Заступник секретаря РНБО Олексій Соловйов блокує імпорт європейської медичної продукції на користь країни-агресора

Заступник секретаря РНБО Олексій Соловйов блокує імпорт європейської медичної продукції на користь країни-агресора
20667 ПЕРЕГЛЯДІВ

Політична репутація – річ крихка. Не встиг вщухнути скандал з закупленими Офісом президента «мутними» тестами на коронавірус, як прогримів новий, більш потужний і теж пов’язаний з медичною сферою.

Чому заступник секретаря РНБО під час піку пандемії скасовує сертифікати європейських і американських виробників, підіграючи країні-агресору? Та як вихідці з епохи Януковича мародерством і спекуляцією на здоров’ї українців можуть підірвати довіру до нової влади та обвалити її рейтинг? Читайте в новому аналітичному матеріалі «СтопКору».

25 травня портал Delo.ua оприлюднив матеріали резонансного медіарозслідування «У період пандемії чиновник РНБО Соловйов планує заблокувати імпорт медвиробів? Під загрозою репутація України і поставки медвиробів на мільярди гривень», де журналісти викрили масштабну корупційну схему за участю заступника секретаря РНБО Олексія Соловйова.

Скандального чиновника звинуватили у спробі на тлі спалаху COVID-19 заблокувати сертифікати на медичні вироби, видані не через підконтрольні йому сертифікаційні компанії ТОВ «УкрМедСерт» і ТОВ «Український Центр Медичного Прогнозування і Сертифікації» (ТОВ «УЦМСП»).

Нагадаємо, Президент Зеленський призначив пана Соловйова заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони України 25 лютого 2020 року. Перед цим, у січні, пан Олексій увійшов до експертної ради, створеної при парламентському комітеті з питань здоров’я нації, медичної допомоги і медичного страхування.

Олексій Соловйов Фото: РНБО

Олексій Соловйов відомий у медичній сфері як колишній очільник Державної служби з лікарських засобів за каденції Віктора Януковича, з цієї посади він був звільнений 30 квітня 2014 року. До звільнення Соловйов неодноразово виступав головним героєм корупційних скандалів, у тому числі фільму-розслідування 5 каналу "Чому дорожчають ліки в Україні", розслідування ICTV "Більше ніж правда. Хабарі, корупція і наркотичні препарати: хто заробляє на здоров’ї українців" та багатьох інших.

Після цього, як випливає з електронної декларації Соловйова, поданої ним перед призначенням до РНБО, він працював у комерційному виші ВАТ «Вищий навчальний заклад «Міжрегіональна академія управління персоналом», а також займався приватним бізнесом.

Незабаром після «другого пришестя» Соловйова до державної влади його кишенькова Асоціація, що складається з двох сертифікаційних фірм і підконтрольного ДП «Політехмед», почала активно просувати у МОЗ, Мінекономрозвитку і Національному Агентстві з Акредитації України (НААУ) вимогу щодо скасування процедури визнання в Україні європейських сертифікатів, виданих «без виїзду на виробництво».

Реалізація цієї схеми призведе до анулювання таких сертифікатів і заблокує можливість постачання до України понад половини імпортованих медичних виробів. Йдеться передусім про найякісніші та сучасні медичні товари, які вже були схвалені в Європейському союзі. З огляду на це очевидним стає той факт, що пан Соловйов використовує посаду для лобіювання особистих бізнес-інтересів, нехтуючи національною безпекою в умовах кризової епідеміологічної ситуації.

Одразу після оприлюднення цих кричущих фактів втручання високопосадовця з РНБО у процес сертифікації медичних виробів та початку розгортання масштабного скандалу у медичному середовищі, виведені на чисту воду корупціонери розпочали масовану захисну медіакампанію.

Зокрема, Олексій Соловйов надав журналістам Delo.ua власний коментар для публікації, де заявив, що внаслідок жорстких карантинних заходів європейські нотифіковані органи анулюють чи призупиняють дію сертифікатів відповідності медичних виробів, а відсутність механізму надання ними інформації про припинення дії сертифікатів може призвести до імпорту в Україну продукції з негарантованою якістю.

«Через ситуацію, що склалась, Апарат РНБО проаналізував стан справ у питаннях визнання результатів оцінки відповідності медичних товарів, вироблених за межами України. Через використання обладнання й медичних виробів, сертифікати яких скасовані європейськими органами, виникла реальна загроза життю й здоров’ю наших громадян», – стверджує чиновник.

Натомість його коментар є своєрідним камінг-аутом, що видає чиновника та його поплічників з головою, адже яскраво свідчить про те, що заступник Ради нацбезпеки замість виконання своїх прямих обов’язків із забезпечення протиепідемічних заходів, карантину та ізоляції хворих чомусь особисто занурився у питання сертифікації та використовує ресурси РНБО не за призначенням.

