НАЕК «ЕНЕРГОАТОМ»: Корупція в деталях і персонах

НАЕК «ЕНЕРГОАТОМ»: Корупція в деталях і персонах
21425 ПЕРЕГЛЯДІВ

Вихід першої частини цього резонансного розслідування відразу наразився на жорстку протидію. Медіа, які погодились його опублікувати, уже наступного дня, без жодних пояснень, зняли матеріал із друку і видалили його електронну версію зі своїх інтернет ресурсів. А нашим журналістам почали погрожувати невідомі особи. Це ще більше переконує нас у тому, що багатомільярдні корупційні схеми в НАЕК «ЕНЕРГОАТОМ» буяють пишним цвітом і комусь дуже не хочеться, аби про їх справжні масштаби стало відомо широкому загалу.

 

Враховуючи серйозність погроз ми вирішили не тягнути з публікацією зібраних фактів і свідчень. І в найближчих трьох випусках ми докладно розкажемо про те, хто саме, контролював корупційні потоки в атомній енергетиці раніше, хто наживає мільйонні статки на цьому зараз.

 

Більше того, враховуючи небезпеку для нашої команди, публічно обіцяємо, тримати наших опонентів у напрузі й публікувати продовження на різних платформах і в різний час, аби залякування й підкуп не завадили нам оприлюднити найбільш кричущі факти щодо розкрадань в українській енергетиці.

 

Цікаво, що для підтвердження існування корупційної змови в закупівлях НАЕК «Енергоатом» достатньо дуже поверхневого аналізу в системі «ProZorro». Кореляція по групам товарів та по продукції певних зарубіжних компаній, дає чітке розуміння об’ємів корупційних схем і дозволяє прослідкувати зв’язки. Так би мовити, попрізвищно відтворити корупційний ланцюжок.

 

Втім, спершу продемонструємо документи, які наочно підтверджують — ціни закупівель різного роду товарів придбаних для компанії «Енергоатом» завищено в рази. І тут, як ми бачимо, фігурує знайоме нам із першої частини розслідування ім’я — Андрія Майстренка, який спокійнісінько і при новій владі продовжує правити корупційний бал на стратегічному для країни підприємстві.

НАЕК «Енергоатом»НАЕК «Енергоатом»

Для людини не обізнаної в специфіці вартості товарів для атомної енергетики, розмір корупційної маржі, може бути не таким очевидним. Але встановити реальну вартість товару, навіть такого специфічного, як вводи і високовольтна апаратура не так складно, якщо мати документи для порівняння.

центренерго

Як бачите подібний товар у той же фактично період закуповувала компанія «Центренерго» й ціна заявлена у їхніх документах відрізняється щонайменше в рази.

Це очевидна підстава для вікриття кримінального провадження, або, принаймні, причина щоби правоохоронні органи виявили хоча б мінімальну цікавість до цих закупок. Але натомість, ні НАБУ, ні МВС, ні будь-які інші органи правопорядку палець об палець не вдарили, аби спробувати розслідувати багатомільйонні махінації в атомній енергетиці.

Микола Мартиненко

Чому? Відповідь проста. Микола Мартиненко, який, власне, започаткував «схеми» в «Енергоатомі», був і залишається особистим другом Арсена Авакова й одним із гаманців партії «Народний Фронт». Що давало надійний тил не тільки в структурах МВС, але і в ГПУ де, до останнього часу першим заступником працював адвокат Фронту Дмитро Сторожук.

Не стало краще і з приходом нової влади. Чергова весна пройшла, саджати знов не стали!

За словами нашого співрозмовника з керівництва НАЕК «Енергоатом», кришувати брудні оборудки погодились люди на найвищому рівні. І, у цьому контексті, треба додати до списку фігурантів справи ще два прізвища. Віталія Мірошніченка і Єфіма Важеєвського. 

Перший, хоч і є пішаком у цій компанії, уже 15 років, залишатися в топах найбільших постачальників Енергоатому, щорічно освоюючи через підставні компанії порядка 2 мільярдів гривень лише на закупках. Другий відповідає за те, аби перенаправляти фінансові потоки в потрібному напрямку.

