Стара кольчуга ближча до… Чому Міноборони стає об’єктом необґрунтованих претензій Укроборонпрому?

Стара кольчуга ближча до… Чому Міноборони стає об’єктом необґрунтованих претензій Укроборонпрому?
17334 ПЕРЕГЛЯДІВ

Днями в "Укроборонпромі" заявили, що успішно випробували відремонтовану легендарну "Кольчугу". За словами представників концерну, тепер відновлений РТР комплекс готовий до виконання бойових завдань і вони пропонують купити його Міністерству оборони України.  Але є «але». І не одне.

По-перше. «Кольчуга-КЕ» не є власністю «Укроборонпрому», зокрема, його підприємства «Укроборонсервіс». Продемонстрований екземпляр належить ПАТ «Топаз», справу про банкрутство якого порушено Господарським судом Запорізької області ще в 2017 році. Відповідно наразі існують обмеження у розпорядженні майном «Топаза». Тобто ні купити, ні продати це майно неможливо. І про це добре знають представники як «Укроборонсервісу», як оборонного відомства, так і співробітники Служби безпеки України, котрі акцентували на цій обставині увагу діючого міністра оборони Андрія Тарана. Менше з тим, у ЗМІ шириться нав’язлива пафосна риторика про нагальну необхідність закупівлі військом «Кольчуги». Модернізованої, але все-таки - 2011-го року випуску. І тут маємо друге «але». Ціна питання.

Довідка

Ще у 2017 році Кабінет Міністрів України видав Розпорядження щодо незалежної оцінки вартості комплексу контролю радіоелектронної обстановки «Кольчуга-КЕ». Проте це розпорядження виконано не було. Незалежні експерти провели оцінку лише тих об’єктів, які не входили до переліку, вказаного в розпорядженні. Процес оцінки можна вважати суто формальним, до того ж - із невірними даними про об’єкт оцінки та його вартість.

З віком дорожчає не тільки вино…

У пресі називалась різна вартість «кольчуг», які продукував свого часу «Топаз». У середньому 10-12 млн. доларів за комплекс. Тепер готуємо Exel і … валідол. За інформацією джерел, що заслуговують на довіру, аналогічний комплекс у 2012 році Міноборони закупило у ПАТ «Топаз» майже втричі дешевше, ніж «Укроборонсервіс» пропонує придбати комплекс «Кольчуга-КЕ» тепер. У сьогоднішніх гривневих вимірах ця сума наближається майже до мільярда гривень. Таким є апетит «Укроборонсервісу» за модернізований РТР комплекс виробництва 2011 року. Зрозуміло, що за такої калькуляції в Укроборонпромі готові робити військовим пропозицію «розпочати ремонт інших комплексів РТР цього типу, які вже стоять на озброєнні Збройних сил України та запропонувати свій варіант модернізації". Кінець цитати.

Для довідки

Технічний стан комплексу «Кольчуга-КЕ» також не перевірено, адже ДП «Укроборонсервіс» відмовився виділяти кошти та ресурси, необхідні для проведення такої перевірки. Закупівля станцій «Кольчуга», що станом на сьогодні зберігаються на ДП«Укроборонсервіс», може призвести до зниження обороноздатності України, неефективного використання бюджетних коштів та завдання збитків державі

Кінець «Топаза»

Відроджена у 2020-му і презентована «Укроборонпромом» «кольчуга», швидше за все та, яку працівникам ПАТ «Топаз» вдалося дивом вивезти з Донецька у червні 2014-го. Нагадаємо, після окупації частини Донецької області, «Топаз» передали в управління «Укроборонпрому», який оголосив про плани відновлення виробництва станцій на потужностях НВК «Іскра». Але на «Іскрі» виробництво «Кольчуг» Укроборонпром так і не налагодив. Як згодом розповідав заступник директора підприємства НВК СКБ «Таргет» Віталій Яковлев, після цього було засновано приватне підприємство, яке вже три роки самостійно займається розробкою новою версії станції. До речі, теперішнє керівництво Укроборонпрому говорить, що програма модернізації «Кольчуги» відбуватиметься у партнерстві саме з приватним підприємством. Яким?