Одночасно на підтримку свого шефа виступив Іван Бавикін – очільник згаданої вище Асоціації, підлеглий за часів Держлікслужби та близький друг пана Соловйова. Прізвище самого Бавикіна фігурує у низці корупційних скандалів у медичній сфері – зокрема, бувши директором держпідприємства «Укртрансфармація», він надавав фейковим орендарям приміщення за заниженою ціною.

Іван Бавикін Фото: Facebook

В оприлюдненому о 3:36 ночі 28 травня в щотижневику «Аптека» відкритому листі, Бавикін аналогічними Соловйову виразами описує страшні ризики від імпорту медичних виробів, схвалених в Європі і потім сертифікованих в Україні «без виїзду на виробництво», та пропонує невідкладно звернутися з цього приводу до Президента України.

Утім, після гострої реакції представників фахового медичного середовища на цю відверту неправду лист з сайту «Аптеки» видалили вже до середини робочого дня тієї ж доби.

Іван Бавикін у своєму відкритому листі повторив тези Соловйова, однак пізніше видалив його Фото: скрін

Спробуємо розібратись, де ж нам брешуть, та у причинах такої нещирості заступника секретаря РНБО та його компаньйона з Асоціації.

По-перше, обидва службовці запевняють у відсутності «механізму, який би зобов’язував європейські органи надавати інформацію про припинення дії виданих ними сертифікатів».

Однак фахівці стверджують, що обов’язковий для застосування органами з сертифікації стандарт передбачає підписання з виробником так званої сертифікаційної угоди. Така угода зобов’язує виробника повідомляти орган про зміни, а в разі призупинення, скасування або закінчення терміну дії сертифікації – вжити необхідних заходів (наприклад, повернути сертифікаційні документи).

Інший обов’язковий для виконання стандарт, про який Соловйов з Бавикіним не можуть не знати, вимагає проведення наглядових процедур кожні 12 місяців. При щорічній процедурі визнання виїзд не проводиться, оскільки український орган зв’язується із європейським і запитує свіжі протоколи і звіти висококваліфікованих міжнародних спеціалістів.

По-друге, Соловйов стверджує, що «через анулювання цих сертифікатів ані виробники, ані органи, що здійснюють сертифікацію, не несуть відповідальності за якість і безпеку виробів медичного призначення, які поставляються в Україну».

Проте усі схеми сертифікації визначають, що саме виробник медичних виробів забезпечує відповідність продукції, тобто несе відповідальність. При цьому, закордонний виробник зобов’язаний призначити уповноваженого представника в Україні, до якого можуть в будь-який час звернутися органи державного контролю та ринкового нагляду.

Таким органом державного ринкового нагляду за медичними виробами саме і є Держлікслужба, яку пан Соловйов очолював до весни 2015 року.

По-третє, Бавикін від імені Асоціації заявив, що «умови визнання результатів оцінки відповідності, встановлені ст. 45 Закону України № 124-VIII «Про технічні регламенти та оцінку відповідності», містять три пункти, які повинні бути виконані в рівній мірі, а не частково або вибірково».

грудні 2019 року Бавикін від імені Асоціації звернувся до Мінекономрозвитку, аби вплинути на процес визнання сертифікатів Фото: скрін

Однак у листі Мінекономрозвитку, яке є головним технічним регулятором, знаходимо зворотну інформацію: законодавство визначає два рівнозначних способи визнання – або на підставі двостороннього міжнародного договору, або на підставі прямої угоди між українським сертифікаційним органом та його закордонним аналогом.

Відповідно до закону, у низці випадків аудитор українського органу оцінки може не виїжджати на завод, виробничий майданчик якого вже сертифікували за найсуворішими європейськими стандартами. Це неабияк економить час і гроші бізнесу, і в результаті робить продукцію дешевшою й доступнішою для споживачів.

І, нарешті, вишенька на торті з брехні: голова Асоціації посилається у своєму листі не лише на угоду, що втратила силу, але і на відсутню у ній статтю номер 195, тоді як документ містить лише 109 статей.

Протягом багатьох років Олексій Соловйов очолював Держлікслужбу України, де спільно з беззмінною першою заступницею Інною Демченко брав участь у незаконних схемах збагачення за рахунок обігу лікарських засобів. Як повідомляли у 2014 році ЗМІ, як Соловйов, так і Демченко підлягали люстрації та відстороненню від державних посад терміном на 10 років.

Олексій Соловйов та Інна Демченко Фото: «Аптека»

Зауважимо, що окрім контролю якості та ліцензування лікарських засобів, тогочасна Держлікслужба централізовано займалась державною реєстрацією медичних виробів. За інформацією видання «Україна Кримінальна» пані Демченко ще у далекому 2004-му особисто контролювала процес реєстрації і не «відкривала шлагбаум» без певних виплат.