Завдаючи отриманим мільйонам парочка активно скуповує найвищих держслужбовців, формуючи, під себе корупційне лобі.

Зокрема, Віталік «Патлатий» (Мірошніченко), зміг заручитися підтримкою дуже впливового чиновника з офісу Президента Зеленського, з яким, за збігом обставин, він живе по сусідству. Саме за його наполегливої протекції новопризначене керівництво НАЕК «Енергоатом» отримало команду не заважати ділкам з обойми Мартиненка робити їх брудні справи.

Сам Мірошніченко, активно вихваляється фото зі згаданим чиновником на спільному відпочинку, що, звісно, не може не справляти враження на керівників різного рівня, які не хочуть псувати стосунки з офісом Зеленського. І, найперше, це стосується керівництва станцій а також іншишх відокремлених підрозділів НАЕК «Енергоатом».

Натомість, Фіма на прізвисько «Порш» (Єфім Важеєвський), є справжнім ферзему цій шаховій партії, локомотивом усіх схем і їх головним креатором. Він відповідає весь спектр контактів із представниками влади. Й останнім його здобутком стала вербовка керівника Антимонопольного комітету України — Юрія Терентьєва.

З ним у тандемі Важеєвський провів нещодавно зустріч із новим керівництвом «Енергоатому» й це вкотре підтверджує, що Фіма «Порш» і його бізнес партнери знову змогли підібрати ключик до найвищих кабінетів у країні.

Не даремно, наш співрозмовник у НАЕК «Енергоатом» відкрито називає Єфіма Важеєвського дияволом у людьській подобі і змієм спокусником. З переданих нам документів і даних випливає, що Фімі, уже майже два десятиліття вдається купувати лояльність найвищих чиновників при всіх можливих президентах і урядах.

Таким чином, групі Майстренко-Мірошніченко-Важеєвский за підтримки вищих чинів в АМКУ й Офісі Президента вдалось узяти під особистий контроль 70 відсотків закупівель НАЕК «Енергоатом» на загальну суму в кілька десятків мільярдів гривень.

Цікаво, що дізнавшись про витік документів опублікованих у цьому розслідуванні, кримінальне тріо, вирішило заблокувати проведення закупок, які саме ж і інспірувало. Ніби, якщо закупка за завищеними цінами не відбудеться, не буде і причини для розслідування. І взагалі, усі підозри розсіються, як ранковий туман. І це дуже іронічно, якщо врахувати, що котракт підписаний і товар уже знаходиться в Україні пройшовши митні процедури. 

Але найіронічніше те, що Президенту Зеленському вистачило одного року, аби з легкої руки корумпованого оточення, обзавестись у енергетиці своїми власними «Свинарчуками» й «Баригами».

Тільки от масштабом розкрадань вони в десятки мільйонів доларів переважають своїх попередників. І наслідки від їхніх діянь можуть бути, куди більш трагічними й катастрофічними. Адже, атомна енергетика це високотехнологічна галузь і купуючи запчастини до реакторів і обладнання атомних станцій варто, у першу чергу, думати про якість, а не про відкати. А в зоні ризику, без перебільшення, перебувають усі 40 мільйонів українців.

Залишається сподіватися, що матеріали, які під страхом розправи публікують журналісти, таки змусять правоохоронців до відкриття кримінальних проваджень. Адже розкрадання бюджетних котів у особливо гігантських розмірах видно неозброєним оком уже з навколоземної орбіти.

НАБУ, СБУ, ГПУ не можуть більше робити вигляду, що не помічають цих махінацій. Адже, тільки діяльність згаданих тут осіб завдала збитків державі на мільйони доларів. І це вже давно перетворилось на питання національної безпеки. Та й сам Зеленський, який пропагував нульову лояльність до корупції, ризикує остаточно обвалити свій рейтинг, навіть, Навіть найвідданіші прихильники не пробачать «Зе», якщо ділки наближені до його трону безкарно грабуватимуть країну.

Далі буде…

informer.today

Теги: НАЕК «Енергоатом»,Енергоатом,енергетика,Центренерго,Микола Мартиненко,Віталій Мірошніченко,Єфім Важеєвський,фірма Порш,Юрій Терентьєв,Корупція Енергоатом
Автор: admin.politica.com.ua