтранс-2005,перевізник Клайт
Автор: admin.politica.com.ua