Після прийняття Україною у 2013 році технічних регламентів щодо медичних виробів і тенденції переходу до проєвропейської моделі сертифікації, Соловйов та його заступниця отримали необхідні дозволи на свої компанії ТОВ «УкрМедСерт» і ТОВ «УЦМСП» та планували поділити між собою ринок сертифікації медичних виробів. Говорять, що у 2018 році навіть встигли злити одного із своїх, ДП “ДМЦС” МОЗ України, який багато років виконував експертні роботи з реєстрації медичних виробів при Держлікслужбі.

Тож відсутність договорів, на яку посилається Соловйов, може пояснюватись двома причинами. За однією з версій, європейські органи просто не захотіли підписувати угоду з українськими фірмами, за якими стоять місцеві чиновники-корупціонери.

Друга гіпотеза припускає, що саме пара Соловйов-Демченко не забажали зменшити свого апетиту і загальмували процес, який міг би полегшити життя закордонним виробникам і українським імпортерам медичних виробів та зробити медичні продукти дешевшими.

Та попри те, що процедура визнання затверджена законодавством, перельоти і виїзди на виробництво з початку року фізично неможливі, а український Уряд зняв усі законодавчі бар’єри для імпорту медичних виробів проти COVID-19, прихід до влади пана Соловйова почав руйнувати можливості для безпроблемного співробітництва з європейцями в медичній сфері.

Ми спробували розібратись, для кого саме високопосадовець з Ради нацбезпеки розчищає шлях, і чию продукцію пропонує українцям на заміну препаратам провідних світових виробників.

До рук нам потрапив сертифікат, виданий три місяці тому підконтрольним Соловйову ТОВ «УкрМедСерт» на діагностичні реагенти найбільш високого класу потенційного ризику (Гепатит В і С, ВІЛ, токсоплазмоз та тощо) для ПЛР-діагностики, виробництва ФБУН Центрального НДІ епідеміології Росспоживнагляду – з країни-агресора.

Сертифікат UA.MD.294-20 про відповідність вимогам Фото: скрін

Цей документ можна знайти за номером UA.MD.294-20 за посиланням «Перевірити сертифікат» на сайті ТОВ «УкрМедСерт», та на вебсайті російської компанії-експортера.

Виробник, що ховається за абревіатурою ФБУН «ЦНДІ епідеміології», є «дочкою» того самого Росспоживнагляду, яким Кремль уміло оперує в ході торговельних війн проти українських виробників м’яса, молочної продукції, солі та багатьох інших товарів.

Саме санкції Росспоживнагляду у більшості випадків є сигналом погіршення відносин РФ з тією чи іншою країною. Зокрема, заборона Росспоживнагляду на грузинське вино у 2008 році передувала конфлікту в Південній Осетії, а табу на шоколадні цукерки з України у 2013 році стало передвісником війни на Донбасі. Коли Молдова розпочала переговори щодо вступу до ЄС у 2013 році, Росспоживнагляд наклав вето на молдавський алкоголь, а вступ Чорногорії до НАТО у 2017-му символізувала заборона на чорногорське вино.

На думку міжнародних спостерігачів, «санітарні міркування», якими Росія мотивувала свої санкції, у кожному з цих випадків були лише надуманим приводом для політичного тиску на опонентів.

Зауважимо, що однією з найважливіших функцій РНБО України є саме підготовка і подання Президенту санкційних списків. Ба більше, ця робота є безпосереднім обов’язком заступника секретаря Ради. Проте пан Соловйов замість цього чомусь намагається особисто контролювати ринок медичних виробів та замінити продукцію з ЄС і США на російські аналоги. При цьому тісно співпрацюючи зі структурою, яка багато років слугує Москві інструментом для дискредитації України в очах світової спільноти, а також дає інфоприводи для антиукраїнської пропаганди у російських та проросійських медіа.

Очільниця Росспоживнагляду Анна Попова на зустрічі з Володимиром Путіним Фото: Кремль

Якщо це не монополізація українського медичного ринку та здача національних інтересів агресору, то що тоді?

Наслідки такої політики можуть виявитись трагічними як для пересічних українців, чиє життя і здоров’я залежить від якості і доступності імпортованих медичних виробів, так і для нацбезпеки країни в цілому. А команда Зеленського через недолугі кадрові призначення ризикує втратити довіру міжнародної спільноти та власних громадян і з тріском програти вже наступні вибори, якщо вчасно не позбудеться сумнівних «призначенців».

 

Источник

Теги: медична продукція,сертифікація,Попова Анна,РосспоживнаглядД,Демченко Инна,Бавикин Иван,Бавыкин Иван, коронавирус,Соловйов Олексій,Соловьев Алексей,Соловйов Алексей,СНБО,РНБО,приоритет орг
Автор: Prioritet