Довідка

Під час вибору підрядника для закупівлі специфічного технічного обладнання за державний кошт, на думку фахівців міноборони, необхідно орієнтуватися на виробника, який спроможний буде не лише розробити та виготовити комплекс, а і зможе супроводжувати життєвий цикл свого продукту, забезпечуючи його гарантований ремонт. Плани «Укроборонсервісу» щодо програми модернізації комплексу «Кольчуга - КЕ» хоч і є достатньо прогресивними, але витрати на реалізацію цієї програми є вкрай високими, що ставить під сумнів доцільність їх реалізації за державний кошт.

Так  хто ж модернізував таку дорогу «кольчугу»?

У жовтні 2019-го року вже відомий нам Віталій Яковлєв, заступник директора НВК СКБ «Таргет» розповідав «Оборонно-промисловому кур’єру»: «У нас є зараз контракт на ремонту старої вже поставленої «Кольчуги», але це ремонт, не виробництво». Чи не йдеться тут про ремонт саме тієї «Кольчуги», яку «Укроборонсервіс»  з такою помпою презентував у травні 2020-го?

 Довідка

«ДП «Укроборонсервіс» не є виробником чи розробником зазначеного комплексу і забезпечити їїремонт чи обслуговування не в змозі. Отже, у разі придбання зазначеної установки – її обслуговування та ремонт повністю лягає на покупця, який також не має потужностей для здійснення обслуговування обладнання. При цьому, елементна база, яка використовувалася при виготовленні «Кольчуга-КЕ» вже застаріла та знята з виробництва, а це якщо не унеможливлює, то значно ускладнює якісний ремонт та відновлення вказаного комплексу».

«Кольчуга» - стара і нова

Читаємо далі інтерв’ю Віталія Яковлєва, заступника директора НВК СКБ «Таргет» «Оборонно-промисловому кур’єру»: «за ці роки документація, комплектуючі та ідеологія частково застаріли, ми прийняли рішення робити все заново. Грубо кажучи, ми зробили абсолютно нову «Кольчугу», повна назва якої «Кольчуга РДФ 360». Попередній комплекс складався з 8 машин, по дві на кожну станцію, тепер, завдяки новим технологіям і новим рішенням нам вдалося об'єднати всю апаратуру в одну машину. Ця «Кольчуга» за характеристиками на порядок вища від тієї, що вироблялася у Донецьку на «Топазі».

Довідка

У Міноборони відзначають, що зараз надважливим є підтримка технічної готовності, розробка та закупівля новітніх зразків військової та спеціальної техніки, а також досягнення технічної сумісності сил оборони зі збройними силами держав-членів НАТО. Це спонукає до перегляду рішень щодо закупівлі техніки, яка вже давно не належить до новітніх розробок.

За результатами проведеного у 2019-му році державного оборонного огляду передбачено забезпечити підрозділи ЗСУ  чотирма станціями радіотехнічної розвідки на період до 2029 року. Рішення про закупівлю зазначеного обладнання прийматиметься після всебічного аналізу його ефективності, економічної доцільності та з дотриманням усіх вимог законодавства.

Військові називають надуманими звинувачення у зволіканні із зазначеними закупівлями і висловлюють розчарування методами психологічного тиску, до яких контрагенти часто вдаються через організовані медійні кампанії проти керівництва міністерства оборони або формують однобоке уявлення про суть питання у відповідальних офіційних осіб.

Так голова підкомітету з питань оборонної промисловості та технічної модернізації Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки, Ігор Копитін цілком справедливо говорить про шляхи усунення перешкод для закупівлі відновленої "Кольчуги" Збройними силами України. В Міноборони розраховують, що з допомогою народного депутата, названі у цій статті проблеми навколо «кольчуги», будуть об’єктивно розглянуті і конструктивно вирішені.

PS. Як це працює?

«Міноборони заборгувало НВК «Іскра» 55 млн грн і шантажує боргом 2005! року у 5,8 млн грн…» Щиро? б’є на сполох відомий журналіст Юрій Бутусов.

«Під загрозою колектив у 2500 людей, програма радару ППО і побудова радару артилерійської розвідки «Зоопарк-№».

А чи цікавився поважний експерт у керівництва самої «Іскри», або хоча б Міноборони про справжній стан речей?

Чи існує борг, про який пише Юрій Бутусов?

Збіг?

Теги: Міноборони ,Укроборонпром,Міністерство оборони України,НВК «Іскра»,Кольчуга-КЕ,ПАТ «Топаз»,НВК СКБ «Таргет»,Віталій Яковлев
Автор: Vse.Media